Nyolc Oscar-díjra jelölt a Holdfény, kettőre Az ember, akit Ovénak hívnak! Oscar-jelölt a Holdfény, az Életem Cukkiniként, Az ember, akit Ovénak hívnak, és a Tűz a tengeren is!

Ma délután nyilvánosságra hozta az Amerikai Filmakadémia a 2017. évi Oscar-díj jelöléseit. A Vertigo Média négy filmje összesen 12 Oscar-jelölést kapott! Nyolc Oscar-díjra jelölték a Holdfényt, amely az egyik legtöbb Oscar-jelölést kapta; kettő kategóriában nyerhet Az ember, akit Ovénak hívnak; az Életem Cukkiniként a legjobb animációs filmek között jelölt; a dokumentumfilmek között pedig nominált az Arany Medve-díjas Tűz a tengeren! A Holdfény a legjobb film, rendezés, adaptált forgatókönyv, női mellékszereplő, férfi mellékszereplő, operatőr, vágás és zene kategóriákban nominált, és az öt legfontosabb elismerés közül háromban jelölt. Az ember, akit Ovénak hívnak a legjobb idegen nyelvű film és a legjobb smink/maszk kategóriák Oscar-díjait nyerheti el.

Tűz a tengeren – Fotó forrása: Vertigo Média

Február 26-án 89. alkalommal adják át az Amerikai Filmakadémia Oscar-díjait az év legjobb filmes teljesítményeinek. Az Oscar-jelöltek listáját ma hozták nyilvánosságra: a legjobbak között 8 nominációt kapott a Holdfény, 2 jelölést a svéd Az ember, akit Ovénak hívnak, és 1-1 kategóriában érdekelt az Életem Cukkiniként című animációs film és a Tűz a tengeren című olasz dokumentumfilm.

Holdfény – Fotó forrása: Vertigo Média

A Holdfényt jelölték a legjobb film, rendezés (Barry Jenkins), adaptált forgatókönyv (Barry Jenkins), női mellékszereplő (Naomie Harris), férfi mellékszereplő (Mahershala Ali), operatőr (James Laxton), vágás (Joi McMillon, Nat Sanders) és zene (Nicholas Britell) kategóriákban, és az öt legfontosabb elismerés közül háromban nominált (film, rendezés, forgatókönyv). Barry Jenkins második nagyjátékfilmje az elmúlt év legnagyobb kritikai sikerét arató alkotása: eddig több mint 140 díjat nyert, s további, kétszáznál több elismerésre terjesztették fel. A Holdfényt hat Golden Globe-díjra jelölték, s elnyerte a legjobb film Golden Globe-díját a dráma kategóriában. A Brit Független Film díjátadóján a legjobb nemzetközi független film díját nyerte, a Chicagói Nemzetközi Filmfesztiválon közönségdíjas lett. A film hatalmas szakmai siker a kritikusok körében: a Los Angeles-i Filmkritikusok Szövetsége négy díjjal jutalmazta a filmet (legjobb film, rendező, mellékszereplő és operatőr), és a bostoni, New York-i, torontói, San Franciscói filmkritikusok szerint is a 2016-os év legjobb alkotása. A Holdfény több kategóriában (adaptált forgatókönyv, férfi mellékszereplő) is az Oscar-díj favoritja. Vajon mik azok az események, amelyek a legnagyobb hatással vannak életünkre? Kik befolyásolják leginkább a jellemünket? Ezekre az univerzális kérdésekre próbál választ találni Barry Jenkins lírai filmje. A Holdfény időtlen történet az emberi kapcsolatokról és önmagunk megismeréséről. A Holdfény február 16-tól látható országszerte a hazai mozikban, premier előtt a fővárosi Uránia Nemzeti Filmszínházban (január 28.) és a Művész Art Moziban (február 4.) is lesznek vetítései.

Életem cukkiniként – Fotó forrása: Vertigo Média

A legjobb animációs film Oscar-díjra jelölték az Életem Cukkiniként című varázslatos svájci animációs filmet. Az, egy kilencéves kisfiú árvaházi élményeiről szóló, megkapó és életigenlő alkotás világpremierje a világ legrangosabb filmes seregszemléjén, a cannes-i filmfesztiválon a Rendezők Kéthete programjában volt, majd onnan megállíthatatlan volt a siker felé vezető úton. A világ legrangosabb animációs seregszemléjén, az Annecy Nemzetközi Animációs Filmfesztiválon a legjobb egészestés animációjának járó fődíjat, valamint a közönségdíjat nyerte el. Megkapta a legjobb animációs film Európai Filmdíját, s az animációs film kategóriában Golden Globe-ra is jelölték. Az Életem Cukkiniként csütörtöktől látható a mozikban magyar szinkronnal, kiválasztott mozikban eredeti nyelven, magyar felirattal.

Az ember, akit Ovénak hívnak – Fotó forrása: Vertigo Média

Az idegen nyelvű film és a maszk/smink kategóriákban jelölték Oscar-díjra Az ember, akit Ovénak hívnak című skandináv komédiát. Az elmúlt év legnagyobb skandi filmsikere korábban többek között Európai Filmdíjat nyert a legjobb vígjáték kategóriában. A legjobb dokumentumfilm Oscar-díjára jelölték a Tűz a tengeren című alkotást. A Tűz a tengeren négy díjat nyert az idei Berlinalén: az egyik legrangosabb és legrégebbi ’A’ kategóriás filmfesztiválon Gianfranco Rosi megrázó alkotása kapta a fesztivál fődíját, az Arany Medvét, valamint elnyerte az ökumenikus zsűri díját, az Amnesty International elismerését és a Berliner Morgenpost olvasói zsűrijének díját. Az alkotás emellett decemberben elnyerte a legjobb dokumentumfilm Európai Filmdíját is.

A Holdfény, az Életem Cukkiniként, Az ember, akit Ovénak hívnak és a Tűz a tengeren magyar forgalmazója a Vertigo Média.

Forrás: Vertigo Média