Börtönszínházi előadás a Játékszínben!

Január 26-án különleges alkalomra készül a Miskolci Nemzeti Színház Egy óra versek között című sorozatában. A Játékszínben havonta megrendezett irodalmi délutánon ez alkalommal a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet Elítélt színjátszó csoportjának előadását láthatják az érdeklődők, amely Szilágyi Domokos Öregek könyve című verséből született.

Harsányi Attila –  Fotó: Gálos Mihály Samu – Fotó forrása: Miskolci Nemzeti Színház

Harsányi Attila, a Miskolci Nemzeti Színház színművésze tavaly kezdett el dolgozni a miskolci elítéltekkel. – Eredetileg a Tizenkét dühös embert szerettük volna színpadra állítani, de mivel végül öt ember vett részt rendszeresen a próbákon, így másik projektet kerestünk. Korábban Kolozsváron már mondtam az Öregek könyvét, amit nagyon jó versnek tartok, ezért ezzel kezdtünk el foglalkozni – mesélte a színművész, aki elárulta azt is, hogy rendkívül kitartóak és kreatívak voltak az alkotási folyamat alatt a rabok is. – Nagyon sokféle tehetségű emberekkel dolgozhattam együtt, van, aki furulyán játszik, más rap szövegeket ír. Csapatként működtünk együtt a produkció létrehozásában. Elmondtam azt, hogy én hogyan képzelem el ezt az előadást, aztán lassan ők is kezdték hozzátenni a saját gondolataikat. Volt olyan is, amikor leszólták egy ötletemet, és sajáttal álltak elő. Ilyenkor büszke voltam rájuk, mert láttam, hogy gondolkoznak az előadáson, foglalkoztatja őket a téma – tette hozzá az előadás rendezője.

Fotó forrása: Miskolci Nemzeti Színház

A színjátszó csoport egyfajta terápiaként is működhet, hiszen segít elviselni a börtönben töltött napok egyhangúságát. – Azt gondolom, hogy sokat jelent számukra a bentlét alatt akár ez az egy-két óra is, amikor a szokásos mókuskerékből kiszakadhatnak. Ez is egyfajta szabadságot jelent és boldoggá teszi őket az alkotás. A parancsnokság is motiválta őket, hogy részt vegyenek a próbákon: az előadások után a hozzátartozók hozhattak süteményeket, és plusz beszélőt is kaptak a produkcióban részt vevő elítéltek. A többi rab is másként állt hozzájuk egy idő után, hiszen művészek lettek, foglalkozott velük az újság, rádió, televízió – mondta Harsányi Attila.

Plugor Sándor tusrajza – Fotó forrása: Miskolci Nemzeti Színház

A színművész álma az, hogy egy havi rendszerességgel játszó börtönszínház jöhessen létre Miskolcon, de az útnak még csak az elején tartanak. Az Öregek könyvét Miskolcon már több alkalommal is nagy sikerrel játszották, sőt Ózdra is eljutottak vele. Január 26-án a Játékszínben azonban utoljára látható a produkció, mivel a játszók közül sokan szabadulnak hamarosan, így elköszönnek az előadástól. A jövőről szólva Harsányi Attila elárulta, folytatják a munkát, várják az új jelentkezőket, akikkel legközelebb egy Borsodhoz kötődő témájú előadást terveznek.

Forrás: Miskolci Nemzeti Színház