Óbudai Danubia Zenekar – 2017. tavasz

2017. TAVASZ
Otthon vagyunk – Bérletsorozat a Zeneakadémián

Tudunk egymásról, mint öröm és bánat.
Enyém a mult és övék a jelen.
(József Attila: A Dunánál)

József Attila mottóként idézett sorai egyszerre utalnak idei tematikus koncertsorozatunk címére: Otthon vagyunk, és utalnak arra, hogy rendhagyó koncertjeinken zene és irodalom közös pontjait keressük. Hámori Máté, a zenekar művészeti vezetője most is arra törekszik, hogy a műfajok összekapcsolásával új utakat találjon a hallgatók felé, és ezzel felerősítse a zenében már amúgy is meglévő üzenetet. Megerősödik-megsokszorozódik így az üzenet, és a sokak számára nehéznek tartott klasszikus művekkel könnyebben azonosulhatunk. Egyúttal felmutathatjuk, hogy zene és irodalom egy tőről fakadnak, hiszen mindkettő viszonylag feszes formai keretek között próbálja érzékeltetni az elmondhatatlant. Zene és irodalom találkozásakor az történik, ami minden kivételes műalkotás esetében megtörténik, legyen szó bármilyen műfajról: a végességben felragyog a végtelen. A zene ugyan szavak nélkül beszél az emberi lélekhez, de már önmagában költői műfaj. Amikor tehát a „szótlan” zene találkozik a költészetté nemesedő szavakkal, a találkozás a katarzis lehetőségét kínálja a mai kor hallgatóinak, köztük a fiataloknak. Utóbbiak szívéhez is vezet út, de jó, ha tudjuk: a műfajok ötvözése megsegít bennünket ezen az úton. A Danubia élen jár ezen az úton, mert nem akar lemondani a jövő közönségéről.

Óbudai Danubia Zenekar – Fotó forrása: Óbudai Danubia Zenekar

Az Otthon vagyunk sorozatban elhangzó zeneműveket Hámori Máté magyar költők ismert versei köré fűzte fel. És ezzel tulajdonképpen a húszas-harmincas évek hagyományába kapaszkodott. Azokban az években ugyanis a Zeneakadémia nagyterme közösségi helyszín, központi irodalmi helyszín volt, hiszen a Nyugatosok felolvasó esteket tartottak ott. Az Óbudai Danubia Zenekar ehhez a hagyományhoz nyúl vissza, segítségül hívva néhány kiváló színművészt, akik a koncertek elején elmondják azt a verset, ami köré az adott este zenei programja felépül. Olyan koncertműsorokról van tehát szó, amelyek tartalmilag és hangulatilag kapcsolódnak az elhangzó ikonikus magyar költeményhez és amelyekben József Attila-i értelemben összefonódik múlt és jelen.

Hámori Máté, Izaki Masahiro, Hamar Zsolt és Kobayashi Ken-Icsiro vezénylik Ligeti, Bartók, Dohnányi, Brahms, Mahler és Beethoven műveit. Jordán Tamás, Keresztes Tamás, Hernádi Judit és Fodor Tamás mondják el József Attila, Kosztolányi Dezső és Tóth Árpád verseit.

Zenekarunk minden zeneakadémiai hangversenye előtt 17.45 órától a koncerthez kapcsolódó BEAVATÓ előadást szervez, mely ingyenesen látogatható. A beavató előadásokat Eckhardt Gábor zongoraművész, zenepedagógus tartja zenebejátszásokkal, vetítéssel és számos zenei csemegével fűszerezve. A januári koncert vendége Balázs János, zongoraművész lesz, februárban Pusker Júlia, hegedűművész, márciusban pedig a Németországban élő Hamar Zsolt, karmester lesz a beszélgetőtárs. A zenekar meghívott művészei személyes élményeiket, a művekhez fűződő viszonyukat mesélik el a hallgatóság számára.

Tudunk egymásról, mint öröm és bánat.
Enyém a múlt és övék a jelen.

AZ ÓBUDAI DANUBIA ZENAKAR 2017. TAVASZI ÉVADÁNAK KONCERTJEI A ZENEAKADÉMIÁN

Otthon vagyunk – Bérletsorozat a Zeneakadémián – 2017. tavasz – 4 koncert
2017. január 20., 2017. február 15., 2017. március 30., 2017. május 4. csütörtök

A Dunánál

Az Otthon vagyunk sorozat 1. koncertje

  1. január 20., péntek, 19.30 – Zeneakadémia

Jegyárak: 4.700,- Ft / 3.800,- Ft / 3.200,- Ft / 2.500,- Ft

Ligeti: Concert romanesc

Bartók: II. zongoraverseny

Dohnányi: II. szimfónia

Közreműködik: Balázs János, zongora

Vezényel: Izaki Masahiro

József Attila versét elmondja Jordán Tamás.

Magyarország. Hol is van az? A bölcs Duna már megannyi féle országhatár partjait mosta a századok alatt, ám a valódi Otthont nem sorompók vagy határkövek zárják körbe. Ahol magyarul gondolkodnak, éreznek, és énekelnek századok óta, az mind az otthonunk. És nem csak az, hiszen a Duna nem csak elválaszt, össze is köt minket a szomszédos népekkel – közös történelmünk, hasonló szokásaink és gondjaink sorsszerűen láncolnak össze magyart románnal, szlovákkal, szerbbel. A koncert szerzői a magyar kultúra világhírességei – akiknek szülőhelye egytől egyig ma már az ország határain kívül található. A haza nagyon gyakran mostohán bánik szülötteivel – mind három nagyság szülőföldjétől több ezer kilométerre, emigrációban halt meg. Mégis, zenéjükben minden hangban ott lüktet az otthon ritmusa.

Óda
Az Otthon vagyunk sorozat 2. koncertje

  1. február 15., szerda, 19.30 – Zeneakadémia

Jegyárak: 4.700,- Ft / 3.800,- Ft / 3.200,- Ft / 2.500,- Ft

Bartók: I. hegedűverseny

Mahler: V. szimfónia

Közreműködik: Pusker Júlia, hegedű

Vezényel: Hámori Máté

József Attila versét elmondja Keresztes Tamás.

„Ahol én fekszem, az az ágyad.” És ott vagyok otthon, ahol a szerelmem van: ez a legvégső, legbiztosabb menedék a félelem, a világ kiszámíthatatlan kegyetlensége, és a halál elől. Ahogy József Attila hajszolta, vágyta, űzte ezt a menedéket – amit végül sosem lelt meg – úgy merült bele Bartók is első, lángoló szerelmébe, amely Geyer Stefihez, az akkor mindössze tizenhét esztendős hegedű virtuózhoz fűzte. A hihetetlen szenvedély megrémítette a lányt, és a románc végül keserű csalódást hozott Bartóknak, de az első hegedűverseny dallamai ma is ontják magukból egy izzó, nagy vágyakozás sóhajtásait. Mahler, akárcsak Bartók, a szenvedélyes, a maga teljességében viszonzatlanul maradt szerelem gyönyörű mementóját hagyta hátra az V. szimfónia Adagietto tételében, amely talán a legszebb szerelmes vallomás, amit a zene nyelvén fogalmaztak. A szeretett feleség, Alma végül más férfi oldalán találta meg a boldogságot, ami ékes bizonyság arra, hogy a szerelem nem csupán vak, de bizonyára süket is.

Európa

Az Otthon vagyunk sorozat 3. koncertje

  1. március 30., csütörtök,  19.30 – Zeneakadémia

Jegyárak: 4.700,- Ft / 3.800,- Ft / 3.200,- Ft / 2.500,- Ft

Bartók: A csodálatos mandarin

Dohnányi: Konzertstück

Bruckner: IV. szimfónia

Közreműködik: Fenyő László, cselló

Vezényel: Hamar Zsolt

Kosztolányi Dezső versét elmondja Hernádi Judit.

A nagy, fényes Európa, amely origó, mérce, szeretve gyűlölt tanító, a vágyott gazdagság otthona, a képmutatás fellegvára – évszázadok óta nem jutunk dűlőre vele, mi magyarok. Hol Bécsből, hol Berlinből, hol Brüsszelből vártuk a híreket, a segítséget, az elismerést, miközben kint is, és bent is szerettünk volna lenni egyszerre. Nagy művészeink nem kerülhették ki a Nyugat delejes vonzerejét: Kazinczytől Adyn át Kosztolányiig, Liszttől Bartókig és Eötvösig mind elzarándokoltak a Városokba, megmérték magukat a „kintiek” mércéjével, és súlyosnak találtattak. Hírünket a világban ma is ők viszik leginkább, és mai nagy művészeink – mint koncertünk előadói – gyakran odakint találják meg a boldogulásukat. Mégis: mind hazavágynak, hazavágytak – volna. Bartók nem csupán Magyarországot siratta kényszerű száműzetésében, de az egész Európai álmot, amelyet még épp láthatott darabokra hullni. Szeressük, vagy gyűlöljük, de a Szózat hangjai egész kontinensünkről, otthonos kultúránkról is szólnak. A helyről, ahol élned, s halnod kell.

Prospero szigetén

Az Otthon vagyunk sorozat 4. koncertje

  1. május 4. csütörtök, 19.30 – Zeneakadémia

Jegyárak: 4.700,- Ft / 3.800,- Ft / 3.200,- Ft / 2.500,- Ft

Beethoven: VI. szimfónia

Beethoven: VII. szimfónia

Vezényel: Kobayashi Ken-Ichiro

Tóth Árpád versét elmondja Fodor Tamás.

Egy igazi varázsló látogat el hozzánk. Tarsolyában nem lapul fehér nyuszi, de különleges, míves pálcáját magával hozza majd. Trükkök itt nem lesznek, csak igazi mágia: a hangok titkának nagy, bölcs tudója felfedi nekünk is a kincset, ami a jól ismert kottapapír mögött rejtezik: csak a szívével lát, és a szívével hall igazán az ember. Kobayashi Ken Icsiro egy nagy generáció egyik utolsó tagja, aki ismeri a titkot. Mosolya átszel tengereket, kultúrákat, és a közös nyelv, a zene otthonosságával ajándékoz meg minket. Hajtsuk hát meg magunkat, és fogadjuk el az ajándékot. Egy szép napon, talán továbbadhatjuk még valakinek…

Rossini sorozat – Bérletsorozat a Budapest Music Centerben– 2017. tavasz – 3 koncert Budapest Music Center, 1093., Bp., Mátyás utca 8.
2017. március 11., 2017. április 22., 2017. május 20.
Bérletár: 5.500, – Ft

MIÉRT PONT ROSSINI?
Egy igazi „ismeretlen ismerőssel” folytatódik az Óbudai Danubia Zenekar három részes zeneszerző portrésorozata. Rossini úgy van jelen a zenét szeretők életében kétszáz év óta gyakorlatilag töretlen intenzitással, hogy nincs jelen – nem beszélnek róla, nem szentelnek neki fesztiválokat, és korántsem emlegetik együtt a jól ismert „A” kategóriás zeneszerzőkkel – miközben dallamait kis túlzással minden gyerek ismeri, és a klasszikus zenei rádiók lejátszási listáin rendre megelőzi többet méltatott kollégáit. Ki volt ez a zenei világot üstökösként felrobbantó zseni? Szórakoztatóipari munkásember csupán, vagy valódi nagy művész? Hatott –e zenéjével az utódokra, a csillogó felszín alatt rejlik egyéb is, vagy csak a siker utáni olthatatlan vágy hajtotta előre pályáján? Miért hagyta abba váratlanul a zeneszerzést, és élte le utolsó évtizedeit kispolgári örömöknek hódolva? Számtalan kérdésre keressük a választ, és közben eljátsszuk önöknek Rossini ismert és ismeretlen oldalának kiemelkedő alkotásait is. A felfedező túra vezetője ezúttal is Eckhardt Gábor lesz. Kalandra fel!

Crescendo
2017. március 11. szombat
Rossini sorozat 1. koncert
Jegyár: 2.000.- Ft

Rossini: Sinfonia ’al Conventello’
Rossini: A selyemlétra – nyitány
Rossini: Bevezetés, téma és variációk
szünet
Paisiello: A sevillai borbély – nyitány
Paisiello: A sevillai borbély – Figaro áriája (Scorsi già molti paesi)
Rossini: A sevillai borbély – nyitány
Rossini: A sevillai borbély – Figaro belépője (Largo al factotum)

Közreműködik: Tószegi Bernát/Komori Yuri, Szegedi Csaba
vezényel: Hollókői Huba
házigazda: Eckhardt Gábor

A crescendo – azaz felerősödés – akkor igazán hatásos, ha a lehető leghalkabban indul, és fokozatosan erősödik, míg a folyamat végén a zene szinte extázisig fokozódva felrobbantja a koncerttermet. Rossini életének első két évtizede is pontosan jellemezhető a fenti sorokkal, hiszen a pesaroi vándorszínészek gyermekeként született fiú a semmiből robbant be operáival a világhírű zeneszerzők közé, sőt, műveinek népszerűsége időnként hisztérikus jeleneteket produkált a színházi közönség körében. A hirtelen siker persze jó pár, korábban feledhetetlennek hitt zeneszerző hírnevén ejtett végzetesnek bizonyuló csorbát: a leghíresebb esetben Rossini arcátlan módon a kor egyik legnépszerűbb operájának, Paisiello Sevillai borbélyának szövegkönyvét merészelte megzenésíteni. Mintha manapság valaki újraforgatná a Csillagok háborúját – csakhogy a végeredmény messze túlszárnyalná az eredetit. Ezzel a sikerrel a „pesaroi hattyú” végül is megváltotta jegyét a halhatatlanságba szóló különjáratra.

Decrescendo
2017. április 22. szombat
Rossini sorozat 2. koncert
Jegyár: 2.000.- Ft

Rossini: Stabat mater

közreműködik: Celeng Mária, Vincze Klára, Cser Krisztián, Vass Lajos Kamarakórus
vezényel: Hámori Máté
házigazda: Eckhardt Gábor

Máig rejtély, hogy Rossini, akinek lába előtt hevert az egész világ, és ami ennél is fontosabb, a kényes ízlésű párizsi közönség is a tenyeréből evett, akinek operáiért addig elképzelhetetlen összegeket fizettek a megrendelők, akiről mindössze harminckét éves korában terjedelmes, és rajongó hangvételű életrajzot adott közre Stendhal – miért hagyta abba (mint kiderült, örökre) az operakomponálást, és vonult vissza a zeneszerzői karriertől. Ha az ebben az időszakban komponált, utolsó jelentős művét, a Stabat Matert hallgatjuk, óhatatlanul beugrik Karinthy Frigyes esete. Lehetséges, hogy megcsömörlött a sors által rá rótt vígoperaszerzői bélyegtől? Komolyabb művei nem arattak ugyanakkora sikert, mint vígoperái, miközben a zenei anyag finomsága és kifejezése – ahogy ebből a műből is látszik – vetekszik a többre értékelt „komoly” szerzők legjobb darabjaival.

Persze lehet, hogy elkerülhetetlen volt, hogy azt a túlfeszített tempót, amelyben Rossini első harminc évében élt, alkotott, és sikert sikerre halmozott, a depresszió és befelé fordulás évei kövessék. A mi szerencsénk az, hogy ezek a lelki vívódások végül zenei formát öltöttek, és így született meg szerzőnk egyik legszebb és legfontosabb műve, a Stabat mater.

Bélszín
2017. május 20. szombat

Rossini sorozat 3. koncert
Jegyár: 2.000.- Ft

Rossini: Mi lagnerò tacendo – 3 változat (Péchés de vieillesse, XIII. kötet)
Rossini: Giovanna d’Arco – kantáta (Taralli hangszerelése)
szünet
Britten: Soirées musicales
Respighi: Rossiniana

közreműködik: Kálnay Zsófia, Eckhardt Gábor
vezényel: David Curtis
házigazda: Eckhardt Gábor

A közkeletű vélekedés úgy tartja, hogy Rossini miután felhagyott a zeneszerzéssel, már csupán a kulináriai örömöknek hódolt, éttermet nyitott, sőt még egy étel-különlegességnek is keresztapjául szegődött. Ez persze nem a teljes igazság, kutyából nem lesz szalonna, egy valódi zeneszerzőből sem tud nyom nélkül eltűnni az alkotási vágy egyik percről a másikra. A Rossiniben fel-felbukkanó invenció lenyomata az a kis sorozat, ami – a szerzőre jellemző, önironikus módon – az Öregség bűnei címet viseli, és egyaránt tartalmaz zongoraműveket és dalokat. Bár a nagyközönség jóformán soha nem találkozik ezekkel a művekkel, jó néhány gyöngyszem és igazi remekmű is rejtezik a túlnyomórészt asztalfióknak szánt darabocskák között. Minden zeneszerzőnél érdekes kérdés, hogy hatott –e a zene fejlődésére, az utódokra? Biztos, hogy Rossini a zeneszerzőket éppúgy megosztja, mint a zeneszeretőket, azonban akadnak szép számmal kései tisztelői a mesternek. Ezen az estén két ragyogó szerző főhajtását adjuk elő, melyek – bár eredeti Rossini műveket dolgoznak fel – csalhatatlanul magukon viselik Resphigi és Britten összetéveszthetetlen stílusjegyeit is.

TOVÁBBI KONCERTJEINK

2017-ben is számos együttműködés vár a zenekarra.
Ahogy ezt a saját tematikus koncertsorozatok is mutatják, az Óbudai Danubia Zenekar idén is arra törekszik, hogy minél több színvonalas művészeti munkában, kooprodukcióban vegyen részt.
Magyarország legrangosabb kortárs művészeti fesztiválja, a Budapesti Tavaszi Fesztivál, Pumeza Matshikiza áriakoncertjén való közreműködésre kérte fel a zenekart. Az előadás 2017. április 1-én lesz látható a Zeneakadémián.
Április 9-én az Alföldi Róbert által rendezett Passió XXI. című előadáson nagyzenekari kíséreteként lesz jelen a zenekar.
A zenekar évek óta szoros együttműködésben dolgozik a Klasszik Rádióval.
Május 1-én a Klasszikus Kedvencek című koncerten a rádióhallgatók által legkedveltebb művek csendülnek fel a Művészetek Palotájában.

Május 12-én és 13-án újra látható lesz, a 2015-be bemutatásra került, Franz Schubert – Hans Zender: Winterreise című előadás. A Mundruczó Kornél által rendezett előadást két alkalommal láthatják a Trafó színpadán.
A zenekar továbbra is örömmel vesz részt a Zeneművészeti Egyetem diákjainak diploma koncertjein. A 2017-es tavaszi félévben a zeneszerzés és a karmester szakos hallgatók vizsgáján közreműködünk.

A tavalyi közös munka sikerének köszönhetően ismét a zenekart kérték fel a nemzetközi mesterkurzuson való közreműködésre. A Budapest Music Center az Eötvös Péter Kortárs Zenei Alapítvánnyal együttműködve Kodály Zoltán halálának 50-ik évfordulóján fiatal karmestereknek szervezett nemzetközi mesterkurzussal idézi meg a nagy zenepedagógus alakját, nagyzenekari darabjain keresztül. A kurzuson tanító professzorok, Eötvös Péter és Vajda Gergely karmesterek fogják a legjobbakat kiválasztani, akik a záró koncerten az Óbudai Danubia Zenekart vezényelhetik.

Már hagyománynak mondható, hogy az Óbudai Danubia Zenekar az Óbudai Nyár programsorozat keretén belül koncertet ad az óbudai Fő téren. Az idén két alkalommal is fellép a zenekar.

Az ÓDZ a nyár folyamán újra útra kell az Érdi Tamás nevével fémjelzett Klassz a pARTon fesztivállal.

IFJÚSÁGI HANGVERSENYEINK

2013 óta legfőbb célunk, hogy a gyerekek elé magas szintű zenéket vigyünk. Ifjúsági sorozatunkkal újabb és újabb iskolákhoz, osztályokhoz megyünk el, ahol olyan köntösbe csomagoljuk a komolyzenét, hogy akár a hat-hét évesek számára is élményszerűvé váljon a zenével való első találkozás. Arra törekszünk, hogy az előadás az összes érzékszervüket lekösse.  A program összeállításánál vezérelvünk a változatosság és a zenei igényesség.
2017 tavaszán Mozart művekkel szólítjuk meg a diákokat. A 45 perces programot legtöbbször egy-egy iskola tornatermében adjuk elő.

2016-os év eredményei számokban: 100 előadás, össznézőszám 40.000 fő, a koncertek átlag látogatottsága 95,9 százalék.

Óbudai Danubia Zenekar weboldala: http://odz.hu/
Facebook-oldala: https://www.facebook.com/DanubiaZenekar/

Forrás: Óbudai Danubia Zenekar