Ifjú Koreográfusok Fóruma – Simkó Beatrix demonstrációja a KET táncművészeivel

2017. január 14-én este látható az Ifjú Koreográfusok Fóruma program újabb demonstrációja a Bethlen Téri Színházban; Simkó Beatrix Kerengő címmel viszi színpadra a Közép-Európa Táncszínház (KET) táncművészeivel készített koncepcióját.

IKF Kerengő – Dömölky Dániel – Fotó forrása: Bethlen Téri Színház

A Közép-Európa Táncszínház 2013-ban indította útjára az IKF, azaz Ifjú Koreográfusok Fóruma programot, melynek elsődleges célja a koreográfusi utánpótlás lehetőségeinek javítása, a fiatal koreográfusok „helyzetbe hozása”. A koreográfusok pályázat útján kapnak lehetőséget arra, hogy egy hétig a KET társulatával dolgozzanak, majd a hét végén munkájuk eredményét demonstráción mutassák be a Bethlen Téri Színházban.

Az IKF az elmúlt években eddig tíz fiatal tehetségnek (Jobbágy Bernadett, Újvári Milán, Pálfi Gabriella, Grecsó Zoltán, Ujszászi Dorottya, Varga Kinga, Gyulai Júlia, Halász Gábor, Szamosi Judit és Kiss Anikó) biztosított lehetőséget arra, hogy egy hétig dolgozzon a társulattal, majd a közös munka eredményét egy demonstráció során mutatták be a szakmai érdeklődőknek. Az eddigi nyertesek közül azóta két koreográfus, Ujszászi Dorottya és Halász Gábor is dolgozott, illetve dolgozik jelenleg is koreográfusként a KET-tel.

Simkó Beatrix táncművész, koreográfus, médiaművész. Tanulmányait a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen folytatta, média design szakon szerzett diplomát. Egyéni alkotásai mellet hét éve dolgozik együtt a Duda Éva Társulattal. 2014-ben Fülöp Viktor ösztöndíjban részesült, 2015-ben a berlini Theatertreffen színházi szemle nemzetközi programjának ösztöndíjasa volt. Budapesti munkái mellett gyakran dolgozik nemzetközi koprodukciókban, az elmúlt években Berlinben, Bécsben, Grazban és Bernben.
A Peng!Palast svájci kollektívával turnézik Bye Bye Babel c. előadásukkal, illetve nemrég a müncheni Rodeo Fesztiválon szerepelt a get to know Kassandra darabbal. Jelenleg saját kortárs táncelőadását Grecsó Zoltánnal közösen a Vígszínház Házi Színpadának repertoárján játssza.

IKF – Simkó Beatrix: Kerengő

„A Kerengő koncepcióját Samuel Beckett szövegnélküli darabjai inspirálták.
Bizonyos mozgásképleteken és mintákon keresztül, hogyan lehet azok minimalizált variációit adott személyekre alkalmazni. Az ismétlés, a szerkesztettség és a tömeg mozgatása egyszerre jelenik meg mint feladat, s ezek gyakorlati megvalósítása  és új struktúrák létrehozása a cél.
A repetitív folyamatokat korábbi munkáimban is alkalmaztam és nagyon érdekel, hogy több szereplővel milyen viszonyokat lehet kidolgozni. A mozgásképletek rendszerelvűséget megtartva különféle mozgásnyelvet keresek a táncosokkal, mely a végső prezentációban a teljesen letisztult, hétköznapi mozdulatokat a tánc műfajáig járja át.” Simkó Beatrix

Előadják: a KET táncművészei
Koreográfia: Simkó Beatrix
Látvány: Dömölky Dániel
Zene: Boros Levente

Demonstráció: 2017. január 14. 19:00 Bethlen Téri Színház

www.cedt.hu

www.bethlenszinhaz.hu

Forrás: Bethlen Téri Színház