Öt BAFTA-díj jelölést kapott az Én, Daniel Blake, négyet a Holdfény!

Ma reggel nyilvánosságra hozta a Brit Filmakadémia a 2017. évi BAFTA-díj jelöléseit. Az Én, Daniel Blake öt jelölést kapott, a Holdfény négyet, s mindkét alkotást jelölték a legjobb film díjára. Az Én, Daniel Blake a legjobb film díja mellett a legjobb brit film, a rendezés, az eredeti forgatókönyv, és a női mellékszereplő (Hayley Squires) kategóriákban is nyerhet. A Holdfény a legjobb film BAFTA-díja mellett esélyes a legjobb eredeti forgatókönyv, női mellékszereplő (Naomie Harris) és férfi mellékszereplő (Mahershala Ali) kategóriákban is. BAFTA-díjra jelölték a Kiéhezetteket és a Victoriát is.

Holdfény – Fotó forrása: Vertigo Média

Február 12-én adják át a Brit Filmakadémia BAFTA-díjait az év legjobb filmes teljesítményeinek. A BAFTA-jelöltek listáját ma hozták nyilvánosságra: a legjobb film kategóriában az öt jelölt között szerepel az Én, Daniel Blake és a Holdfény is. A Vertigo Média filmjei összesen 11 jelölést kaptak.

A Holdfényt jelölték a legjobb film, eredeti forgatókönyv, női és férfi mellékszereplő kategóriákban (Naomie Harris és Mahershala Ali) a BAFTA-díjra. A Holdfény időtlen történet az emberi kapcsolatokról és önmagunk megismeréséről. Little, Chiron és Black: három név, melyek ugyanazon embernek három különböző életszakaszát jelölik meg, végigkísérve jellem- és személyiségfejlődésének legfontosabb részeit. Vajon mik azok az események, amelyek a legnagyobb hatással vannak életünkre? Kik befolyásolják leginkább a jellemünket? Ezekre az univerzális kérdésekre próbál választ találni Barry Jenkins lírai filmje. Barry Jenkins második nagyjátékfilmjének világpremierje az Oscar-díj előszobájának számító Telluride Nemzetközi Filmfesztiválon volt. A Holdfény eddig 131 díjat kapott és további több mint 211 díjra terjesztették fel. A film az egyik nagy esélyese a 2017-es Oscar-díjnak, és hat Golden Globe-díjra is jelölték, melyek közül a legfontosabb elismerést, a legjobb film Golden Globe-díját kapta meg. A Holdfény február 16-tól látható országszerte a hazai mozikban.

Én, Daniel Blake – Fotó forrása: Vertigo Média

Az Én, Daniel Blake a legjobb film díja mellett a legjobb brit film, a rendezés, az eredeti forgatókönyv, és a női mellékszereplő (Hayley Squires) kategóriákban is nyerhet. Ken Loach filmje tavaly májusban a világ legrangosabb filmfesztiválján, Cannes-ban Arany Pálmát nyert, így Ken Loach abba a szűk klubba került, amelynek tagjai kétszer nyerték el a francia filmfesztivál fődíját. Az Én, Daniel Blake sokak szerint nemcsak Loach egyik legjobb filmje, de a közelmúlt egyik legjobb brit produkciója.

BAFTA-díjra jelölték a Kiéhezetteket is: a magyar mozikban is nagy sikerrel futó Mike Carey-adaptációt a Legjobb brit írói, rendezői, vagy produceri bemutatkozás BAFTA-díjára terjesztették fel (Mike Carey, Camille Gatin). Laia Costa pedig jelölést kapott a legjobb feltörekvő tehetség kategóriában (Rising Star) a Victoria című filmben nyújtott alakításáért.

Forrás: Vertigo Média