Visky András: Júlia – Párbeszéd a szerelemről – Premier a Pesti Magyar Színházban

Bemutató január 10-én, kedd este 19:30-kor a Sinkovits Színpadon

Visky András: Júlia – Párbeszéd a szerelemről című drámáját adja elő Ráckevei Anna​.
Az előadás rendezője: Szabó K. István

http://magyarszinhaz.hu/julia/

Fotó forrása: Pesti Magyar Színház

A színdarabról: Visky András: Júlia – Párbeszéd a szerelemről

A párbeszéd ez esetben monodráma.  A színésznőre írt szövegnek Ráckevei Anna ad hangot, testet és lelket.

A történelem és az élet elől az egyetlen kiút a szerelem.

Az elmúlt másfél évtized egyik legnagyobb sikere és legerősebb szövege Visky András monodrámája. Júlia a szerző édesanyja, akit hét gyerekével együtt kitelepítenek a román hatóságok a Duna-deltába. A család szétszakad, hiszen a férjet, az apát ugyanezek a hatóságok 22 év börtönre ítélik.

A józan ésszel felfoghatatlan helyzetben az anya hite, szerelme tartja meg a szétesett és szinte a halálba lökött családot és az, hogy még ebben a képtelen helyzetben is képes a humorra és az öniróniára. A diktatúrák tehetetlenek az őszinteséggel és a humorral szemben, bár szeretik elpusztítani őket. Kivételes szerencse, hogy ezúttal nem sikerül.

Fotó forrása: Pesti Magyar Színház

A politikai akarattal szemben Júlia megtalálja a rámért sorsban azt a kiutat, ahol a diktatúra nem férhet hozzá. A fájdalom ellen az érzelem és a belső erő szabadságát.

Ráckevei Anna színészi és emberi ereje ad hitelt ehhez a szerephez. Saját megélt fájdalmait, érzelmeit, anyaságát állítja támaszul Júliának. Hiszen Júlia nem szerep, hanem valóságos ember, aki Visky András édesanyja volt és most Ráckevei zavarba ejtően őszinte hangján szólal meg, néha meglepően fanyarul.

Egyszerre két nőről tudunk meg megrendítően sokat. Szerelemről, gyerekekről, anyaságról, mindenféle álca és porhintés nélkül.

A Júlia valódi történet egy valódi nőről egy semmit sem titkoló színésznő előadásában.

Forrás: Pesti Magyar Színház