Gazdag lírájú költő zárja az évet a Müpában

A határon túli magyar irodalom egyik legjelentősebb személyisége, Markó Béla lesz a kortárs írókat és költőket vendégül hívó Literárium sorozat vendége december 19-én a Müpában. A József Attila-, Füst Milán-, Déry- és Hazám-díjas erdélyi magyar költővel való találkozás emlékezetes estét ígér minden versbarátnak.

Markó Béla (c) Rab Zoltán – Fotó forrása: Müpa

Az értékes irodalomra fogékony közönség jól tudja, hogy Markó Béla műhelyében a hetvenes évek közepe óta a kortárs magyar líra egyik legkifinomultabb hangú életműve formálódik, s ezt ma már mintegy negyven verseskötet jelzi. Köztük olyan emlékezetes remeklések, mint a Lepkecsontváz (1980), a Talanítás (1984), a Friss hó a könyvön (1987), a Kiűzetés a számítógépből (1991), a Költők koszorúja (2002), a Visszabontás (2011) és az Elölnézet (2014) című kötetek. Markó Béla a szonettforma egyik legnagyobb kortárs mestere – ezért keltett meglepetést az idei Ünnepi Könyvhétre megjelent „alkalmi és alkalmatlan” verseinek gyűjteménye, a Kerítés, melynek szabadversei a kései szerelem boldogságáról és a kelet-európai régió groteszk nyomorúságáról egyszerre adnak lírai látleletet.

A rendkívül sokoldalú szépíró a marosvásárhelyi Igaz Szó, később a Látó irodalmi folyóirat szerkesztője volt, munkáját dicséri számos ifjúsági antológia, saját gyermekvers-kötetei, az Izsák Józseffel közösen írt, több kiadást megért magyar irodalmi tankönyv. Román drámát éppúgy fordított magyarra, ahogy más tette ezt kötetnyi Markó-verssel, román nyelvre. A szélesebb nyilvánosság a nevét mégis az 1989-es változások után kibontakozott politikai tevékenysége révén ismerte meg: 1993-tól 2011-ig a Romániai Magyar Demokrata Szövetség elnökeként, két ízben pedig a román kormány miniszterelnök-helyetteseként dolgozott a magyar nyelvű kisebbség érdekeinek védelméért.

A fergeteg havában sokat és különlegeset kínál a Müpa az irodalom rajongóinak. 2017. január 19-én, a Müpa nemrég bemutatkozott, Vers-estek névre hallgató sorozatában „egy melankolikus klasszikus és egy frivol ironikus találkozik”, azaz Kukorelly Endre járja körül a leggazdagabb szókincsű magyar lírikus, Arany János nagyszabású költészetét. Január 23-án egy lebilincselő személyiség, a vajdasági Tolnai Ottó révén emlékezetesnek ígérkező esttel indul a 2017-es naptári év programsorozata. A január 27-én bemutatandó összművészeti produkcióban, a keresztségben az Éjszaka címet kapott Bábel-esten pedig ki más képviselhetné a magyar irodalmat, mint kiváló, József Attila-díjas költőnk, az „éjszakaspecialistaként” ismert Szijj Ferenc?

2016. december 19., 20:00
Literárium – Kortárs írók a Müpában
Markó Béla-est
Üvegterem
https://www.mupa.hu/program/marko-bela-est-2016-12-19_20-00-uvegterem

Forrás: Müpa