Nexus – Mészáros László fotográfus kiállítása

December 15-én, csütörtökön 19:00 órakor nyílik meg Mészáros László fotográfus önálló kiállítása a Várfok utcai Fest;tisztít Galériában. A kiállítást Ujj Mészáros Károly, filmrendező nyitja meg.

Mészáros László: Nexus sorozat - Szépség, digitális print

Mészáros László: Nexus sorozat – Szépség, digitális print (fotó forrása: Mészáros László)

„A képek megfogalmazásában a hagyományos portréfestészetet vettem alapul. A beállítás, a ruházat és a kiegészítők kiválasztásánál olyan kellékeket választottam, amik az adott figurához kötődnek, még mélyebben fejezik ki az alany személyiségét. A képek mesélnek az emberről, történetek jelennek meg, vagy éppen az alany lelkiállapotáról, világnézetéről, életfilozófiájáról, sorsáról tudunk meg titkokat. Olyan szimbólumrendszereket építettem fel, melyek szavak nélkül mesélik el a portrék alanyainak rejtett világát. Nagyméretű, 110×140 cm körüli képeket készítettem, mert a részletek tökéletes kidolgozása számomra nagyon fontos, hogy a képeken, mint térképen lehessen kalandozni és felfedezni a fontos, olykor finoman elrejtett részleteket.” – Mészáros László

A fotográfus változatos és összetett szimbólumrendszerrel és a fotográfiában használt technikák szinte teljes spektrumával dolgozik. Nagyméretű fotográfiáiban az intuitív látásmódot, az „amatőr tisztaságot” és a professzionális tudatosságot ötvözi. Festmény-szerű fotográfiáira jellemzőek a festészetben megfigyelhető tudatos képalkotási folyamatok, a fénykezelési és kompozíciós eljárások. Hatott rá Caravaggio, El Greco, a középkori festészet és az impresszionizmus világa. Tudatosan alkalmazza a festészet szimbólumrendszerét, legmeghatározóbban Munkácsy Mihály festészete hatott a fotográfusra.

Mészáros László: Nexus sorozat: Credo, digitális print (a művész engedélyével)

Mészáros László: Nexus sorozat: Credo, digitális print (fotó forrása: Mészáros László)

Mészáros László reklám- és divatfotósként vált ismertté, pedig munkái egyre hangsúlyosabban vannak jelen a hazai és nemzetközi művészeti fotográfia világában. 2016 folyamán önálló kiállítása nyílt a TOBE Gallery-ben, a nyár folyamán szerepelt Szentbékkállán a BLU_ című csoportos kiállításon, Salföldön a World Press Photo díjas Török László által kurált Kópiák című kiállításon és Párizsban a Galerie du Colombier csoportos kiállításán, valamint az Art Market Budapest 2016-on. December 15-én nyíló önálló kiállítása 2017. január 19-ig tekinthető meg az operatőr-filmes producer páros: Szecsanov Martin és Csáky Attila közös kiállítóterében, a Fest;tisztít Galériában (Budapest, I. ker., Várfok utca 8.).

www.meszaroslaszlophotography.com