“Kérem. Köszönöm. Bocsánat.” – Simon Zoltán Ákos: Varázsigék című mesekönyve

Szerző: Tóth Judit Nikoletta

Néhány hete került kereskedelmi forgalomba Simon Zoltán Ákos első családi kikapcsolódást és összekovácsolódást kínáló, Balázs Gabriella illusztrációival kiegészített Varázsigék című mesekönyve. A valaha színházkritikus, szövegíró alkotótól soha nem állhatott messze az, hogy képzeletével egészítse ki saját véleményét az általa szerethető és élhető világról, és az abban zajló történésekről. A mesekönyv megszületéséhez azonban édesapjától gyerekkori hagyatékként beleivódott esti meséi mellé a szülőként megszerzett tapasztalataiból, és kislányai fantáziájából is merített. A mesék szerzőjét ugyanis saját bevallása szerint a gyermekeivel rendszeres tevékenységként végzett közös mesélés motiválta a történetek megírására.

Simon Zoltán Ákos - Fotó forrása: GoodOptionPR

Simon Zoltán Ákos – Fotó forrása: GoodOptionPR

A Balázs Gabriella által pasztellszínekbe öltöztetett tucatnyi történet mindegyikében, a hősök  kivétel nélkül egy-egy alapvető emberi érték fontosságára és nélkülözhetetlenségére jönnek rá. Ez által nem csak egy kedves jelenkori, családi, szinte meghitt történettel gazdagodnak a kis olvasók, de az azok végén mondókában is megfogalmazott és kiemelt egy-egy érték által az élmény még egy megerősítést kap. A legkisebbeknek ugyanis nagyon nagy szükségük van személyiségfejlődésük mentén arra a tapasztalatra, amikor rájönnek, hogy mindenki ugyanazon értékkészletből reagál a rá irányuló helyzetekre. De abban, hogy a gyermek rendelkezésére milyen válaszlehetőségek állnak ezekre a szituációkra, nekünk felnőtteknek nagyon nagy felelősségünk van. Nem csak a kezébe adott olvasmányokon, az együtt végzett tevékenységeken, de a saját, a helyzeteinkre adott reakcióinkon keresztül is. És ezek, a mindannyiunk napjaiban előforduló helyzetek megoldására pont a könyv beszédes nevet viselő hősei – Meztelen Csóka, Irigy Kutya – adják meg a választ, hogy aztán varázsigékként beépüljenek már az óvodás korosztály életébe is. Így ott a későbbiekben is alapvetésként tudjanak megnyilvánulni az előforduló helyzetekre. Mert, hogy a szerző szavait idézzem: “A legnehezebb helyzetek is megoldódnak, ha kimondjuk azt, ami a szívünkön van. Egyszerűen, hangosan és bátran.”

varazsigek_eleje

Az egyszerű, igényes, modern de mégis bájos illusztrációkkal ellátott, kemény kötésű, fényes papírra kinyomtatott könyv történetei indokot szolgáltathatnak mindenki számára arra, hogy korosztályos különbségeinket elhagyva, beszélgetve meséljünk egymásnak. Simon Zoltán Ákos modern, mégis klasszikus mesevilágán egy póni és egy törpe barátságán keresztül játszi könnyedséggel érinthetünk együtt olyan témákat, mint a kihívás, árulás, irigység, a bocsánatkérés, a rend fontossága, az akarat és az akaratosság különbözősége, az igaz barátság természete. De szó esik a cselekményekben olyan jellemvonásokról is ami erősíthető, mint a bátorság, a hűség, a hála. A könyv történetei által a rendelkezésükre bocsátott “értéktár” igazi varázsige gyűjteményt kínál olvasóinak, nemtől és kortól függetlenül. Mert szülői korba érve – ha csak önmagunknak is – válaszoljuk meg őszintén a kérdést,  hányszor és hányféle szituációba keveredve feledkezünk meg akár naponta is  ezeknek a varázsigéknek a fontosságáról. Márpedig mi baj érhet minket, ha Simon Zoltán Ákos hőseivel azonosan mondjuk ki azt, ami a szívünkön van?

A könyv információi és egyéb érdekességek a www.varazsigek.hu oldalon is elérhetőek.

,