A hangversenyteremben és szabadtéren is ünnepre hangol a Müpa

2016-ban világhírű együttesek előadásában számos ünnepi klasszikusnak jutott hely a Müpa karácsonyfája alatt. A legendás Les Arts Florissants Händel híres alkotását, a Messiást adja elő William Christie karmester irányításával, míg Fischer Ádám egy újabb elismert historikus együttes, a brit Felvilágosodás Korának Zenekara élén vezényli a szerző másik sikeres munkáját, A teremtés című oratóriumot. Tóka Ágoston orgonaművész a kóruszene hazai csillagaival, az Angelika Leánykarral lép fel, a Nemzeti Filharmonikusokkal közös, bábjátékos Diótörő-produkció pedig négy alkalommal szerepel. A Müpa előtt felépült szabadtéri eseményközpont, a Kultúr Kültér január 6-ig várja a jégen siklás és az újcirkusz szerelmeseit, s tartalmas családi programokat is kínál.

December 15-én, a Müpa hagyományteremtő ünnepváró orgonakoncertjén a nemzetközi hírű Angelica Leánykar lép fel. A kórusműfaj világviszonylatban is elismert együttesét az Újpesti Baptista Gyülekezet orgonistájaként is működő, Junior Prima-díjas Tóka Ágoston látja vendégül, aki rangos mesterkurzusokon szerzett tapasztalatok birtokában rendszeresen turnézik Európa- és Amerika-szerte.

Angelica Leánykar - Fotó forrása: Müpa

Angelica Leánykar – Fotó forrása: Müpa

December 17-én tiszteletét teszi a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben a régizenei világ egyik legrangosabb együttese, a William Christie alapította Les Arts Florissants. A zenekar és világklasszis énekesei – köztük a márciusi Régizene Fesztivál emlékezetes zárókoncertjének címszerepében remeklő brit szoprán, Katherine Watson – ezúttal Händel talán leghíresebb darabját, a Messiást adják elő. A magyar közönség minden bizonnyal ismét ízelítőt kap William Christie legendás perfekcionizmusából, amelyet kiválóan jellemez, hogy a mű kilencvenes évekbeli lemezfelvétele idején nem kevesebb, mint tizenöt nyelvi asszisztens segítette a szólistákat és a kórus tagjait a helyes korabeli kiejtés elérésében.

William Christie (c) Dennis Rouvre - Fotó forrása: Müpa

William Christie (c) Dennis Rouvre – Fotó forrása: Müpa

December 23-án és 27-én négy előadáson látható a Müpa és a Nemzeti Filharmonikusok közös produkciója, Csajkovszkij Diótörőjének óriásbábokkal gazdagított előadása. A Budapest Bábszínház lenyűgöző produkciójának ezúttal is különleges varázst ad, hogy élő zenével kelnek életre Cukorország és Stahlbaum tanácsos házának teremtményei. Az emlékezetes élményről egy lendületes, fiatal karmester, az Orchestre Dijon Bourgogne művészeti vezetői és a Savaria Szimfonikus Zenekar vezető karmesteri pozícióit betöltő Madaras Gergely gondoskodik.

Csajkovszkij: Diótörő (c) Kotschy Gábor, Müpa - Fotó forrása: Müpa

Csajkovszkij: Diótörő (c) Kotschy Gábor, Müpa – Fotó forrása: Müpa

A Müpa újévi koncertjén a haydni idiómát anyanyelvi szinten beszélő Fischer Ádám karmester vezetésével napjaink egyik legjobb, historikus hangszereken játszó együttese, a brit Felvilágosodás Korának Zenekara, valamint az újévi koncertek rendszeres közreműködője, a Purcell Kórus egyesítik erőiket Haydn A teremtés című oratóriumának előadásához.

Fischer Ádám (c) Csibi Szilvia, Müpa - Fotó forrása: Müpa

Fischer Ádám (c) Csibi Szilvia, Müpa – Fotó forrása: Müpa

A komolyzenei koncertprogram mellett a Müpa szabadtéri eseményközpontja január 6-ig a tavalyihoz képest bővített alapterületen várja a jégen siklás, az újcirkusz és a családi programok iránt érdeklődőket. Emellett a különleges gépezetek és a mechanikus hangszerek kedvelői a Müpában működésbe hozhatják világ legnagyobb interaktív zenedobozát, a Hangjátékot is, melyen december folyamán karácsonyi dallamponyvákat lehet megszólaltatni.

2016. december 15., csütörtök, 19:30
Karácsonyi orgonakoncert / Tóka Ágoston és az Angelica Leánykar
Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem
https://www.mupa.hu/program/toka-agoston-es-az-angelica-leanykar-2016-12-15_19-30-bbnh

2016. december 17., szombat, 19:30
Karácsonyi hangverseny / William Christie és a Les Arts Florissants
Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem
https://www.mupa.hu/program/william-christie-es-a-les-arts-florissants-2016-12-17_19-30-bbnh
Facebook-esemény: https://www.facebook.com/events/968003286678601/

2016. december 23., 27. (több időpont)
Csajkovszkij: A diótörő
Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem
https://www.mupa.hu/program/csajkovszkij-a-diotoro-2016-12-23_11-00-bbnh
https://www.mupa.hu/program/csajkovszkij-a-diotoro-2016-12-23_18-00-bbnh
https://www.mupa.hu/program/csajkovszkij-a-diotoro-2016-12-27_11-00-bbnh
https://www.mupa.hu/program/csajkovszkij-a-diotoro-2016-12-27_18-00-bbnh

2017. január 1., vasárnap, 16:00
Újévi matinékoncert / Haydn: A teremtés (oratórium-keresztmetszet)
Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem
https://www.mupa.hu/program/haydn-a-teremtes-ujevi-matinekoncert-2017-01-01_16-00-bbnh

2017. január 1., vasárnap, 19:00
Újévi hangverseny / Haydn: A teremtés
Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem
https://www.mupa.hu/program/haydn-a-teremtes-2017-01-01_19-00-bbnh
Facebook-esemény: https://www.facebook.com/events/1768823660047165/

2016. december 4. – 2017. január 6. (ünnepi nyitvatartással)
Kultúr Kültér
Részletes program: https://www.mupa.hu/programok/kultur-kulter

Forrás: Müpa
,