Mese kapcsolatról, válásról, házasságról – Gimesi Dóra: A Macskaherceg kilencedik élete

Mese kapcsolatról, válásról, házasságról
Gimesi Dóra: A Macskaherceg kilencedik élete
A Manna – Ugródeszka sorozatban
2016.12.10. 18.30
Trafóklub
14 éven felülieknek

Maszkos játék egy számunkra láthatatlan világról, emberi esendőségről, szerelemről. Az előadás megkapó vizualitású varázsvilágban mutat be mindenki számára ismerős kapcsolati problémákat és helyzeteket. A darabot Gimesi Dóra azonos című meséje alapján  Szenteczki Zita bábrendező szakos hallgató állította színpadra Nagy Orsolya dramaturg hallgató segítségével.

Fotó forrása: Trafó Kortárs Művészetek Háza

Fotó forrása: Trafó Kortárs Művészetek Háza

A helyszín Budapest, ahol a Macskaherceg is él, aki éjjel ezüstszürke kandúr alakjában járja a háztetőket, beles a lányok ablakán, és pihe-puha álmot dorombol a szívükbe. Aztán egy nap találkozik Alinkával, a tavasztündérrel. A Macskaherceg beleszeret a lányba, és úgy dönt, hogy feleségül veszi. A házasság azonban áldozattal jár: a Macskahercegnek búcsút kell intenie korábbi életmódjának, hogy mindenestül Alinkáé lehessen. Boldogságuk egy ideig felhőtlen, ám a tavasz közeledtével Alinka egyre elfoglaltabb, a Macskaherceget pedig csalogatják a rég nem látott háztetők…

Habár a cím és az állatszereplők nem jellemzően felnőtt előadást sejtetnek, de maga a téma, és az előadás is elsősorban a felnőtt közönséget célozza meg. A jelképhordozó maszkokat és fejékeket Michac Gábor tervezte. A letisztult teret Hegymegi Máté atmoszférateremtő koreográfiái és Tarr Bernadett zenéi töltik meg élettel. A mesébe ágyazott párkapcsolati történetet Dér Zsolt, Főglein Fruzsina, Kovács Domokos Pájer Alma, Georgita Máté Dezső és Nyakó Juli előadásában láthatják a nézők.

Az előadást a Manna Produkció Ugródeszka sorozatában hozták létre idén tavasszal, melynek keretében negyedéves bábrendező hallgatók mutatkoztak be a nagyközönség előtt. Öten kaptak lehetőséget magyar bábszínpadon még nem látott előadások megalkotására és bemutatására. A Macskaherceget júniusban mutatták be a Színház- és Filmművészeti Egyetemen.

Forrás: Trafó Kortárs Művészetek Háza