Konzervnyitó Dés Andrással a Szkénében – Vendégek: Babiczky Tibor és Grecsó Krisztián

Dés András: Konzervnyitó Akciócsoport
Vendégek: Babiczky Tibor és Grecsó Krisztián
2016. december 12. 19h, Szkéné Színház

Dés András - Fotó forrása: Szkéné Színház

Dés András – Fotó forrása: Szkéné Színház

Dés András ütőhangszeres, a Konzervnyitó Akciócsoport vezetője, közel negyven interaktív zenés beszélgetés után idén ismét útjára indítja a sorozatot. Most azonban egy közös téma köré szerveződnek a vendégek és maga az eseménysorozat is. A négy részből álló sorozat címe: magyar. Napjaink aktuális, sokak által feszegetett kérdése, hogy hol kezdődik és hol végződik a magyarság fogalma. Mit jelent magyarnak lenni, lehet-e valaki jó vagy rossz magyar, ki honnan indulna el és hova érkezne, ha definiálnia kellene a magyar szót? Az est házigazdái jazz-zenészek (trió vagy kvartett felállásban), akik az adott témára komponálnak zenét, improvizációkkal reagálnak az est történéseire, és beszélgetőtársként is közreműködnek. Reményeink szerint ezzel radikálisabb, a megszokott kereteket még inkább feszegető sorozattá válhat a már jól ismert Konzervnyitó.

Babiczky Tibor - Fotó: Babiczky-Pfliegel Dóra - Fotó forrása: Szkéné Színház

Babiczky Tibor – Fotó: Babiczky-Pfliegel Dóra – Fotó forrása: Szkéné Színház

„A Konzervnyitó idei, Magyar című sorozatának utolsó estjére a barátság apropóján hívtam meg vendégeimet. Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy a négy meghívott művész – a szakmai kapcsolatokon túl – jó barátom is egyben.
Grecsó Krisztiánnal Mellettem elférsz című regényének Aegon Művészeti Díja után sokállomásos turnén vettünk részt. Kevés alkalmasabb hely van egymás megismerésére és a hosszú beszélgetésekre, mint a turnébusz, ahol Krisztiánnal és édesapámmal (Dés László) hármasban rengeteg órát töltöttünk együtt, miközben keresztül-kasul bejártuk az országot.
Babiczky Tiborral Both Miklóson keresztül ismerkedtünk meg, amikor a Folkside zenekar tagja voltam, aminek Tibor írta a dalszövegeit. A kölcsönös szimpátia közös estekhez és sörben gazdag estékhez vezetett.
Bacsó Kristóffal és Szandai Mátyással szintén rengeteg időt töltöttünk már együtt turnébuszban, repülőn, öltözőkben, de az utóbbi években már a játszótér is közös találkozási pont lett. Mióta Matyiék Párizsban élnek, a logisztika nehezebben megy, de egy Konzervnyitó-est tökéletes alkalom az újabb találkozásra!”
Dés András

Grecsó Krisztián - Fotó: Szilágyi Lenke - Fotó forrása: Szkéné Színház

Grecsó Krisztián – Fotó: Szilágyi Lenke – Fotó forrása: Szkéné Színház

Bacsó Kristóf – szaxofon
Dés András – ütőhangszerek
Szandai Mátyás – nagybőgő

Forrás: Szkéné Színház
,