Zárónap a Forradalom előtt kiállításon tárlatvezetéssel és filmvetítéssel

Kurátori tárlatvezetéssel és a Képzősök 1956 – 2016 című film vetítésével várja a Magyar Képzőművészeti Egyetem a Forradalom előtt – A Magyar Képzőművészeti Főiskola 1946-1956 között című kiállítás zárónapján a látogatókat 2016. december 4-én, vasárnap.

image001

December 4-én zárja kapuit az utóbbi évek egyik legsikeresebb kiállítása a Magyar Képzőművészeti Egyetemen. A Forradalom előtt című kiállítás az iskola háború utáni első évtizedének zaklatott és sokrétű történetébe enged betekintést.

„Hatalmas munkaerkölccsel és dioptriát növelő aprólékossággal, okosan és gondosan dolgoztak a szakemberek. Egy hiteles művészettörténész-muzeológus csapat – élén a két kurátorral, Révész Emesével és B. Majkó Katalinnal – a fordulat évétől a forradalomig megkutatta az intézmény sorsának alakulását. Csaknem kétszáz művet – főleg rajzokat, grafikákat, de elég sok festményt és kisplasztikát – prezentáltak saját tanintézetüktől és a kölcsönző kollekcióktól. (…) Nincs még olyan gyűjtemény e hazában, ahol ilyen fájdalmasan és visszavonhatatlanul látszódna egy szörnyűséges folyamat, amely a szabadságot lélektelen drillé, a kreatív gondolkodást föltétlen engedelmességgé, a szabadságot diktatúrává alakította át. (…) De a legnagyobb csoda a teher alatt felnövő pálma. A kiállítás legfontosabb része is erről szól.” (P. Szűcs Júlia, 168ora.hu)

A kiállítás zárónapján, 15 órától a kiállítás két kurátora, B. Majkó Katalin és Révész Emese tart ZÁRÓ TÁRLATVEZETÉST, mindazoknak, akik többet szeretnének megtudni arról, milyen volt az élet a Magyar Képzőművészeti Főiskolán az ötvenes években, miként vészelte át a kiváló tanári gárda – többek között Ferenczy Béni, Pátzay Pál, Bernáth Aurél, Szőnyi István, Berény Róbert vagy Barcsay Jenő – a rájuk nehezedő nyomást, hogyan folyt a munka a kötelező szocreál szorításában. A vezetésen a nagyszabású kiállítás létrejöttének számos olyan izgalmas részletéről is mesélnek a kurátorok.

A vezetést követően 16 órától a Vetítőben levetítjük Sólyom András filmrendező KÉPZŐSÖK 1956–2016 című riport-dokumentumfilmjét.

A film főszereplői, a Képzőművészeti Főiskola egykori hallgatói huszonévesek voltak 1956-ban. A ma már idős művészeket kérdező egyetemi hallgatók most huszonévesek; azonosságot keresnek a történeti múlt és az általuk ismert jelen között.

Közreműködők: Csizmadia Zoltán, Gönczi Béla, Klimó Károly, Sváby Lajos, Szurcsik János, valamint a Magyar Képzőművészeti Egyetem jelenlegi hallgatói

Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

A záró programokon a kiállításra érvényes belépőjeggyel vehetnek részt az érdeklődők.

Belépőjegy: 600 Ft
Nyugdíjasoknak, diákoknak: 300 Ft
Ingyenes: szakmai szervezetek (MAOE, MKISZ, AICA) tagjai, művészeti egyetemek hallgatói és oktatói, pedagógusok, a sajtó képviselői, 70. életévüket betöltött személyek, fogyatékkal élők, nagycsaládosok részére

A kiállítás megtekinthető 2016. december 4-ig mindennap 10-18 óra között.
Magyar Képzőművészeti Egyetem (Barcsay Terem, Aula), 1062 Budapest, Andrássy út 69.

http://www.mke.hu/node/36927
http://www.mke.hu/forradalom_elott/
https://www.facebook.com/events/209936402752337/

Forrás: MKE
,