Vodkamécses Andrzej Wajda emlékére – Utóképek – Andrzej Wajda retrospektív az Uránia Nemzeti Filmszínházban, 2016. december 5. – 2017. április 22.

Utóképek címmel indít vetítéssorozatot Andrzej Wajda emlékére december 5-étől az Uránia Nemzeti Filmszínház. A Lengyel Intézettel együttműködésben megvalósuló, áprilisig tartó vetítéssorozaton nyolc Wajda-nagyjátékfilm és néhány rövidfilm kerül műsorra. Az esemény plakátján, melyet Ducki Kristóf tervezett, a Hamu és gyémánt híres jelenetére utaló fotó látható: egy vodkás poharat lángra lobbantó, égő gyufa. Az 1958-as filmben a Zbigniew Cybulski alakította partizán főhős, Maciek emlékezik elesett bajtársaira a lángoló poharakkal. A vodkamécses most azonban Wajdáért lobog, aki idén októberben hunyt el, 90 évesen.  

wajda_utokepek_szoro_w

Az életműsorozat első darabja december 5-én, hétfőn 18 órakor éppen a Hamu és gyémánt, amely a lengyel rendező első nagy nemzetközi sikere volt 1958-ban, a Velencei Filmfesztiválon, ahol a kritikusok díját kapta meg. Jellemző, hogy a lengyel honi ellenállás és az új szovjet hatalom közötti konfliktust ábrázoló alkotást az ’56 utáni Magyarországon kezdetben csak a Filmmúzeumban játszották. A filmet most eredeti nyelven, felirattal, 35 mm-es kópiáról vetítik az Urániában, ahol megszólal az sorozatot ünnepélyesen megnyitó Jerzy Snopek, Lengyelország rendkívüli és meghatalmazott nagykövete, valamint Pörös Géza filmkritikus, a lengyel filmművészet szakértője is. Látható lesz egy rövidfilm is, amely 2013-ban Wajda köszöntésére készült, s amelyben magyar rendezők – Jancsó Miklós, Szabó István, Enyedi Ildikó, Sára Sándor, Dárday István és Kósa Ferenc – vallanak lengyel kollégájuk hatásáról, jelentőségéről. Jancsó például elmondja, döbbenetes erővel hatott rá a Hamu és gyémánt, és arról is megemlékezik, hogy Wajdát viszont a hatvanas években az általa rendezett Szegénylegények segítette át egy szakmai holtponton. Jancsó fontosnak tartotta kiemelni Wajda filmjeinek egyetemessége mellett azt is, mennyire hangsúlyos bennük a lengyel identitás.

A sorozat második vetítésén, január 16-án Az ígéret földje című, 1975-ben készült Wajda-darab kerül sorra, amelyet az elmúlt 120 év legjobb lengyel filmalkotásának választottak meg a közelmúltban szakmabeli honfitársai. A történet a Nobel-díjas Stanisław Władysław Reymont regényéből készült, és a XIX. századi Lódz iparosodásának idején játszódik. Wajda mesterien jeleníti meg a hagyományos feudális világrend és az új idők értékeinek összeütközését a textilgyár-alapító három fiatalember történetében. A filmet digitálisan felújított változatban láthatja majd a közönség az Urániában.

Két héttel később a háború utáni lengyel történelmet megidéző Ember-trilógia első darabja, az ötvenes évek heroikus és vak építőmunkájára visszapillantó Márványember kerül műsorba, majd az 1981-ben a gdanski hajógyárban forgatott Vasember, amely a szocialista rendszer felszámolásában aktív szerepet játszó Szolidaritás mozgalom születését meséli el. A trilógia záró darabja, a Walesa – A remény embere című film 2013-ban készült el, bemutatva a rendszerváltás ellentmondásos főhősét, Lech Walesát. Ezt láthatják a nézők március 6-án.

Március 20-án, női történetként A wilkói kisaszonyok című darab következik, amely a rendező egyik kedvenc írójának, Jarosław Iwaszkiewicznek azonos című elbeszélését adaptálja. Reményvesztett asszonyi sorsok szép költeménye a film, főszerepben a Cybulski utáni korszak lengyel színészbálványával, Daniel Olbrychskival.

Bekerült a sorozatba a lengyel nép egyik legnagyobb 20. századi tragédiáját feldolgozó film, a Katyn is. A rendező apja maga is a szovjet mészárlás áldozata lett, így személyes indíttatás is vezette Wajdát a sokáig tabu témának számító esemény megfilmesítésére. Az alkotást 2007-ben a legjobb külföldi film kategóriájában Oscar-díjra is jelölték, ahogy korábban a mester több filmjét is.

A sorozat zárásaként, egyúttal a 2017-es Lengyel Filmtavasz nyitányaként Wajda utolsó rendezése, a 2016-ban bemutatott Emlékképek kerül vászonra április 20-án. Ráadásként, szintén a fesztivál részeként rövidfilm-válogatással, Wajda kisfilmjeivel zárul a Wajda-retrospektív.

Információk a vetítéssorozatról

Részletes program a honlapon:
http://www.urania-nf.hu/hu/esemenyek/759

Esemény a Facebookon:
https://www.facebook.com/events/650993331740454/

plakat_wajda_w

Forrás: Uránia Nemzeti Filmszínház