Ikonikus városok, különleges motívumok az Adventi Ünnep idei új 3D mapping filmjének szeretet üzenetében

Idén november 25-én hatodik alkalommal nyílt meg a belváros különleges karácsonyi vására, az Adventi Ünnep a Bazilikánál. Az idei ünnepvárást a Bazilika monumentális homlokzatának fényfestése teszi még emlékezetesebbé, az új film fő üzenete a békés együttélés, a különbözőségek elfogadása és egymás megértésének fontossága.

Fotó forrása: Adventi Ünnep a Bazilikánál

Fotó forrása: Adventi Ünnep a Bazilikánál

Az Adventi Ünnep idei új 3D mapping filmje a nemzetközileg is elismert, többszörösen díjnyertes Kiégő Izzók és az Adventi Ünnep a Bazilikánál szervezőinek közös ötlete alapján készült, melyet Ferenc pápa és Snell György püspök, a Szent Jobb Őre tavalyi karácsonyi beszéde ihletett.

A Kiégő Izzók Magyarország egyik legelismertebb kortárs vizuális műhelye. Változatos technikai, képi és tartalmi megoldásaikkal igyekeznek mindig új és izgalmas látványt létrehozni. Vetítéseik és színpadi díszleteik a látómező minél teljesebb kihasználása mellett a narratívára koncentrálnak. Meghatározó szerepet játszanak a kortárs vizuális kultúra megújításában, legyen szó tér installációról, koncertről, színházi előadásról, parti vizuálról, videóklipről vagy homlokzatvetítésről. A tavaly a világ egyik  legnagyobb mapping versenyén a Moszkvai „The Circle of Light Moscow International Festival”-on  eddig egyedüliként két kategória díjat is nyert csapat idén nagy sikerű mapping fesztivált és versenyt bonyolított le Pécs városával, a pécsi  székesegyházon.

A Bazilika gyönyörű homlokzatára idén komponált „Adventi utazás” című kedves karácsonyi történetben egy aranyos angyalka viszi a szeretetet a világ minden tájára, végigjárja a különböző kontinenseket, melyben megjelennek a Föld ikonikus városai, motívumai. Záró képsorainkban Magyarországra a Bazilikához érkezünk, majd innen elemelkedve Földünket ajándékként becsomagolva láthatjuk, mely újra emlékeztet minket arra, hogy az élet ajándék, melyet csak szeretettel és békével őrizhetünk meg. A műhöz Domonkos Csilla zeneszerző  komponált az ünnephez méltó zenét  az adott földrészeknek megfelelő hangszereléssel.

Fotó forrása: Adventi Ünnep a Bazilikánál

Fotó forrása: Adventi Ünnep a Bazilikánál

Klasszikus mese 21. századdal ötvözve

Az új film mellett a „Diótörő” klasszikus története is látható lesz a vetítések során, melyet a tavalyi évhez hasonlóan szintén a Kiégő Izzók készített. A mindenki számára tanulságos karácsonyi mese 3D mapping feldolgozása egyedülállóan ötvözi a digitális tartalmakat és a kosztümös, élőszereplős felvételeket. Az izgalmas képi megoldásokat az eredeti hanganyag elektronikus zenei remixe teszi teljessé DJ Vida G-től.

A Szent István Bazilika előtti karácsonyi vásárra az előző években számos animációt készített a Full Screen Studio is, a fiatal csapat egy friss művészeti ág, a projection mapping, azaz a fényfestés vagy épületvetítés egyik legsikeresebb hazai képviselője. Munkáik során látványos 3D-s effektekkel keltik életre az épületek homlokzatát, belső terét, járműveket, installációkat. Az Adventi témában készített filmekben volt olyan, amelyiknél a karácsony varázslatos és áhítatos hangulatát emelték ki, egy másiknál a gyerekekre koncentráltak, ahol több mesés és játékos dolgot jelenítettek meg a felületen, vizuális elemekkel mézeskalácsból építették fel a Bazilikát vagy épp egy hatalmas karácsonyfát növesztettek elé. Az utolsó filmüknél a szerelem volt a téma, egy férfi és egy nő találkozását majd családdá alakulását mutatta be a film sziluettek segítségével képeskönyv-szerűen. A fiúk elmondása szerint a 3D mapping animáció különleges műfaj, a felület sajátossága miatt a lehetőségek keretek közé vannak szorítva, de épp ez adja a munka varázsát, hogy kreatívan ki tudják használni a felületet és érthető módon el tudnak mesélni rajta egy történetet, mely közelebb hozhatja a nézőt a karácsonyhoz.

Külön érdekesség, hogy az Adventi Ünnep idei 3D mapping vetítésének technikai kivitelezéséhez a Visual Europe Zrt. Magyarországon elsőként a Panasonic legújabb, csak idén október óta elérhető lézer technológiát alkalmazó projektorát használja, ami a 30.000 ANSI Lumenes fényerő mellett élesebb színeket is biztosít, ezzel is emelve az ünnepi hangulatot.

A 3D mapping alkotásokat minden nap 16.30 és 22 óra között fél óránként tekinthetik meg az érdeklődők.

Forrás: Adventi Ünnep a Bazilikánál