Díjeső a Képzőművészeti Egyetem tervezőgrafikus tanárainak és hallgatóinak a XX. Országos Tervezőgrafikai Biennálén

A magyar tervezőgrafika kétévente megrendezett seregszemléjének díjai a legfontosabb hazai szakmai elismerésnek számítanak.

Felsmann Tamás, a Magyar Képzőművészeti Egyetem Grafika Tanszékének tanszékvezető-helyettese kapta idén a Magyar Képző- és Iparművészek Szövetsége Konecsni Györgyről elnevezett életműdíját. Az elismerést november 24-én a békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeumban adták át a Munkácsy-díjas grafikusművésznek, a XX. Országos Tervezőgrafikai Biennále zsűrizett munkáiból rendezett kiállítás megnyitóján.

A díjazottak: Felsmann Tamás (bal szélen), Kovács Olivér Artúr (a mikrofon mögött), Szabó Andrea és Jásdi Júlia (jobb szélen) - Fotó forrása: MKE

A díjazottak: Felsmann Tamás (bal szélen), Kovács Olivér Artúr (a mikrofon mögött), Szabó Andrea és Jásdi Júlia (jobb szélen) – Fotó forrása: MKE

A Biennále fődíját az MKE művésztanára, Szabó Andrea kapta, a szintén a Képzőn oktató Kovács Olivér Artúr pedig Gyárfás Gáborral kapott megosztott díjat.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma által adományozott megosztott díjat Béres Brigitta grafikusművész és MKE-hallgató diplomamunkájával és a MOME Tervezőgrafika Tanszék hallgatói nyerték.

A biennále arculatára kiírt pályázat nyertese a szintén képzős hallgató, a III-ad éves tervezőgrafikus Jásdi Júlia volt. A díjat Felsmann Tamástól vehette át szintén a megnyitón.

Gratulálunk a díjazottaknak!

Fotó forrása: MKE

Fotó forrása: MKE

A Biennále főszervezője a Grafika Tanszék mestertanára, Auth Attila grafikusművész volt, aki az MTI-nek elmondta, hogy a „kivitelezés terén a kézzel festett alkotások mellé »visszavonhatatlanul felzárkózott« a digitális technika, vannak olyan fiatal tervezők, akik már nem is alkotnak papíron, csak számítógépen. A digitális technika pedig olyan rohamtempóban fejlődik, ami sok esetben az oktatásban is problémát okoz – jegyezte meg. De Auth Attila szerint megváltozott a tartalmi oldal is, míg korábban sok kulturális plakát készült, és az alkotók számos expón, kiállításon mutathatták meg magukat, addig mára főként cégeknek kell arculati elemeket és emblémákat tervezni, előtérbe került a merkantil-grafika, a marketing, a webdesign.” (MTI)

A biennálén idén 230 pályaművet mutattak be, emellett nyílt egy 70 darabból álló kamaratárlat is, amelyen az elmúlt 40 év díjazottjaira tekintenek vissza. A tárlat január 10-ig tekinthető meg.

Fotó forrása: MKE

Fotó forrása: MKE

Forrás: MKE