Christiane Peschek: Néma csendben tűntél el – Várfok Project Room

A Várfok Project Room következő kiállításán, Christiane Peschek (Salzburg/A, 1984) osztrák fotográfus installatív fotóművészeti projektjét tekinthetik meg a látogatók. A művészeti tanulmányait Bécsben végző, és jelenleg is az osztrák fővárosban élő és alkotó Peschek Európa-szerte számos egyéni és csoportos kiállításon vett részt Dublintól Lisszabonon keresztül Athénig, valamint 2014-ben munkái a Chimera Art Award válogatásába is bekerültek.

Fotó forrása: Várfok Galéria

Fotó forrása: Várfok Galéria

A magyar közönségnek is volt már lehetősége megismerkedni Peschek művészetével: első budapesti bemutatkozására 2012-ben került sor Szakasz című kiállításával a Várfok Project Roomban. A kiállítás akkor és most is regensburgi partnergalériánk, a Galerie Isabelle Lesmeister együttműködésének köszönhetően valósult meg. 

A fényképezés Peschek számára személyes, anekdotikus emlékezésének felfedezésére szolgáló eszköz, emlékképei felé utat nyitó híd. Peschek saját élményeit, érzéseit, történeteit kívülállóként vizsgálva rendezi újra azokat, hogy megteremtse képi világát, ebben a kontextusban pedig a realitás sohasem tudható, csupán gyanítható. A művész a valóság megalkotottságának ilyenfajta felfogásával, az épp harminc éve elhunyt Jorge Luis Borges munkásságával áll szoros kapcsolatban. A történetmesélés mechanizmusait fejtik fel a képek, amelyeken valami mindig megakadályozza a zökkenőmentes interpretációt: valamilyen váratlan elem, képhiba (például a több képen is megjelenő zöld, ködszerű folt) vagy meglepő képzettársítás megakasztja az egyszerűen elmesélhető narratívát és további értelmezésre sarkall.

A közönség ezúttal Peschek Néma csendben tűntél el címet viselő műtárgy-együtteséből láthat egy, kifejezetten a Várfok Project Room kiállítóterére komponált válogatást, melyben a fotográfiákat rövid szövegek egészítik ki. A kiállítás központi motívuma az erdő, amely – a művész saját bevallása szerint – a két szerelmes között létrejövő, konstruált emocionális tér metaforájaként értelmezhető. A műveket összekapcsoló kérdéskör maga a szerelmi kapcsolat, az egyes műveken annak különböző fázisai és lehetőségei kerülnek megidézésre.

Christiane Peschek: Néma csendben tűntél el
Várfok Project Room, Budapest I., Várfok u. 14.
Megnyitó: 2016. december 2. csütörtök, 18.30 és 20.30 óra között.
A kiállítás nyitva: 2016. 12. 02. – 2017. 01. 21., kedd-szombat 11 és 18 óra között.

Támogatók: Galerie Isabelle Lesmeister, Osztrák Kulturális Fórum

Forrás: Várfok Galéria