Messiás.ma – Händel Messiása újragondolva a reformáció jegyében – A Reformáció Emlékbizottság bemutatja Várkonyi Mátyás Messiás.ma című rockoratorikus passiójátékát

2017. április 25-én debütál a Müpában Várkonyi Mátyás rendezésében, Georg Friedrich Händel remekművén alapuló rockoratorikus passió, a Messiás.ma.

A reformáció 500. évfordulójának emlékére Dr. Hafenscher Károly, a Reformáció Emlékbizottság miniszteri biztosa egy nagyszabású produkciót álmodott meg, amelyet Várkonyi Mátyás, Erkel Ferenc-díjas zeneszerző, a Generál együttes vezetője és a Rock Színház alapító-igazgatója kelt életre. Georg Friedrich Händel halhatatlan remekművéből, a Messiás című oratóriumból kiindulva egy modern, magyar nyelvű, látványos előadás kerül színpadra. Az átdolgozás elektronikus hangszerekkel kombinált rockoratórium és passió, melynek bemutatója 2017. április 25-én a Müpa Bartók Béla Hangversenytermében lesz Messiás.ma címmel.

A közreműködő művészek azzal teszik különlegessé az eseményt, hogy egymástól látszólag távoli műfajokból érkeznek, létrehozva egy új, fúziós, kortárs produkciót. A barokk hangzást a világhírű Liszt Ferenc Kamarazenekar, valamint az Új Liszt Ferenc Kamarakórus képviseli. Az oratórium klasszikus vonulatát a négy vezető szólista, Rácz Rita (szoprán), Balogh Eszter (alt), Csengeri Attila (tenor), valamint Gábor Géza (basszus) jeleníti meg a színpadon.

A közreműködők között olyan kiváló művészeket találunk, mint Horváth Charlie és Karácsony János, valamint a Jézus Krisztus Szupersztár magyarországi ősbemutatójának szereposztásából, illetve a hazai musical színpadokról is ismert Malek Andrea, Csuha Lajos, Földes Tamás, Makrai Pál és Szemenyei János.

„Előadásunkkal egy olyan crossover jellegű, elektronikus zenével ötvözött színpadi művet kívánunk létrehozni, amelyben a szöveg értése megsokszorozza a zenei élmény hatását” – árulta el Várkonyi Mátyás. Az alkotók az előadással a zeneszerető közönség szélesebb rétegét szeretnék megszólítani, az elektronikus zenei fesztiválokra járó fiataloktól egészen a komolyzenét kedvelő idősebb korosztályig.

Az előadás közel száz művész részvételével jön létre, a színpadi mozgásért és táncért Fodor Zoltán, Harangozó Gyula-díjas koreográfus által vezetett Inversdance társulat felel. A produkció jelmeztervezője Horváth Kata.

A budapesti bemutatót követően több magyar városban is tervezik a Messiás.ma rockoratorikus passió bemutatását a 2017-es év folyamán.

Messias.ma
rockoratorikus passió

Közreműködők:
az oratórium énekesei:
Rácz Rita (szoprán)
Balogh Eszter (alt)
Csengeri Attila (tenor)
Gábor Géza (basszus)

MSR (messenger roadshow) szereplői:
Csuha Lajos
Földes Tamás
Makrai Pál
Malek Andrea
Szemenyei János
Horváth Charlie
Karácsony James

Liszt Ferenc Kamarazenekar
Új Liszt Ferenc Kamarakórus
Inversedance
Elektromos hangszerek

Karmester, rendező: Várkonyi Mátyás Erkel Ferenc-díjas zeneszerző, rockzenész
Koreográfus: Fodor Zoltán Harangozó Gyula-díjas táncos
Jelmeztervező: Horváth Kata

messias-ma_sajtokep

Forrás: Reformáció Emlékbizottság