Mátyási Péter: Wunderwelt – Molnár Ani Galéria

Mátyási Péter aktuális kiállításának inspirációs forrása a Wunderwelt der Alpen című könyv, amely színes képekkel, festői fotó illusztrációkkal mutatja be az Alpokat. Az albumban megjelenő káprázatos hegyeket, sziklafalakat, naplementéket, amelyek az Alpokat teljes szépségében hivatottak ábrázolni, Mátyási Péter kiinduló pontként használja a kiállításon látható lightbox-aihoz.

Fotó forrása: Molnár Ani Galéria

Fotó forrása: Molnár Ani Galéria

A kiállítás alapgondolata a csodálattal foglalkozik, felvetve azt a kérdést; hogyan lehetséges azoknak a jelenségnek a csodálata, amelyek a szó szoros értelmében természetesek. Megmarad-e ez a csodálat egy könyv lapjait nézegetve, vagy a kiállítótérben, ha az ember tudja, hogy ami a látványt adja, amúgy egy teljesen hétköznapi anyag? A természeti jelenségek, struktúrák közel hozása és az emberi szinten való interpretációja egy párhuzamos csodavilágot, mesevilágot alkot, ami nem más, mint a „Wunder” újraalkotása; a szépség akarata.

Mátyási Péter (1982) Budapesten született, él és dolgozik. 2009-ben végzett a Magyar Képzőművészeti Egyetem festő- és vizuális nevelőtanár szakán. Ugyanebben az évben tanulmányokat folytatott Londonban a Chelsea College of Art and Design-ban. Számos csoportos kiállításon vett részt Magyarországon és külföldön. Részt vett több nagy presztízsű nemzetközi művészeti vásáron például a The Armory Show-n, az Art Brusselsen vagy akár az Artissimán. Egyedi anyaghasználata különleges karaktert kölcsönöz műveinek, hétköznapi anyagokból világító kollázsokat épít vagy grafittal, pasztellel és szénnel dolgozik fóliára.2013-ban elnyerte a Contemporary Pastel Prize díjat, majd 2016-ban a Pastel Society díját, illetve a Salgótarjáni Grafikai Triennálé egyik nagydíját.

Mátyási Péter: Wunderwelt
Molnár Ani Galéria, Budapest VIII., Bródy Sándor u. 22.
Megnyitó: 2016. december 1., csütörtök, 18 óra
A kiállítást megnyitja: Josef Wurm, képzőművész
A kiállítás megtekinthető: 2017. február 24-ig, keddtől péntekig 12 és 18 óra között

A kiállítást támogatja: Nemzeti Kulturális Alap

Forrás: Molnár Ani Galéria