Czigány Ákos: Földek – Várfok Galéria

A Várfok Galéria terében 2016 decemberétől ismét a fotográfiáé a főszerep, Czigány Ákos Földek című kiállításának köszönhetően. Czigány Ákos (1972, Budapest) a magyar kortárs fotográfiai színtér meghatározó alakja, 2014 óta a Várfok Galéria állandó művészkörének tagja. A Várfok Project Roomban 2014-ben megrendezett kisebb lélegzetvételű bemutatkozás után a látogatók ez alkalommal a Várfok Galéria nagy terét betöltő, monumentális tárlatra számíthatnak, mely Czigány több, túlnyomórészt új sorozatát felvonultatja.

Fotó forrása: Várfok Galéria

Fotó forrása: Várfok Galéria

Czigány Ákos művészetének alappilléreit a magyar konstruktivista hagyományok, a Bauhaus térélménye és a konceptualizmus szellemi háttere adják. A kiállításon a művész több sorozata kerül bemutatásra, melyek nézzenek bár az ég, a föld vagy a láthatár felé, ugyanazt a témát, az ember földi jelenlétét járják körül az építészeti lábnyomokat követve.

Korábbi fotósorozataiban, mint az Egek: hommage à Hiroshi Sugimoto (2010-), Otthonok (2013-) és Földek (2005-), egy függőleges beállítást vesz alapul ahhoz, hogy megragadja az ég és a föld közötti tér egzisztenciális feszültségét. Legújabb, Gazdaság címet viselő ciklusában Czigány tekintete a horizontvonalra vetül, pontosabban a rajta elhelyezkedő, hosszan elnyúló gazdasági épületekre. Ezek az építmények mesterséges választóvonalat jelentenek ég és föld között. Határjelenségek, melyek egyszerre tartoznak a természethez és a kultúrához, haszonelvűek, de ugyanakkor szimbolikusnak is tekinthetők. Czigány fotográfiáin monumentális land art projektekké minősülnek át és számos kérdést vetnek fel az ember térélményével és térhasználatával kapcsolatban.

Czigány Ákos számos elismerésnek örvend, így többek között 2010-ben Egek – hommage à Hiroshi Sugimoto című sorozatával elnyerte a neves Lucien Hervé és Rodolf Hervé-díjat, valamint az International Photography Awards 3. díját, 2011-ben a prágai Leica Galéria FRAME011 nemzetközi fotográfia versenyének 2. díját és különdíját. Alkotásaival az elmúlt években több egyéni és csoportos kiállításon találkozhattak az érdeklődők, többek között olyan rangos intézményekben, mint a Magyar Nemzeti Galéria, a Mai Manó Ház vagy éppen a würzburgi Museum im Kulturspeicher. Jelenleg, a Várfok Galéria tárlatával párhuzamosan látható Vissza című egyéni kiállítása a kecskeméti Magyar Fotográfiai Múzeumban, mely korai alkotásaiba nyújt betekintést.

Czigány Ákos kiállításának megnyitója egybeesik a tavaly, a Várfok Galéria fennállásának 25. évfordulója alkalmából megalapított Pro Várfok-díj ünnepélyes ez évi átadásával. 

Czigány Ákos: Földek
Várfok Galéria, Budapest I., Várfok u. 11.
Megnyitó: 2016. december 1. csütörtök, 19.00 és 21.00 óra között.
A kiállítást megnyitja: Száraz Miklós György, író.
A kiállítás nyitva: 2016. 12. 02. – 2017. 01. 21., kedd-szombat 11 és 18 óra között.

Forrás: Várfok Galéria