„A képzeletet áthallani a valóságba” – Esti tündérmesék Boldizsár Ildikó válogatásában a Móra Könyvkiadótól

Szerző: Tóth Judit Nikoletta

Boldizsár Ildikó író-mesekutató magyar, erdélyi szász és skót népmesékből válogatta össze egy kötetté a Móra Könyvkiadó gondozásában most megjelent Esti tündérmesék című legkisebbeknek szánt kiadványát. A Kőszeghy Csilla rajzaival illusztrált mesegyűjtemény 19, leginkább a magyar hagyományrendszerhez kötődő története kortól, nemtől függetlenül kínál olvasóinak kellemes, tartalmas és egyben esztétikus időtöltést is.

Az mesegyűjteményt összeállító Boldizsár Ildikó neve ismerősen csenghet minden, a mesék világához vonzódó és ismerő generáció számára. Az alkotó több évtizedes munkássága folyamán, egy hosszas elméleti kutatás után fordult a mesék gyakorlati, terápiás alkalmazása felé, így saját tapasztalatai alapján dolgozta ki azt a meseterápiás módszerét, amely mentén több tucat önálló kötet, mesegyűjtemény és tankönyv is kötődik a nevéhez. A most megjelent, keménytáblás, alapvetően magyar népmesékből álló tündérmese gyűjtemény nem csak kellemes esti időtöltést, de lehetőséget is kínál a család minden tagjának a népmesék szimbolikumrendszerének megismerésére és megfejtésére. Teszi ezt úgy, hogy a történetekbe kódolt, az évszázados hagyományrendszerekre épülő „üzenetek” alapján személyiségtől függően ösztönösen, fantáziával, vagy komolyabb odafigyeléssel megfejthetjük, beleélhetjük és ezáltal áthallhatjuk azok értelmét és jelentőségét önmagunkra. Hiszen a mesék szereplőinek izgalmas, értékes, de nem erőszakos világa ugyan képzeletbeli, mégis hasonló helyzetekre épül olvasóiéval. A hősei társra, barátokra, testvérekre, szülői vagy gyermeki figyelemre vágynak, szerencsét próbálnak, jótékonykodnak, segíteni próbálnak egymáson sajátos világukban, amely környezetét tekintve ugyan eltér a mi tárgyiasult világunktól, de személyiségjegyeiket tekintve ugyanolyanok, mint mi.

A mesék szereplői hozzánk hasonlóan kivétel nélkül rossz döntéseket is hoznak, ezáltal botladoznak egyéni életükben, de minden esetben keresik az ez által kialakult élethelyzetükre a megoldásokat, nem csak bátran, de kitartóan és türelmesen is. Ezen szereplők személyiségjegyei által a történetek pozitív kicsengésűek, amely olyan biztonságérzetet kelthet bennünk olvasókban is, amely bátorrá, kitartóvá és türelmessé tehet minket a saját mindennapjainkban. Amellett, hogy a mesék világában is nagyobb jelentőségű érezni a társunkat, mint megérteni minden döntését, a történetek arra is rámutatnak, hogy a boldogságunk akadályoztatása soha nem az életünk során elénk kerülő, megoldhatatlannak tűnő nehézségekben, hanem az azokhoz való hozzáállásunkban rejlik. Így a tündérmese válogatás alapvetően szembe megy konformista világunkkal, és akaratlanul arra ösztönzi már a legkisebbeket is, hogy ragaszkodjanak a megérzéseikhez, és merjenek saját megoldásokat találni esetleges problémáik megoldásához és céljaik eléréséhez.

A Kőszeghy Csilla képgrafikus-illusztrátor által a történetekhez megalkotott egész oldalas illusztrációk nem csak a könyv esztétikai élményét növelik, de a gyermekrajz-szerű, egyszerű, és letisztult vizuális világ és a mesék fölé kiemelt egyes szimbólumok akár arra is motiválhatják a fiatal olvasókat, hogy saját alkotásokat is készítsenek.

2016 09 27 Esti tundermesek borito 444x301mm.inddBoldizsár Ildikó: Esti tündérmesék, Móra Könyvkiadó, 2016

,