Vig-nap a BJC-ben: Tommy Vig koncert, kiállítás, könyvbemutató, 2016. 12. 03.

Vig-nap a BJC-ben
2016. december 3., szombat

18.30. Tommy Vig – könyvbemutató
Márton Attila jazzkritikus beszélget a könyv szerzőjével, Máté J. Györggyel

20.00 Kortárs jazzkoncert – riói aranyérmeseink tiszteletére

Közreműködők:
Tommy Vig – zeneszerző, karmester, dob, vibrafon
Mia Kim (USA) – ének, vibrafon
Jeszenszky György – dob, Csuhaj Barna Tibor – nagybőgő,
Zsoldos Béla –  ütőhangszerek, Papp Mátyás – harsona,
Gyárfás István – gitár, Joe Fritz – klarinét

A teljes program alatt:  kiállítás Tommy Vig kollázsaiból

Rendhagyó napra készül Tommy Vig, az itthon az egykoron csodagyerekként számon tartott, majd kivándorlása után Amerikában is rendkívüli sikereket elérő, a mai napig nagy elismertségnek örvendő jazzdobos. December 3-án este minden róla, az életéről, a művészetéről szól majd a Budapest Jazz Clubban.

Tommy Vig - Fotó: Róth Tamás

Tommy Vig – Fotó: Róth Tamás

Tommy Vig hazatérése után számos nagyszabású koncertet adott, de ezek közül is kiemelkedik, mikor 2013-ban Aranyszimfóniákkal köszöntötte a londoni olimpia győzteseit a Duna Palotában. A nyolc jazzszimfónia előadása során a zenekar tagjaként Kozák Danuta, Berki Krisztián és Pars Krisztián is színpadra lépett és együtt muzsikált a zenészekkel.

Az idei olimpiai játékok előtt Riói aranyálmok címmel biztatás gyanánt komponált műveket olimpikonjainknak, amiket a Müpában adott elő nagy sikerrel, vezényelve a Tommy Vig Sinfoniettát.

Ezúttal azonban már a riói győztesek előtt tiszteleg legújabb szerzeményeivel az örökifjú jazzfenomén.

A műsoron főleg ősbemutatók, tehát vadonatúj szerzemények (csak emlékeztetőül: Szász Emese, Szilágyi Áron, Hosszú Katinka, Kozák Danuta, a női kajak kettes és a női kajak négyes tiszteletére) szerepelnek, melyek mindegyike a modern jazz és a klasszikus kortárs zene ötvözete.

A koncert napján a BJC előterében tekinthetők meg Tommy Vig egyedi kollázsai, tíz modern, absztrakt képzőművészeti, háromdimenziós alkotás.

A koncert előtt pedig a Tommy Vig – Mozaikkockák egy zeneművészről című könyvről  beszélget Márton Attila jazzkritikus a kötet szerzőjével, Máté J. Györggyel.

tommyvig_konyvborito

, ,