Moholy-Nagy László első kiállításának grafikái a Móra-múzeumban

A legendás magyar származású festőművész, Moholy-Nagy László emigrálása előtt Szegeden szervezett kiállítást, hogy a képek eladásából fedezhesse külföldre utazásának költségeit. A tárlatot Moholy-Nagy közeli barátja, Juhász Gyula nyitotta meg 1919-ben – ez volt a művész első és egyetlen életében megrendezett hazai kiállítása.
A „Moholy-Nagy és a szegedi avantgárd” című kiállítást november 24-én, csütörtökön 16 órakor nyitják meg a Móra Ferenc Múzeumban.

Moholy-Nagy László: Juhász Gyula portréja, „Moholy-Nagy és a szegedi avantgárd” - Móra Ferenc Múzeum / fotó forrása: Móra Ferenc Múzeum

Moholy-Nagy László: Juhász Gyula portréja, „Moholy-Nagy és a szegedi avantgárd” – Móra Ferenc Múzeum / fotó forrása: Móra Ferenc Múzeum

Több szállal is kötődik Szegedhez az egyik legismertebb magyar származású képzőművész, Moholy-Nagy László. Az alkotó Szegeden járt középiskolába, majd a háború után, 1919 augusztusában újra visszatért. Ekkor ismerkedett meg Gergely Sándor képzőművésszel, akivel úgy döntöttek, hogy külföldön folytatják életüket. Az emigrációhoz azonban tőkére volt szükségük, ezért kiállítást rendeztek Gergely műtermében, hogy az eladott képekből finanszírozhassák útjukat.

„Moholy-Nagy és a szegedi avantgárd” - Móra Ferenc Múzeum / fotó forrása: Móra Ferenc Múzeum

„Moholy-Nagy és a szegedi avantgárd” – Móra Ferenc Múzeum / fotó forrása: Móra Ferenc Múzeum

Moholy-Nagy közeli barátságot ápolt Juhász Gyulával, így nem meglepő, hogy a ’19-es tárlatot a költő nyitotta meg, az eseményt pedig a Délmagyarország hasábjain is „hirdette”: „Műteremkiállítás. A legmodernebb művészeti irány két fiatal, tehetséges képviselője mond búcsút Szegednek. Gergely Sándor szobrász és a rövid ideje itt tartózkodó Moholy-Nagy László készülnek külföldre. Távozásuk előtt Szegeden készült műveikből kiállítást rendeznek a Gizella tér 3. sz. alatt lévő műteremben.” Ez volt Moholy-Nagy első és egyúttal egyetlen, életében megrendezett hazai kiállítása.

„Moholy-Nagy és a szegedi avantgárd” - Móra Ferenc Múzeum / fotó forrása: Móra Ferenc Múzeum

„Moholy-Nagy és a szegedi avantgárd” – Móra Ferenc Múzeum / fotó forrása: Móra Ferenc Múzeum

A Móra Ferenc Múzeum tárlatán is megjelennek olyan alkotások, melyeket bemutattak az 1919-es kiállításon. Moholy-Nagy grafikái mellett Gergely Sándor, Csáky József és Bánszky Sándor műveit is láthatja a közönség. A „Moholy-Nagy és a szegedi avantgárd” című tárlattal Moholy-Nagy László képzőművész, ipari formatervező halálának 70. évfordulója és a szegedi avantgárd alkotók előtt tiszteleg a Móra Ferenc Múzeum. A kiállítást a városi „Moholy-Nagy Emléknapon”, november 24-én, csütörtökön 16 órakor nyitják meg.

Forrás: Móra Ferenc Múzeum