Advent a Várkert Bazárban

Hangolódjon idén is a Várkert Bazárban a karácsonyra! November 27-től Európa legnagyobb adventi gyertyáival, családi- és gyermekprogramokkal várjuk látogatóinkat: Omega-koncert, Miklósa Erika és a Magyar Virtuózok Kamarazenekar estje, Csipkerózsika táncjáték, egyedi adventi vásár, street food ínyencségek, jégpálya és meglepetés programok december 24-ig!

A tavaly első alkalommal, hagyományteremtő szándékkal megrendezett, óriási népszerűségnek örvendő adventi programsorozatot idén nagyobb léptékű formában, a Várkert Bazárban és az előtte található Ybl Miklós téren rendezzük meg. A november 26. és december 23. közötti időszakban számos program várja a kilátogatókat a karácsonyi hangulat és készülődés jegyében.

A rendezvénysorozat valamennyi korosztály számára tartogat különlegességeket. Az adventi vasárnapokon délután három és hét óra között varázslatos téli gyermekvilág elevenedik meg a Várkert Bazár Multifunkcionális termében és az az előtti aulában: a gyerekek karácsonyi lámpást, mécsest, gömbdíszt, füzért és apró ajándékokat készíthetnek, de ugyanitt mézeskalács díszítéssel és szaloncukor készítéssel is várják őket. A legkisebbek Környei Alice interaktív gyermekjátszójában kapcsolódhatnak ki, de lesznek interaktív gyermekelőadások, koncertek és táncos programok is.

Az adventi vasárnapokat minden alkalommal egy-egy kiváló produkcióval zárjuk. December 4-én a Nemzeti Táncszínház művészeinek ünnepi táncelőadását tekinthetjük meg. December 11-én Miklósa Erika és a Magyar Virtuózok Kamarazenekar adnak adventi koncertet, advent utolsó vasárnapján, december 18-án pedig az Omega együttes karácsonyi koncertjét hallgathatjuk meg, melyen a legnépszerűbb slágerek mellett ünnepi dalok is felcsendülnek.

Ünnepi gyertyagyújtással is várjuk látogatóinkat, minden adventi vasárnap népszerű írókat, előadókat hívunk, hogy ünnepi gondolataikat megosszák a látogatókkal és meggyújtsák a Hello Wood által készített adventi koszorú gyertyáit. Az épületegyüttes előtt az idei évben is megcsodálhatjuk majd a Hello Wood által készített, közel 7 méteres adventi gyertya installációt, mely, bízunk benne, idén is hírét viszi nemcsak a csodaszép Várkert Bazárnak, hanem a magyar kreativitásnak is.

Az idei adventi programsorozat különlegessége a Várkert Bazár előtti egyedülálló karácsonyi vásár: a Hello Wood egyedi faházaiból felépített mini városban a Népművészeti Egyesületek Szövetségének szervezésében hazánk képző- és iparművészei kínálják termékeiket.

A vásárról természetesen a gasztronómiai ínyencségek sem hiányozhatnak: látogatóink a Magyar Street Food Egyesület tagjaiból álló csapat látványkonyhának kínálatából válogathatnak, az ínycsiklandó fogásokat pedig a vásár közepén felépített melegedő sátorban, csodálatos panoráma mellett fogyaszthatják el. Emellett óriás képernyőn tekinthetik meg Budapest egyéb látványosságait, programajánlóit, hogy az itt eltöltött napok valóban eseménydúsak és felejthetetlenek legyenek.

November 25-től január 07-ig
„Angyal zenéje, gyertyafény” Régi korok karácsonya kiállítás

A Szabadtéri Néprajzi Múzeum kiállításával idézzük fel a régi korok karácsonyát. Megtudhatjuk, mivel pótolták a 20. század elején a fenyőfát, ha nem volt; milyen lehetett a krepp-papírral bevont ág, a feldíszített muskátli, a mestergerendáról lógó boróka, a tövis- és léckarácsonyfa, vagy a lúdtollal bevont gyümölcsfaág.

November 26., SZOMBAT, 9.00 -13.00
Családszervezetek I. Adventi Jótékonysági Vására

A Fiatal Családosok Klubja (FICSAK) kezdeményezésére idén első alkalommal fognak össze családos szervezetek és közéleti szereplők, hogy egy jótékonysági vásár keretében együtt segítsenek. Az Őrzők Alapítvány munkatársai, a Tűzoltó utcai Gyermekklinika részeként több mint 25 éve segítik a leukémiás és daganatos gyermekek gyógyulását. Szakképzett dolgozóik nap, mint nap személyre szabott játékos foglalkozásokkal igyekeznek enyhíteni a kis hősök megpróbáltatásait, de gyűjtenek orvosi műszerekre vagy kórtermeket és kórházi helyiségeket festetnek ki, tesznek rendbe. A Családszervezetek I. Adventi Jótékonysági Vásárán házi lekvárok, sütemények, apró mécsesek, szappanok, gyertyatartók és koszorúk, vagyis karácsonyi portékák megvásárlásával támogathatjuk az Alapítvány munkáját. A Várkert Bazár ingyen biztosítja a helyszínt, hogy ezzel is támogassa a jótékonysági vásár eredményességét. A vásár színes családi programokat is kínál: koncertet ad Farkasházi Réka és a Tintanyúl zenekar, lesz logikaland vetélkedő, kézműves foglalkozás, éneklés, mondókázás várja a gyerekeket Gróh Ilonàval és a ringatósokkal, valamint fellépnek az Újbudai Babszem Táncegyüttes és a Petőfi Musical Stúdió növendékei is.

Az esemény fővédnöke Herczegh Anita, a köztársasági elnök felesége, aki csodálatos adventi koszorúkkal készül a vásárra. Az esemény díszvendégei Novák Katalin, családügyi államtitkár és Dr. Vitályos Eszter, európai uniós fejlesztésekért felelős államtitkár.

„Énekeljünk víg örömmel”- Adventi Kórusfesztivál a Várkert Bazárban
Helyszín: Lánchíd utca, Gloriett, Európa legnagyobb adventi gyertyái előtt

November 27., vasárnap, 18.00
Aurin Leánykar – Kecskemét, Kodály Iskola
Karnagy: Durányik László

December 3., szombat, 18.00
Pataky Nőikar – Budapest
Karnagy: Dr. Fazekas Ágnes

December 4., vasárnap, 18.00
Törökbálinti Cantabile Kórus
Karnagy: Vékey Mariann

December 10., szombat, 18.00
Kórus Spontánusz – Sopron
Karnagy: Kocsis-Holper Zoltán
Kórustitkár: Merényiné Szilvási Beáta
December 11., vasárnap, 18.00
Fővárosi Énekkar – Budapest
Karnagy: Krasznai Gáspár

December 17., szombat, 18.00
Marcibányi téri Kodály Iskola Kórusa
Karnagyok: Őri Csilla

December 18., vasárnap, 18.00
Zrínyi Miklós Gimnázium Vegyeskar – Zalaegerszeg
Karnagy: Gyutainé Kiss Gabriella

Különleges adventi és karácsonyi vásár a Citadellán január 4-ig

Egyedi kézműves termékek, kerámiák, forró italok, a szakácsművészet mesteri ételkülönlegességei várják látogatókat Budapest legszebb panorámájával január 4-ig minden nap 9.00 és 21.00 óra között.

Forrás: Várkert Bazár