„Piros cipő, zöld kalap… ” – A Bárány Boldizsár kötet a Szabó Magda gyerekkönyvei sorozatban a Móra Könyvkiadónál

Szerző: Tóth Judit Nikoletta

Alig néhány napja került a könyvesboltokba a Móra Könyvkiadó Szabó Magda gyerekkönyvei sorozatának részeként, a legtöbb nyelvre lefordított magyar írónő első gyerekkönyvének harmadik, felújított kiadása Kismarty-Lechner Zita illusztrációival. A verses mese főhősének, Bárány Boldizsárnak a kalandja, amely a könyv első megjelenésétől számított, közel hat évtized alatt már több generáció számára szerzett irodalmi élményt, nem csak a megjelent kötetek formájában, de színpadi és zenés feldolgozásai által is ismert.

A mese és ezen belül a rímes, zenés, verses mesék jelentőségét, a gyermekek személyiségfejlődésére gyakorolt hatását nem lehet vitatni vagy megkérdőjelezni. Szabó Magda klasszikusának 18 bégetése, azaz része és annak állathősei pedig ennek „gyakorlására” nyújtanak lehetőséget. A történet hősei ugyanis olyan emberi tulajdonságokkal és problémákkal vannak felruházva, amelyekkel a legkisebbek függetlenül attól a korszaktól amelybe születtek, találkozhatnak saját addigi életük során is. Bárány Boldizsár családjának, és környezetének jellemvonásai a kis olvasók életkorának megfelelő módon játékosan, mégis reálisan rajzolják ki irodalmi igényességgel a szereplők tulajdonságain keresztül azok személyiségét, amely által lehetőséget kínálnak olvasóiknak a döntések elsajátítása mellett az értékrend formálására, és az emberismeret gyakorlására is, szinte észrevétlenül. A történet emberi keresztnevekkel és állati vezetéknevekkel felruházott főhőse és a hozzá kötődő mellékszereplői állandó döntéshelyzetben vannak abban, ami az életünkben is folyamatosan a legfontosabb: elválasztani a jót a rossztól.

Szabó Magda írói képességeit és az életműve által kirajzolódó emberi nagyságát is abszurd lenne általam méltatni. Hiszen a jövőre éppen száz évvel ezelőtt született alkotó, sokoldalú életpályája mentén folyt az én irodalmi beavatásom is. Gyermekkorom első olvasmányélményei után mára már elértek hozzám regényei és költeményei is. Hogy aztán egy másik életszakaszba lépve, gyermekeimen és Szabó Magda gyermekirodalmi alkotásain keresztül újra kezdjem értelmezni és átérezni ezt a sokoldalú életművet. Erre ad most lehetőséget mindenkinek a Móra Könyvkiadó sorozata.

A most kiadott eredeti verses szöveg a kisállat főszereplőjének életén keresztül olyan hagyományos klasszikus értékeket közvetít a legkisebbeknek, amelyek időtállóak. A verses mese játékos rímei, zeneisége mellett pedig, az új kiadás Kismarty-Lechner Zita grafikus által megalkotott illusztrációi olyan bájt kölcsönöznek a személyiségük által már amúgy is szeretetre méltó, kedves állatszereplőknek, amely méltó a gyerekirodalmunk alapművének most megjelent kiadásához.

szabo-magda-konyvei-barany-boldizsarSzabó Magda: Bárány Boldizsár, Móra Könyvkiadó, 2016
Illusztrálta: Kismarty-Lechner Zita

,