Vaknyugat 50

Ötvenedik alkalommal játsszák november 19-én délután Martin McDonagh Vaknyugat című darabját Gothár Péter rendezésében az Átriumban. A Kultúrbrigád és a budai színház saját és közös bemutatóként egyaránt első produkciója négy éve folyamatosan műsoron van, Alföldi Róbert, Ficza István, Rétfalvi Tamás és Mészáros Piroska szereplésével.

 Vaknyugat-Alföldi-Róbert-Mészáros-Piroska-fotó-©-Csányi-Mónika-Kultúrbrigád / forrás: Átrium Film-Színház

Vaknyugat: Alföldi Róbert, Mészáros Piroska – fotó © Csányi Mónika, Kultúrbrigád / forrás: Átrium Film-Színház

Martin McDonagh kortárs ír-angol szerző feketekomédiája egy testvérháború történetét meséli el. Az ír semmi közepén élő Coleman és Valene egymás bosszantásával tengeti életét, a legváltozatosabb lelki és fizikai gyötrelmeket okozva egymásnak. Egy napon a faluban szokványosnak tekinthető brutalitás enyhítésén tulajdonképpen minden eredmény nélkül fáradozó pap, Welsh atya, amikor megtudja, hogy az egymást infantilis módon terrorizáló testvérek apja sem baleset, hanem gyilkosság áldozata lett, úgy dönt: az életét adja a fivérek kibékítéséért. Az 1997-ben született darab – a Daily Telegraph kritikusának értékelése szerint – egyszerre nevettet és zsigerileg érinti meg a közönséget. „A Vaknyugat szereplőinek sorsa átélhető, magyar történet akkor is, ha az ő életük más országban alakult drámává. McDonagh elszigetelődött emberekről szóló ironikus jellem-formái a magyar színházi választékban hiánypótló darabok” – mondta Gothár Péter, aki először 2004-ben rendezte a darabot a Pesti Színházban. A 2012-es bemutató előzménye egy 2010-es színművészeti egyetemi vizsga, amelyben Ficza István és Rétfalvi Tamás a darab néhány jelenetét eljátszva először öltötte magára Coleman és Valene alakját.

Vaknyugat: Ficza István, Mészáros Piroska, Rétfalvi Tamás - fotó © Mészáros Csaba / forrás: Átrium Film-Színház

Vaknyugat: Ficza István, Mészáros Piroska, Rétfalvi Tamás – fotó © Mészáros Csaba / forrás: Átrium Film-Színház

A testvéreket játszó két színész 2013-ban a Vidor Fesztiválon a legjobb férfi színész Arlecchino-díját kapta, a rendező pedig a legjobb rendezésért járó Capitano-díjat vihette haza. Az előadás ugyancsak 2013-ban nyerte el a szegedi független színházi fesztiválon, a THEALTER-en a legnagyobb érdeklődést kiváltott produkciónak járó közönségdíjat. Az előadást e fesztiválok mellett meghívta többek között a Budaörsi Latinovits Színház, az Aradi Kamaraszínház és a Kőszegi Várszínház is. Az előadás – ahogyan a Kultúrbrigád valamennyi produkciója – valóban független, magánfinanszírozásból született előadás, vagyis minden állami támogatás nélkül jött létre.

Vaknyugat / The Lonesome West | Martin McDonagh – Átrium Film-Színház

Forrás: Átrium Film-Színház