Megnyílt a Bartók135 kiállítás a Deák17 Gyermek és Ifjúsági Művészeti Galériában

Tegnap megnyílt a Bartók135 kiállítás a Deák 17 Galériában. A Bartók Béla születésének 135 éves évfordulójának alkalmából megrendezett tárlaton három generáció reflexióit mutatják be egymás mellett: a galéria által felkért fiatal kortárs képzőművészek alkotásai és az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet, már klasszikusnak számító, Bartók-díszlettervei mellett, középiskolások munkái is láthatóak a Deák Ferenc utcai kiállítótérben. A Deák17 eddigi legnagyobb volumenű, Bartók újratöltve! elnevezésű, országos pályázatára 10 és 23 év közötti fiatalok Bartók három színpadi művével – A fából faragott királyfival, A csodálatos mandarinnal és A kékszakállú herceg várával – kapcsolatos koncepcióleírásokat, rajzokat, maketteket, terveket küldtek be. “A Kékszakállú herceg várának feldolgozásánál egészen odáig mentek a diákok, hogy még Bartók zenéjét is lecserélték. Éppen ez a lényeg: a fiataloknak így ténylegesen lehetőségük van arra, hogy a saját nyelvükre fordítsák le a műveket.” – mondta a pályázat zsűrijének egyik tagja, Pálfi György filmrendező a beérkezett pályázati anyagok értékelése során. A zsűri által kiválasztott három diák-csapat lehetőséget kap arra, hogy december 20-án az Átrium Film-Színházban bemutassa saját Bartók-darabját húsz perces előadások keretében.

bartok_ujratoltvegif

A kortárs művészettel foglalkozó gyermek és ifjúsági galéria nagyon tudatosan törekszik arra, hogy ne elkülönítve jelenítse meg a különböző generációk munkáit, hanem úgy, hogy egymás értelmezési lehetőségeit gazdagítsák.

Magács László - Fotó: Magyar Nikolett

Magács László – Fotó: Magyar Nikolett

“A pályázat üzenete az, hogy Bartók művészete és az általa felvetett kérdések a mai napig érvényesek, darabjai pedig inspirálóak a fiatal generáció és a nagyközönség számára is. Ezért is fontos, hogy a Bartók135 kiállításon a diákmunkák mellett kortárs alkotók olyan művei is szerepelnek, melyeket Bartók munkái ihlettek.”- mondta el Kaposi Dorka a Deák17 Galéria vezetője.

Az egyik nyertes diákcsapat - Fotó: Magyar Nikolett

Az egyik nyertes diákcsapat – Fotó: Magyar Nikolett

Az öttagú zsűri, melynek tagja volt Dr. habil. Csanádi Judit (DLA, Magyar Képzőművészeti Egyetem rektora, látványtervező); Magács László (rendező, az Átrium Film-Színház igazgatója); Nagy Fruzsina (jelmeztervező); Pálfi György (filmrendező) valamint Szabó Balázs (dalszerző, énekes, bábszínész) kiemelte, hogy mindegyik beérkezett műben volt olyan eredeti gondolat, amely őket is meglepte.

Kaposi Dorka kurátor - Fotó: Magyar Nikolett

Kaposi Dorka kurátor – Fotó: Magyar Nikolett

A Kékszakállú herceg várát a budapesti Leövey Klára Gimnázium diákjai mutathatják be, akik új szövegkönyvet írtak a jelenetekhez, amelyekben olyan mai problémák is megjelennek, mint a lassú internetkapcsolat, míg az eredeti Bartók-etűdöket olyan előadók dalaira cserélték le, mint a Motörhead, a Nirvana, vagy éppen Pink. A fából faragott királyfit a Pécsi Művészeti Gimnázium és Szakiskola csapata viszi színre, akik nem csupán a darab címét változtatták meg (A szürke tündér), de interaktivitásra épülő koncepciójukban az eredeti darabtól eltérően a nézők is fontos szereplői és alakítói az előadásnak attól függően, hogy hova ülnek le a darab kezdetén. A csodálatos mandarint bemutató székesfehérvári Tóparti Gimnázium és Művészeti Szakközépiskola diákjai előadásuk középpontjába az ismerkedést és az erotikát helyezték: a darab szereplői egy éjszakai bárban találkoznak. A fiatalokat a Színház- és Filmművészeti Egyetem drámainstruktor hallgatói illetve Uray Péter, a Kaposvári Egyetem rendező tanára segíti majd abban, hogy 5 hét alatt színpadra állítsák elképzeléseiket.

Fotó: Magyar Nikolett

Fotó: Magyar Nikolett

A Bartók135 kiállítás meghívott kortárs alkotói: Bánki Ákos – Barabás Lőrinc – Szöllősi Géza – Zana Krisztián, Blahó Borbála, Herbert Anikó, Horváth Lóczi Judit, Németh Hajnal Auróra, Ördög Noémi (Naomi Devil), PAF, Szakál Éva, Szabó Klára Petra, Verebics Ági.

Fotó: Magyar Nikolett

Fotó: Magyar Nikolett

Kiállítás részét képezik az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet gyűjteményéből Gombár Judit, Schaffer Erzsébet és Forray Gábor díszlettervei is, melyeket a közönség Bartók Béla műveinek színházi feldolgozásaiból ismerhet a hetvenes évektől kezdődően.

Fotó: Magyar Nikolett

Fotó: Magyar Nikolett

A két éve alakult Deák17 Gyermek és Ifjúsági Művészeti Galéria művészeti pályázatok kiírásával, kiállításokkal és múzeumpedagógiai foglalkozásokkal igyekszik közelebb hozni a kortárs művészetet és az alkotás különböző formáit a 3-23 éves gyermekekhez és fiatalokhoz. A Galéria missziója közé tartozik, hogy megismertessen fiatalokat a különböző művészeti szakmák hátterével, így a Galéria STARTart – pályaválasztási tanácsadó másként című sorozatának november 19-i előadása is a színházi világgal foglalkozik. A zsűri két tagjához, Magács László rendezőhöz és Nagy Fruzsina jelmeztervezőhöz Farkas Franciska színésznő is csatlakozik, hogy minél teljesebb képet tudjanak adni a fiataloknak erről a speciális világról.

Pintér András Ferenc - Fotó: Magyar Nikolett

Pintér András Ferenc – Fotó: Magyar Nikolett

A Bartók újratöltve! pályázat zsűri-videói:

Pálfi György filmrendező

Szabó Balázs dalszerző, énekes, bábszínész

Magács László rendező, az Átrium Film-Színház igazgatója

Nagy Fruzsina jelmeztervező

A kiállítást a Magyar Táncművészeti Főiskola Modern szakirányú hallgatói nyitották meg performanszukkal, melyet Lőrinc Katalin vezetett.

A kiállítás kurátora: Kaposi Dorka

A Bartók135 kiállítás megtekinthető 2016. november 16. – 2017. január 14.
Helyszín: Deák17 Gyermek és Ifjúsági Művészeti Galéria, Budapest 1052, Deák Ferenc u. 17. I. emelet

www.deak17galeria.hu

Forrás: Deák17 Gyermek és Ifjúsági Művészeti Galéria
,