Elfogadásra javaslom – dokumenumszínházi előadás a Képzőn

Gyémánt László megkapta, Maurer Dóra nem
Elfogadásra javaslom – Tragédia 3 vagy 4 felvonásban
A nagysikerű dokumentumszínházi előadás újrajátszása a Képzőn

image003

Az 1945 és 1963 között zajló diplomavédések eredeti jegyzőkönyveit dolgozták fel tavalyi diplomamunkájukban képzőművészet-elmélet szakos hallgatók a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatóival együttműködésben. A művészdiploma bevezetésének és eltörlésének történetét dokumentumszínházi előadás formájában mutatták be.

A Forradalom előtt – A Magyar Képzőművészeti Főiskola 1945–1956 között című kiállítás kísérőprogramjaként november 19-én, szombaton 18 órától újrajátsszák a nagysikerű előadást, amelyen jelen lesznek páran az egykori védések kulcsszereplői közül is.

„Örömmel és szeretettel üdvözlöm megjelent vendégeinket, a tanári kart és hallgatóinkat. Kérem, hogy a diplomamunkák megvitatásában ma és a következő bírálati napokon is, vegyenek részt minél intenzívebb hozzászólásokkal. A tanári kar és az ifjúság okulni akar az objektív bírálatokból, hogy minél jobban meg tudjuk közelíteni az elénk tűzött célt: a szocialista-realista képzőművészetet.”

Ezekkel a szavakkal köszöntötte 1952-ben Bortnyik Sándor a Magyar Képzőművészeti Főiskola történetének második diplomavédésére összegyűlt hallgatóságot. A diplomavédések bevezetése, majd elzárásuk a nyilvánosság elől, a művész-, illetve tanárdiplomák odaítéléséről készült jegyzőkönyvek a megszokottól eltérő szemszögből rajzolják ki a Főiskola történetét a második világháború végétől 1963-ig. Tanítható-e a művészet? Művész- vagy tanárdiplomák kiállítására van-e szükség? Milyen ideológiai elvárások mentén zajlik a diplomák elbírálása? Az esztétikai kritériumok, a technikai tudás vagy a politikai elvárásoknak megfelelő tartalom számít többet? Vannak-e ma válaszaink ezekre a kérdésekre?

A Magyar Képzőművészeti Egyetem és a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatóinak dokumentumszínházi előadása az ötven-hatvan évvel ezelőtt felvetődött kérdéseket vizsgálja.

Az esemény időpontja: 2016. november 19. (szombat) 18:00
Helyszín: MKE Főépület (Bp. VI., Andrássy út 69-71.)

RÉSZTVEVŐK
Rendező: Széphelyi Júlia
Dramaturg: Nagy Mihály
Színészek: Hunyadi Máté, Martinkovics Máté, Messaoudi Emina, Mészöly Anna, Szántó Balázs, Vizi Dávid
Látvány: Mucsi Balázs
Grafika: Lakosi Krisztián, Lakosi Richárd, Peltán-Brósz Roland

Kurátorok: Dohy Anna, Kollár Dalma Eszter, Magyar Milán, Szörényi Péter
Témavezető: Mélyi József

Az előadáson a kiállításra érvényes belépőjeggyel vehetnek részt az érdeklődők.
Belépőjegy: 600 Ft
Nyugdíjasoknak, diákoknak: 300 Ft
Ingyenes: szakmai szervezetek (MAOE, MKISZ, AICA) tagjai, művészeti egyetemek hallgatói és oktatói, pedagógusok, a sajtó képviselői, 70. életévüket betöltött személyek, fogyatékkal élők, nagycsaládosok részére

A kiállítás megtekinthető 2016. december 4-ig mindennap 10-18 óra között.
Magyar Képzőművészeti Egyetem (Barcsay Terem, Aula), 1062 Budapest, Andrássy út 69.

A kiállítást az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulójára létrehozott Emlékbizottság támogatta.
Médiatámogató: ARTMAGAZIN
További támogató: NKA
Forrás: Magyar Képzőművészeti Egyetem
,