A legsokoldalúbb hegedűművész

November 19-én színpadra lép a zenekar rezidens szólistája, Benjamin Schmid.

Nem meglepő, ha egy művész több területen is jeleskedik, azonban Benjamin Schmid valóban rendkívüli és sokoldalú személyiség, melyet valamennyi koncertjén kétséget kizáróan bizonyít. Játékában egyesül és tökéletes elegyet alkot a makulátlan technikai tudás, valamint a legnagyobb jazz muzsikusokat is jellemző elképesztő könnyedség. Schmid mágusként babonázza meg a közönséget. Az est során lemezfelvétel készül, valamint átadásra kerül az Év Zenekari Művésze kitüntetés.

Benjamin Schmid / fotó forrása: Pannon Filharmonikusok

Benjamin Schmid / fotó forrása: Pannon Filharmonikusok

November 19-én a világhírű osztrák hegedűvirtuóz ismét fellép a pécsi együttessel. A tavalyi zajos sikert arató bemutatkozó koncertjének köszönhetően a Pannon Filharmonikusok a világhírű művészt kérte fel, hogy a következő két évadban a zenekar rezidens szólistájaként csatlakozzon az együtteshez. Idei első hangversenyén az egyetemes magyar zeneszerző, Bartók Béla Hegedűverseny No2. című művéről a szólista közreműködésével lemezfelvétel is készül.

Benjamin Schmid egy kubai és skandináv turnét követően érkezett Pécsre, majd Izraelben ad koncertet, ahol a szólista mellett dirigens szerepben is bemutatkozik. A művész egy nála pontosan 250 évvel idősebb Stradivari hegedűn játszik. Az x viotti 1718 Stradivarius egy felbecsülhetetlen eszmei értékű hangszer, mely most hosszabb időre a National Bank of Austria támogatásával került a művészhez.

„Már több mint húsz éve játszom Bartók hegedűversenyeit. Régi vágyam volt, hogy erről felvétel szülessen, melynél fontosnak tartottam, hogy ne csupán egy zenekar álljon mögöttem, hanem olyan muzsikusok, akik igazi zenészemberek, akikkel párbeszéd valósulhat meg. Nagyon örülök, hogy magyarokkal játszhatom, akiknek a vérében van Bartók zenéje, mindezt egy olyan remek adottságokkal rendelkező teremben, mint a Kodály Központ. Azt gondolom, hogy Bogányi Tiborral és a Pannon Filharmonikusokkal olyan felvétel születik majd, aminek lelke van.”

A szólista azt is elárulta, semmiképpen nem szeretnének steril hangzást. A céljuk, hogy megragadjuk a mű lényegét, és ehhez szükség van arra a felfokozott hangulatra, mely csak a közönség előtt élhető át.

A Bartók Ötpróba keretében mindemellett november 19-én lehetősége van bárkinek díjmentesen megtekinteni a darab zenekari próbáját délelőtt 10:00 órától és részt venni a művet ismertető beavató előadáson 17:00 órától.

(

Az est karmestere Bogányi Tibor. Bartók műve mellett felcsendül Liszt Ferenc szimfonikus költeménye, az Orfeusz, valamint Csajkovszkij Rómeó és Júlia című nyitányfantáziája.

Forrás: Pannon Filharmonikusok