A Szegedi Kortárs Balett előadása a Kisszínházban 2016. november 18-án és 19-én

Táncszvit
Az 1956-os forradalom 60. évfordulója tiszteletére

Az 1956-os forradalom 60. évfordulójára készült rövid mű, a szabadságharc pillanatait, lendületét igyekszik megeleveníteni, és tiszteleg a hősök előtt. A kivetített fotók a közös lelkesedés örömét, a szabadság vágyának érzetét, valamint az utcai harcok emlékét, a pusztítás szomorú képeit elevenítik fel a darab hátterében. Bartók Táncszvitje a magyar népzene tisztaságából, dinamikájából és mélységéből táplálkozik, így adekvát az ünnepi megemlékezés őszinte aktusához.

Táncolják: Czár Gergely, Zsadon Flóra, Csetényi Vencel, Stáry Kata, Hortobágyi Brigitta, Horváth M. Gergő, Hegedűs Tamás, Kiss Róbert, Vincze Lotár, Takács Zsófia, Bujdosó Anna, Szigyártó Szandra

Zene: Bartók Béla
Fény: Stadler Ferenc
Koreográfus: Juronics Tamás

Fotó forrása: Szegedi Nemzeti Színház

Fotó forrása: Szegedi Nemzeti Színház

Tavaszi áldozat

Múltjuk hordalékain élő emberek élnek együtt, egymás mellett egy közösségben, melynek valójában semmi célja nincs, csak önmagába zártan létezik.  Maguk sem tudják, hova tart mindez, de egyre elviselhetetlenebbé válik a kiúttalanság: együtt kell döntésre jutniuk, hogy megrepedjen az állandóság burka, hogy ki tudjanak törni egy másik létezés felé. Fájdalmas a felismerés, hogy az új, jobb világ születéséhez közös áldozathozatalra van szükség.

Sztravinszkij „rítusát” most a 21. század szemszögéből újrafogalmazva láthatjuk: mit jelenthet a megváltás, a feláldozás és az áldozattá válás a mai kor emberének.  Egy közösség, mely lassan felemészti önmagát, felszámolja a múltat, de nincs helyette semmiféle jövőképe, így nem marad számára más, mint áldozattá válva bizonyítani létezésének és halálának értelmét.

Táncolják: Bujdosó Anna, Czár Gergely, Csetényi Vencel, Hegedűs Tamás, Hortobágyi Brigitta, Horváth M. Gergő, Kiss Róbert, Stáry Kata, Szigyártó Szandra, Takács Zsófia, Zsadon Flóra

Zene: Igor Sztravinszkij
Jelmez: Bianca Jeremias Imelda
Fény: Stadler Ferenc
Konzultáns: Almási-Tóth András
Koreográfus: Juronics Tamás

Szegedi Kortárs Balett

Forrás: Szegedi Nemzeti Színház