Dimenziókutatás művészi módszerekkel

Pszeudo vs. Szenzitív címmel nyílt meg az Artézi Galéria legújabb kiállítása, amely Török Gábor és Koltai-Dietrich Gábor munkáit mutatja be. A fény, illetve az idő dimenzióját vizsgáló alkotásokban közös a rejtett igazságok keresése, ugyanakkor mindkét művész sajátos formanyelvet választott gondolatai kifejezésére.

Török Gábor: Időtorkolat - Fotó forrása: Artézi Galéria

Török Gábor: Időtorkolat – Fotó forrása: Artézi Galéria

Látszólag időmérő eszközök sorakoznak az Artézi Galéria falán – valójában inkább az időtlenség lenyomatát hordozzák Török Gábor változatos térplasztikái. Sok hétköznapi elemből építkezve, de szinte minden részletnek új értelmet adva hozta létre ezeket a nem mindennapi órákat, amelyek csak az idő múlását nem mérik. Vizsgálják viszont e dimenzió számos más tulajdonságát, például a tér és az anyag egyes vetületeihez fűződő viszonyát (Időtorkolat; Időmérő geométer). A leggyakrabban azonban mégis az önmagába visszacsavarodó, korszakokon átívelő időt próbálják feltérképezni (Időkapu; 21,25; Az időn túl).

Török Gábor: Időkapu II. - Fotó forrása: Artézi Galéria

Török Gábor: Időkapu II. – Fotó forrása: Artézi Galéria

A kiállítótér másik felében Koltai-Dietrich Gábor a fény misztériumába avatja be a nézőt. Képeinek művészi nyelvét minimálisra redukálta, hogy így világítson rá a nehezen látható titkokra. Technikája is sokat elárul: az enkausztika használata az időtlenséget, a vertikális vonalak sora az emelkedettséget, a színek és formák ritmusa pedig a harmóniát hangsúlyozza. Függetlenül attól, hogy természetes fény (Alkony, Hajnal) vagy mesterséges világítás (Neon, Hűvös sárga) képezi vizsgálata tárgyát, minden esetben gazdag érzelemvilágba vezeti el a nézőt.

Koltay-Dietrich Gábor: Hajnal - Fotó forrása: Artézi Galéria

Koltay-Dietrich Gábor: Hajnal – Fotó forrása: Artézi Galéria

A két művész tehát eltérő utakon, eltérő módszerekkel halad. A cél ugyanakkor közös: az ember számára felfoghatatlan határterületek felkutatása. Így a kiállítás címével (Pszeudo vs. Szenzitív) ellentétben nem egymással szemben, hanem inkább egymás mellett haladnak.

Pszeudo vs Szenzitív: Török Gábor – Koltai-Dietrich Gábor kiállítása, Artézi Galéria, 2016. november 5-december 1.

Koltay-Dietrich Gábor: Verőfény - Fotó forrása: Artézi Galéria

Koltay-Dietrich Gábor: Verőfény – Fotó forrása: Artézi Galéria

Forrás: Artézi Galéria