Dollár Papa Gyermekei nagyszínpadon! / CSEHOV

Dollár Papa Gyermekei: Csehov
2016.11.10-11. 20.00
Trafó Kortárs Művészetek Háza
premier

A produkció a Budapest Főváros Önkormányzata által meghirdetett Staféta program keretében valósult meg.

Hétféle ember, hétféle magány, elszeparált életek, több tucat csehovi karaktert és történetüket magukba sűrítve.  A Dollár Papa Gyermekei új előadása a drámaíró különböző darabjait olvasztotta eggyé, összegyúrva a társulatra jellemző skandináv hidegséget Csehov humorával és oroszos lágyságával.  A Dollár Papa Gyermekei ezzel a produkcióval kilép a lakás- és stúdiószínház kereteiből, a nagyteremben valósítja meg vízióját.

Fotó forrása: Trafó Kortárs Művészetek Háza

Fotó forrása: Trafó Kortárs Művészetek Háza

Fordulópont a Csehov című előadás a Dollár Papa Gyermekei életében: az Ördög Tamás és Kiss Végh Emőke által alapított társulat eddig csupán kis terekben (lakás, stúdió, divatszalon) lépett fel Magyarországon, most viszont a Trafó nagytermét lakják be. Előadásaik védjegye a természetesség és az intimitás, amit eddig lecsupaszított terekkel, nem kötött szövegekkel és puritán eszközökkel teremtettek meg.

Az új előadás közelebb kerül a hagyományos színházhoz, de az eddigi bizalmas hangulat várhatóan ugyanúgy tapintható lesz a produkcióban. A Trafóban futó Család trilógiájuk skandináv szerzők műveit formálta át a társulat és napjaink nyelvére, így beszélve el a körülöttünk uralkodó idegenséget és közönyt. Ezek a produkciók emberi kapcsolatokra fókuszáltak, bemutatták, hogyan mennek tönkre kapcsolatok, vagy milyen hatással van egy közösségre a megfelelési vágy. Mindezt úgy, hogy előadás közben a nézők talán többet nevettek, mint szomorkodtak – hiszen produkcióik humorban is bővelkednek.

A téma most sem lesz más, és a skandináv hidegség is beúszik a szláv miliőbe. Az új helyszín viszont nagyobb lehetőséget kínál: több szereplő nagyobb tablót eredményez, amivel még inkább elmélyedhetünk az egyes szereplők világában. A kérdés csak az, hogy találkozik-e egymással ez a hét külön világ, ami mind Csehov köpönyegéből bújt ki?

Az előadásban olyan színészek szerepelnek, mint Sárosdi Lilla, akit az idén színikritikusok jelöltek a legjobb női főszereplő díjára, vagy a Jászay Mari- és érdemes művész-díjas színésznő, Für Anikó. Mellettük színpadra lép a Krétakör darabjaiból is ismert Terhes Sándor, aki Lillához hasonlóan nem először dolgozik a társulattal, a Nemzeti Színház egykori tagja, Mészáros Piroska, Kiss-Végh Emőke, a társulat egyik alapítója és nem utolsó sorban Ördög Tamás, a darab rendezője. A produkció több generáció történetét mutatja be; nagyban szélesíti a megmutatott történetek spektrumát a még egyetemista Georgita Máté Dezső, a csapat legfiatalabb tagja. Az előadás szövegkönyve Kosztolányi Dezső, Makai Imre, Morcsányi Géza és Tóth Árpád fordításainak felhasználásával készült.

A Dollár Papa Gyermekei 2009-ben alakult független, szervezeti háttér nélkül dolgozó alkotóközösségként. Azóta eljutottak oda, hogy idén a Norvégia legrangosabb színházi fesztiválján, a Nemzetközi Ibsen Fesztiválon mutatták be Nóra feldolgozásukat, a Gyermeket, nem sokkal később pedig Temesvárra utaztak az Otthon című előadásukkal, melynek alapjául Kubrick kultikus filmje szolgált.

Színészek: Für Anikó, Kiss-Végh Emőke, Mészáros Piroska, Sárosdi Lilla, Georgita Máté Dezső, Ördög Tamás, Terhes Sándor
Rendező: Ördög Tamás
Jelmez: Je Suis Belle – Dévényi Dalma és Kiss Tibor
Zene: Vranik Krisztián

Külön köszönet: Bányai Tamás, Lengyel Anna, Mucsi Balázs, Székely Rozi, Veress Anna

Interjú Ördög Tamással: http://juranyihaz.hu/ordog-tamas-2/

Forrás: Trafó Kortárs Művészetek Háza