Újcirkusz testközelből

A kritikát, a szakmát és a közönséget egyaránt elbűvölve hódította meg az újcirkusz hazáját, Montrealt a Recirquel. A szakmai közönség ovációval, a helyi lapok pedig ötcsillagos kritikával fogadták a Cirkusz az Éjszakában észak-amerikai premierjét. A Müpa új, 360 fokos videójával pedig az is részese lehet az újcirkusz-élménynek, aki még nem látta élőben a társulatot.

Fotó forrása: Müpa

Fotó: Alexandre Galliez – Fotó forrása: Müpa

Magyarország első újcirkusz társulata, a Recirquel 2012-es megalakulásuk óta számos hazai és nemzetközi sikert ért el. Négy, egész estés produkciójuk a bemutató óta sikerrel fut a Müpa Fesztivál Színházában, de az ország határain túl is egyre többen ismerik meg a lélegzetelállító előadásokat. Az évek során számos európai és tengeren túli színház visszatérő fellépői lettek. A társulat Cirkusz az Éjszakában című előadását október 12. és 22. között összesen több mint tízezer néző csodálhatta meg a világhírű Cirque de Soleil által alapított La TOHU kőszínházban. „A Recirquel előadása nem hagyományos cirkusz, hanem egy igazi kortárs műfaj, amit nagyon jó volt felfedezni” – mondta Stéphanie Lavoie, a La TOHU igazgatója. A legnagyobb francia nyelvű kanadai napilap, a Le Journal de Montréal szerint a Recirquel egyenesen „újra felfedezte a kortárs cirkuszművészetet.”

Fotó forrása: Müpa

Fotó: Alexandre Galliez – Fotó forrása: Müpa

Tavasszal a világ egyik legnagyobb színházi fesztiválja, a Festival Iberoamericano de Teatro de Bogota vendégeként léptek fel a kolumbiai fővárosban, szeptemberben pedig Santiago de Chile közönsége láthatta a Párizs Éjjelt. A társulat október végén két előadás erejéig hazajött a Müpába, de már gőzerővel készülnek a kanadai visszatérésre: ezúttal a Québecben rendezett CINARS Biennale fesztiválra, az előadó-művészet egyik legfontosabb seregszemléjére kaptak meghívást, és lépnek fel november 16-án. Az esemény kétévente kerül megrendezésre, melyen közel 1500 résztvevő gyűlik össze a világ több mint negyven országából.

Fotó forrása: Müpa

Fotó: Alexandre Galliez – Fotó forrása: Müpa

A hazai publikum legközelebb december 14. és 17. között A Meztelen Bohóc, december 30-án pedig a Non Solus előadásokon találkozhat újra a társulattal a Müpában. Ám addig se kell nélkülözni az újcirkusz élményét, hiszen a Müpa legújabb 360 fokos videójának köszönhetően – ugyan csak virtuális formában –, de bármikor újra részeseivé válhatunk a Recirquel varázslatos világának. A 360 fokos videó egy előremutató kezdeményezés egyik első lépése, amellyel a Müpa a virtuális és kiterjesztett valóságon keresztül szeretné elérni az újdonságokra nyitott koncertlátogatóit. A 3 perces videó 10 kamera képéből állt össze, amelynek köszönhetően a néző 360 fokban, szinte testközelből csodálhatja meg a Recirquel artistáinak precízen kidolgozott mozdulatait. A felvételt összesen öt alkalommal kellett megismételni, amely nemcsak óriási koncentrációt és erőfeszítést, de bonyolult koreográfiát is igényelt az artisták részéről.

Forrás: Müpa