„Irányító szenvedély” – Julian Trevelyan és az Óbudai Danubia Zenekar a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben

Szerző: Tóth Judit Nikoletta

A Müpa négy alkalmas programsorozata fiatal, tehetséges, hazai és külföldi muzsikusok felfedezésének lehetőségét kínálja a közönségének minden alkalommal. A Felfedezések sorozat első részeként, október 30-án este a Bartók Béla Nemzeti hangversenyterem két részes koncertjén a Hámori Máté által vezényelt Óbudai Danubia Zenekar Julian Trevelyan zongorajátékával egészült ki.

Óbudai Danubia Zenekar - Fotó: Posztós János, Müpa / fotó forrása: Müpa

Óbudai Danubia Zenekar – Fotó: Posztós János, Müpa / fotó forrása: Müpa

A közönség egy egész estés zenei élményt kaphatott a három B betűs szerző műveinek nagyzenekarra és zongorára komponált világából. A koncert nyitányaként az est szimfonikus zenekara Bánkövi Gyula kortárs alkotását a Zöldfény-udvarú éj c. művét adta elő. A negyed órás zenemű, amely megszületését Juhász Ferenc Örvénylések Bartók Béla körül című írása inspirálta, és az elmúlt évben több díjat is nyert igazi bartóki világot idézett fel a hangversenyteremben, nem csak a dallamvilágával, de a nem szokványos zenekari ültetéssel sem. Annak ellenére, hogy rendhagyó módon ebben a műben minden zenész mást játszott, a karmester, Hámori Máté és a zenekar színpadon folyamatosan fenntartott párbeszéde hatására igazi hangzó térré, zöldfény udvarú éjszakává változtatták a közönségben a lassú és a gyors zenei motívumok váltakozásával keletkezett érzeteket.

Hámori Máté - Fotó: Posztós János, Müpa / fotó forrása: Müpa

Hámori Máté – Fotó: Posztós János, Müpa / fotó forrása: Müpa

A szünet előtt, rövid teremrendezés után a fiatal kora ellenére is megkérdőjelezhetetlen zenei tehetséggel, Julian Trevelyannal egészült ki a zenekar. A mindössze 17 éves brit művész Bartók III. zongoraversenyével kápráztatta el a hazai közönséget. Az este érdekessége volt, hogy a művész éppen ezzel az alkotással különdíjasként is megnyerte az elmúlt évben a Long-Thibaud – Crespin Zongoraversenyt. A zeneszerző a feleségének írt egyik utolsó alkotását az egyik legkönnyebben befogadható zongoraversenyeként tartják számon, amely előadása a fiatal tehetség által olyan atmoszférát teremtett a világ egyik legjobb akusztikájú hangversenytermében amely nem túlzás azt írni, felejthetetlenné tette az estét. Julian Trevelyan háttérképként a szimfonikus zenekarral aztán jutalomjátékkal is meghálálta a közönség szeretetét.

Julian Fotó: Posztós János, Müpa / fotó forrása: Müpa

Julian Trevelyan – Fotó: Posztós János, Müpa / fotó forrása: Müpa

A teltházas koncert második felében a XIX. században élő és alkotó orosz származású zeneszerző, Alexander Porfirjevics Borogyin egyik legnagyobb szabású, befejezett zenekari darabját, a II. szimfóniát adta elő a Hámori Máté tolmácsolásában az 1993-ban alapított Óbudai Danubia Zenekar.

Az egész estés koncert több érdekességgel, igazi felfedezni valókkal is szolgált a közönség számára. Hiszen a magyar származású, nemzetközileg is elismert zeneszerzők művei olyan nemzetközi sikereket is elért művészek által szólaltak meg, akik tehetségük mellett fiatal koruk hatására is új közönségréteget szólíthatnak meg a klasszikus dallamok világának élvezetére.

Julian Trevelyan Fotó: Posztós János, Müpa / fotó forrása: Müpa

Julian Trevelyan – Fotó: Posztós János, Müpa / fotó forrása: Müpa

Az, hogy a zene, mint művészeti ág nem kíván meg sem nemzeti, sem korosztályi kategóriákat hallgatóitól és előadóitól, alkotóitól sem, az valós bizonyosságot nyert a sorozat első estéjén is. A kortárs zenei élet alkotója és előadói mellett nagyon jól megfért az este repertoárjában a klasszikus mű előadása is, úgy, hogy igazi csúcspontként egy nemzetközi sikereket elért fiatal tehetség a magyar Bartók zongoraversenyét adta elő.

Bartók Béla gondolatai nagyon jól „megmagyarázzák” ezt a természetességet: „Erősen hiszem és vallom, hogy minden igaz művészet a külvilágból magunkba szedett impressziók – az „élmények” hatása alatt nyilvánul meg.” És ennek élvezete is kortól, korszaktól és legfőképpen nemzetiségtől független.

Julian Trevelyan Fotó: Posztós János, Müpa / fotó forrása: Müpa

Julian Trevelyan – Fotó: Posztós János, Müpa / fotó forrása: Müpa

Az Óbudai Danubia Zenekar további koncertjeiről, eseményeiről weboldalukon és Facebook-oldalukon lehet tájékozódni.

A sorozat további koncertjei a Müpában:
Kodály Filharmonikusok Debrecen – 2016. december 11. vasárnap
További információk:
https://www.mupa.hu/program/kodaly-filharmonikusok-debrecen-2016-12-11_18-00-bbnh
Szegedi Szimfonikus Zenekar – 2017. február 12. vasárnap
További információ:
https://www.mupa.hu/program/szegedi-szimfonikus-zenekar-2017-02-12_18-00-bbnh
MÁV Szimfonikus Zenekar – 2017. április 30. vasárnap
További információk:
https://www.mupa.hu/program/mav-szimfonikus-zenekar-2017-04-30_18-00-bbnh