Az Én, Daniel Blake és Az ember, akit Ovénak hívnak is verseng az Európai Filmdíjért!

A Sevillai Európai Filmek Fesztiválján tegnap nyilvánosságra hozták a 29. Európai Filmdíj jelöltjeit. Az Arany Pálma-díjas Én, Daniel Blake négy jelölést kapott, Az ember, akit Ovénak hívnak három, az Érettségi kettő nominációval várja a decemberi 10-i, wroclawi díjátadót. A Vertigo Média 10 filmje összesen 17 jelölést kapott az Európai Filmakadémia tagságától.

Én Daniel Blake / fotó forrása: Vertigo Média

Én, Daniel Blake / fotó forrása: Vertigo Média

Ken Loach utolsó, sokak szerint legjobb filmje az egyik legnagyobb esélyese a 29. Európai Filmdíj-átadónak. Az Arany Pálma-díjas Én, Daniel Blake, amely a napokban kapott hét jelölést a Brit Független Filmdíjra (BIFA), a legjobb film, rendezés, forgatókönyv (Paul Laverty) és színész (Dave Johns) kategóriákban esélyes az Európai Filmdíjra. Az immáron kétszeres Arany Pálma-díjas Ken Loach filmjében egy 59 éves asztalos szívrohamát követően a rehabilitációs idő alatt kénytelen bolyongani a brit egészségügy adminisztratív útvesztőjében, ahol összebarátkozik egy hasonló szituációban lévő, kétgyerekes, egyedülálló anyukával. Az Én, Daniel Blake december 1-től látható a magyar mozikban.

A szoba / fotó forrása: Vertigo Média

A szoba / fotó forrása: Vertigo Média

A legjobb film Európai Filmdíjára jelölték A szoba című ír filmet is. Lenny Abrahamson csodálatos drámáját emellett felterjesztették a legjobb forgatókönyv díjára is (Emma Donoghue). Az alkotás az elmúlt díjszezon egyik legnagyobb sikerfilmje volt, négy Oscar-díjra jelölték (legjobb film, rendező, színésznő, adaptált forgatókönyv), és Brie Larson révén meg is kapta az arany szobrocskát. Az alkotást jelölték többek között Golden Globe-ra és BAFTA-díjra is, és január 28-án került a magyar mozikba.

Három jelölésig jutott Az ember, akit Ovénak hívnak: a legjobb vígjáték és a címszereplő Rolf Lassgård révén a legjobb színész díjára jelölt alkotás versenyben van a közönségdíjért is. Az ember, akit Ovénak hívnak Svédország Oscar-nevezettje az idegen nyelvű film kategóriában. A nemzetközi bestsellerből készült skandináv komédiát még vetítik a magyar mozik.

Az ember, akit Ovénak hívnak / fotó forrása: Vertigo Média

Az ember, akit Ovénak hívnak / fotó forrása: Vertigo Média

Két díjra terjesztették fel Cristian Mungiu-t, aki a legjobb rendező és forgatókönyv kategóriákban verseng az Érettségi című filmmel az Európai Filmdíjért. A román újhullám legsikeresebb rendezője korábban megosztva kapta meg a legjobb rendező elismerését Cannes-ban. A jelenleg is a magyar mozik műsorán szereplő Érettségiben Mungiu egy apa-lánya kapcsolaton keresztül beszél a szülői felelősségvállalásról, az igazságok relativitásáról és a kompromisszumok következményeiről egy román korrupciós ügyön keresztül.

Érettségi / fotó forrása: Vertigo Média

Érettségi / fotó forrása: Vertigo Média

A román újhullám  legújabb remeke a Kutyák is. Bogdan Mirica elsőfilmje Cannes-ban az Un Certain Regard szekcióban a nemzetközi kritikusok FIPRESCI-díját kapta meg, majd Szarajevóban a legjobb színész és a zsűri különdíját kapta meg, a kolozsvári filmfesztiválon pedig a legjobb film díjával tüntették ki. A Kutyák most az Év felfedezettje Európai Filmdíjáért verseng. A magyar mozikban 2017 elején lesz látható Bogdan Mirica filmje.

A legjobb dokumentumfilm kategóriában jelölték Gianfranco Rosi Tűz a tengeren című munkáját, amely februárban négy díjat, közte az Arany Medvét kapta meg a 66. Berlinalén.

Berlinben a legjobb forgatókönyv Ezüst Medve-díját kapott meg az Egyesült Szerelmes Államok című lengyel film, amelyet most Európai Filmdíjra is jelöltek a forgatókönyvéért. A lengyel Tomasz Wasilewski harmadik játékfilmje a rendszerváltás utáni eufóriáról, majd kiábrándultságról szól, négy eltérő korú, látszólag elégedett nő életén keresztül, akik boldogságra vágynak és szeretnék beteljesíteni vágyaikat. Az Egyesült Szerelmes Államok december 29-én kerül a magyar mozikba.

A komunna / fotó forrása: Vertigo Média

A komunna / fotó forrása: Vertigo Média

A Berlinalén Trine Dyrholm alakításért A kommuna című filmben megnyerte a legjobb színésznőnek járó Ezüst Medvét. Most Európai Filmdíjra is jelölték Thomas Vinterberg új filmjében nyújtott alakításáért a legjobb színésznő kategóriában.

A legjobb színésznő kategóriában jelölték Valeria Bruni Tedeschi-t is.  Paolo Virzi,. az Esélylesők rendezőjének új filmjét, az Őrült boldogságot a cannes-i Rendezők Kéthete programban mutatták be először. A keserédes komédiában Valeria Bruni Tedeschi és Micaela Ramazzotti játssza a főszerepet, két őrült lányt alakítva, akik egy pszichiátrián barátkoznak össze, majd onnan megszökve keresik a szerelmet és boldogságot. Az Őrült boldogság várhatóan december 29-én kerül a magyar mozikba.

Életem cukkiniként / fotó forrása: Vertigo Média

Életem Cukkiniként / fotó forrása: Vertigo Média

Szintén a cannes-i Rendezők Kéthete programban szerepelt és aratott kitörő sikert a megható francia-svájci animációs film, az Életem Cukkiniként. Claude Barras rendezői bemutatkozásában egy kilencéves kisfiú árvaházba kerül, ahol megható barátságba kerül a kisgyerekekkel, s közben olyan felnőttes témákról is beszélgetnek, mint a szex, halál és a szülők hiánya. Barras tinédzserregényének adaptációja a fesztivál egyik titkos kincse volt. Most a legjobb animációs film kategóriában jelölték Európai Filmdíjra. Korábban az animációs filmek legfontosabb seregszemléjén, Annecy-ban fődíjat és közönségdíjat kapott az Életem Cukkiniként, amely Svájc Oscar-nevezettje az idegen nyelvű film kategóriában, közönségdíjat kapott az ‘A’ kategóriás Varsóban és San Sebastianban is, továbbá döntős az Európai Parlament Lux-díjáért folyó versenyben is. A svájci mozik első helyén nyitó animációs film a novemberi budapesti Anilogue Nemzetközi Animációs Filmfesztiválon is szerepel, majd várhatóan januárban kerül országszerte a magyar mozikba.

Forrás: Vertigo Média
,