Ifjúsági nihilmese árnyjátékban – Lázár Helga: Gyásztánc

Lázár Helga: Gyásztánc
ifjúsági nihilmese
2016.11.06. 18.00
Trafó Kortárs Művészetek Háza

Az előadás után Fodor Fanni és Török Tímea drámainstruktor szakos hallgatók feldolgozó foglalkozást tartanak, elsősorban 9-12. osztályos diákoknak, de minden érdeklődőt szeretettel várunk!

Fotó: Barta Luca / fotó forrása: Trafó Kortárs Művészetek Háza

Fotó: Barta Luca / fotó forrása: Trafó Kortárs Művészetek Háza

Lázadás árnyjátékban, egy emberevő-férfifaló királykisasszony történetén keresztül bemutatva. Lázár Helga a Szörnyeteg királykisasszony című népmese alapján írta és rendezte a Gyásztáncot, ami apáról és lányáról, nevelésről és útkeresésről mesél. A produkció a 12 évnél idősebb fiataloknak és felnőtteknek egyaránt élvezetes és elgondolkodtató élményt kínál.

„A Gyásztáncban megjelenő félmese-város egy totálisan apatikus és nagyon frusztrált közeg. Elvárások, szorongások, menetrendek, határidők, bevágandó lexikonok és kényszerházasságok világa, ahol a diktátor apuka mellett másnak szava nincs. Én azt gondolom, hogy akár kamaszként, akár fiatal felnőttként, de előbb-utóbb mindenki eljut a pontra, amikor már meg meri kérdőjelezni apu diktatúráját, de a kérdésfeltevésen egyszerűen még nem képes túljutni. Elbújik, mert nem találja az új értelmet semmiben, viszont közben folytonosan gyóntatják, analizálják, vagy éppen rá akarják gyújtani a házat, ahogy az a főhősünkkel, Hildával is történik. Ég a házad, gyere ki! Nem tartom ezt túl jó pedagógiának ma sem és régen sem tartottam. Ezért írtam meg ezt az előadást.” (Lázár Helga, librarius.hu)

Az előadást idén tavasszal mutatták be a Színház-és Filmművészeti Egyetemen, a Manna Produkció Ugródeszka-sorozatának részeként, melyben negyedéves bábrendező hallgatók mutatkozhattak be. Lázár Helga Gábor Sára dramaturg segítségével készítette az előadást és arra a kérdésre keresték a választ, hogy mi billenthet ki minket a nihilből, amikor eltűnik a megfelelési vágy, és a lázadás is értelmetlennek tűnik már. Az eredmény egy groteszk, humoros, és egyben sötét hangulatú árnyjáték lett.

A történet főhőse Hilda királykisasszony az apai szigor elszenvedője, aki csak felnőttként szegül szembe édesapja akaratával, amikor férjhez akarják adni. Az előadás ennek a szembeszegülésnek a történetét és a következményeit mutatja be.

Forrás: Trafó Kortárs Művészetek Háza