„Szerelmes gyűjtemény” – Mesélő tárgyak

Bayer Ilona televíziós újságíró képzőművészeti kollekciójának bemutatója 2016. november 3-án, csütörtökön, 18 órakor nyílik a Párisi Galériában (Budapest V., Múzeum krt. 3.)

Gyémánt László: Bayer Ilona portré

Gyémánt László: Bayer Ilona portré

Az ismert televíziós kapcsolata a képzőművészettel gyerekkorában gyökerezik. Szolnokon, Magyarország legrégebbi művésztelepével szemben nőtt fel, festőművész rajztanára már kisdiákként meghatározta érdeklődését. Többszáz alkotást számláló gyűjteménye első darabjai még ebből az időből származnak. A szerelem tehát korán kezdődött, a gyűjtés pedig televíziózása kezdetén, a 70-es évek elején.

„12 éves koromtól festőművész rajztanárom, Bokros László művészettörténetet is tanított nekünk. Ekkor kezdődött, majd a Művésztelepen bontakozott ki az én képzőművészet iránti nagy szerelmem. Már szolnoki rádiós koromban, később pedig a Magyar Televízióban megszámlálhatatlanul sok interjút/riportot/kisfilmet készítettem kortárs festőink, grafikusaink, szobrászaink legjavával. Ennek köszönhetően hamarosan kiállítások megnyitására is felkértek. Az elmúlt három évtizedben izgalmas új területe volt ez munkásságomnak. Több, mint másfélszáz vernisszázst jegyzek. A művészek honoráriuma pedig mindig egy-egy alkotás volt. Sok rajzot, festményt, kisplasztikát kaptam a barátaimtól is. Egyik alapítója vagyok a Magyar Festészet Napja alapítványnak. Pontosan egy évtizedig pedig aktív részese az évente megrendezett októberi – immár nemzetközi – festészeti ünnepnek. A társadalmi kötelezettség-vállalásnak – amit ugyancsak fontosnak tartok a kezdetektől – ez nem az egyetlen formája. Fontosságáért csak a „Civil kurázsi ” c. műsoromban 10 évig harcoltam, tevékenységemért Tolerancia-díjjal ismerték el. Az aukción szereplő egyik festményt éppen ezért jótékony célra ajánljuk fel.”

Egy-egy magángyűjtemény bemutatása mindig izgalmas esemény a galériák életében. A „rejtőző” értékek ugyanis az otthonok falain évtizedekig (olykor évszázadokig) ismeretlenek a nagyközönség előtt. Bayer Ilona gyűjteményében Scheiber Hugó és Aba Novák Vilmos mellett a már klasszikusnak tekinthető kortárs alkotók is jelen vannak, köztük Csernus Tibor, Szabó Vladimir, Szántó Piroska, Bartl József, Váradi Róbert, Szentgyörgyi József, Mattioni Eszter, Bornemissza László, Szilárd Klára, Gyémánt László. Ez a kiállítás lehetőséget ad annak a kulturális missziónak a folytatására, amelyet Bayer Ilona évtizedek óta kötelességének érez. Ez pedig a kevéssé ismert kiváló művészek alkotásainak nagyközönség elé tárása. Újságíróként, rádiósként, televíziósként egész pályáján kiemelten fontosnak tartotta ezt, éppúgy, mint az értékmentést. A svéd Bo Cronqist, vagy az osztrák Eva Mazucco mellett a szülőhazájában méltatlanul kevéssé ismert világhírű magyar szobrász Pierre Székely mintegy harminc alkotása egy un. „kiállítás a kiállításban” formában szerepel a tárlaton, amelyen Bayer Ilona Pierre Székelyről forgatott életmű-filmje is látható. Sokak számára felfedezés lesz Németh Ágnes, aki nemrégiben nagy sikert aratott a szentendrei Malomban. Földképeinek, fűzfavesszőből fonott, sárral tapasztott rejtelmes formáinak egyik legszebb darabja a „Zenekapu” ékköve lesz a kiállításnak, Pierre Székely márvány és kő kisplasztikái között.

(A kiállítást követően, november 18-án, 18 órakor aukció lesz a Hotel Astoriában.)