Kaposi Tamás képei a Duna Múzeumban

A Duna Múzeum Európai Közép Galériája novemberben Kaposi Tamás festő, grafikusra emlékezik, aki idén lenne 50 éves.

Kaposi Tamás festőművész, grafikus 1966-ban született Esztergomban, egy festőcsalád harmadik generációjaként. Édesapja Kaposi Endre, és nagyapja Kaposi Antal szintén festőművészek. 1986-ban alkalmazott grafika szakon kezdte meg tanulmányait a Képzőművészeti Főiskolán, ezt később sokszorosító grafika szakra cserélte. Művészete 1990-ben ért a csúcsra: ekkor alkotta meg drámai-expresszív képeinek nagyobb részét. A diploma után Pécsre került, ahol mesteriskolában folytatta tanulmányait, de rövidesen, 1991. november 6-án autóbaleset áldozata lett.

Már gyermekkori rajzain is megmutatkozott Kaposi Tamás tehetsége és expresszív látásmódja. Azon művészek közé tartozott, akiknek minden egyes ecsetvonásából és felületkezeléséből sugárzott különleges személyisége és karaktere, amely korának meghatározó alkotójává tette. Édesapja egy interjúban egyszer úgy fogalmazott „Tamás teljesen elhatárolta magát a ma divatos értékektől, egy dolog volt számára fontos, hogy dolgozhasson”. Ebből fakadóan új technikákat szeretett volna megismerni, ezért külföldre, Hollandiába szeretett volna menni, de végül Siklóson, a pécsi Képzőművészeti Mesteriskola alkotóházában fejlesztette technikai tudását. Itt megfelelő körülmények között alkothatott, a rá jellemző apokaliptikus motívumokat használva.

Bár rövid életet élt, életműve mégis a teljesség benyomását kelti. Ennek egy szelete lesz látható hosszú idő után először, 2016. november 5. és 28. között, a Duna Múzeum időszaki kiállítótermeiben.

A kiállítás megtekinthető a Duna Múzeumban (2500 Esztergom, Kölcsey u. 2.) 2016. november 5-28-ig, kedd kivételével minden nap 10-16 óráig.

Forrás: Duna Múzeum