Bowie utolsó albumának zenekara a Müpában

A januárban elhunyt ikon, David Bowie utolsó albumán egy, a jazz világában már jól ismert négyes, a Donny McCaslin Quartet szolgáltatta a zenei alapot. Európai turnéjuk egyik állomásaként november 4-én a Müpában a nemrég megjelent új lemez dalai mellett biztosan felcsendül majd néhány jól ismert Bowie-dal is.

Donny McCaslin Quartet / fotó forrása: Müpa

Donny McCaslin / fotó forrása: Müpa

Donny McCaslin neve nem ismeretlen a jazzrajongók körében, hiszen az amerikai szaxofonos régóta a jazzszcéna állandó alakja. Még középiskolába járt, amikor már saját zenekarával a Montreaux-i Jazzfesztivál állandó résztvevője volt. A szélesebb közönség idén ismerte meg, miután ő és zenekara működött közre David Bowie utolsó, Blackstar című lemezén.

McCaslin a ’80-as években tűnt fel először a profi jazz világában a vibrafonos Gary Burton mellett, akivel 4 évig turnézott a világ körül. Egyébként McCaslin édesapja maga is elismert vibrafonos volt. Ezek után olyan formációknak volt tagja, mint Gil Evans nagyzenekara és a Steve Gaddet is soraiban tudó, fusion-zenét jásztó Steps Ahead, ahol Michael Brecker helyére került. Közben pedig kidolgozott egy olyan saját stílust, amely egyszerre volt közérthető, de kiszámíthatatlan: első tíz szólólemezén egyedül a megjósolhatatlanság volt megjósolható. Minden korongon más felállású zenekarral játszott, így minden album kicsit új hangzással gazdagodott, ezzel bizonyítva McCaslin képességét a folyamatos megújulásra. A számokon egyszerre érződnek a nagy elődök, mint Herby Hancock, Herb Pomeroy vagy épp Billy Pierce hatása, és a kortárs zenésztársak – Aphey Twin vagy Skrillex – befolyása. „Nagyon szeretem azokat a hangzó textúrákat, melyeket ezekben a zenékben hallhatunk” – mondja McCaslin a modern elektronikus tánczenéről.

Az október 14-én megjelent Beyond Now című albumra két korábbi David Bowie-szám – az 1977-es Warszawa és az 1995-ös A Small Plot of Land – átdolgozása is felkerült. Bowie és McCaslin kapcsolata akkor kezdődött, amikor előbbi zenekart keresett aktuális lemezének felvételéhez, és közös barátjuk, a zeneszerző Maria Schneider McCaslint és kvartettjét ajánlotta. Így joggal számíthatunk rá, hogy a november 4-i koncerten a Müpában is elhangzik a legenda tiszteletére egy-két ikonikus Bowie nóta.

Donny McCaslin Quartet
2016. november 4. péntek, 20:00 — 22:00
Fesztivál Színház
Közreműködők:
Donny McCaslin – tenorszaxofon
Jason Linder – billentyűs hangszerek
Jonathan Maron – basszusgitár
Zach Danziger – dob

További információk: https://www.mupa.hu/program/donny-mccaslin-quartet-2016-11-04_20-00-fesztivalszinhaz

Facebook event: https://www.facebook.com/events/808873829248145/

Forrás: Müpa