Kitaszított királyi hang – Salif Keïta a Müpában –„Afrika aranyhangja”

Rendkívüli sors és rendkívüli életmű áll a nyugat-afrikai zene töretlen fényű csillaga, Salif Keïta mögött. „Azért születtem, hogy zavart keltsek”, nyilatkozta Salif Keïta, aki a Manding Birodalmat alapító Szundjata Keïta leszármazottjaként – a kasztrendszerrel szembefordulva – választotta az énekesek hivatását. Ráadásul albinónak született, és ez száműzetéssel járt, hiszen a hiedelmek szerint rontást hozhatott volna törzsére. Bamakóba kivándorolva a Le Super Rail Band du Bamako és a Les Ambassadeurs szólóénekese lett, majd 1984-ben Párizsban telepedett le. Ott futott be, 1987 és 1999 között ott jelentek meg kirívó sikerű és iskolateremtő afropop lemezei (Soró, Kö-Yan, Amen, Folon… The Past, Sosie, Papa). Ezekben az években többek között Joe Zawinul, Wayne Shorter, Carlos Santana és Bill Summers muzsikált együtt Salif Keïtával. Az ezredfordulót követően a nyugat-afrikai zenében újra az akusztikus hangvétel került előtérbe, és ez hatással volt a Maliba visszaköltöző Keïtára is. Moffou, M’Bemba és La Différence című lemezeit a tradicionális hangszerek uralják, megőrizve a mali zene emlékeit – olyan frissességgel és olyan egyedi módon, amilyenre csak a legnagyobbak képesek. Azt tanúsítva, hogy az igazi tánczenében együtt van a mélység és a távlat, a könnyedség és a súly.

Salif Keita (c) Thomas Chene, Art: Iemza / forrás: Müpa

Salif Keita (c) Thomas Chene, Art: Iemza / forrás: Müpa

A mozirajongók számára Salif Keïta zenéje ismerősen csenghet az Ali – Muhammad Ali életét bemutató, Will Smith főszereplésével készült – filmből is, amelyben a Tomorrow, a Papa és a Sanni Kegniba is a film betétdalai voltak.

Salif Keïta
2016. november 3. 19:30, Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem

Közreműködők: Salif Keita – ének, Mory Kante Djessou – gitár, Guy Nwogang – dob, Molobaly Kone – ütős hangszerek, Harouna Samake – Kamale N’ goni, Bah Kouyate – vokál, Aminata Dante – vokál

További információ: https://www.mupa.hu/program/salif-ke-ta-2016-11-03_19-30-bbnh
Facebook event: https://www.facebook.com/events/831112960366803/

Forrás: Müpa