FREEDOM FIRST – ENSZ napi koncert és 1956-os megemlékezés New Yorkban Rost Andreával

2016. október 24-én, hétfőn, helyi idő szerint 19 órakor rendezték New Yorkban az Egyesült Nemzetek Szövetsége napjának ünnepi gáláját.

ensz-napi-gala-36

Az Egyesült Nemzetek Szervezete alapításának alkalmából minden év október 24-én nagyszabású gálakoncertet rendeznek a New York-i ENSZ-székházban.

Idén Magyarországot érte az a megtiszteltetés, hogy házigazdája lehetett az ünnepélyes eseménynek, mely egyúttal az 1956-os forradalomra emlékező magyar rendezvények fő eseménye volt az ENSZ-ben, így Magyarország Állandó ENSZ Képviselete nagyszabású megemlékezést tartott.

ensz-napi-gala-95

A rendezvény kiemelt sztárművésze Rost Andrea Kossuth- és Liszt-díjas szoprán volt, aki Bogyay Katalin ENSZ-nagykövet, állandó képviselő meghívását elfogadva szerepelt a gálán.

Az ENSZ-gálán a Magyar Állami Operaház zenekara lépett fel Szennai Kálmán vezényletével, közreműködtek a Magyar Nemzeti Balett táncosai és László Boldizsár tenorista is.

ensz-napi-gala-204

A koncerten elhangzó darabokat a magyar ENSZ-misszió állította össze, az 1956-os forradalom és szabadságharc emlékének ajánlva, de egyúttal mindazok emlékére is, akik a szabadságért, az emberi jogokért, az emberi méltóságért harcoltak szerte a világban.

Bogyay Katalin misszióvezető beszédében utalt például a dél-afrikai apartheidellenes harc szimbolikus alakjára, Nelson Mandelára, vagy még korábbról, az indiai változásokért békés eszközökkel küzdő Indira Gandhira is.

ensz-napi-gala-312

A koncertnek három nagy tematikája – üzenete –volt és ezekhez kapcsolódtak a zeneművek is: a „szabadság mindenekelőtt”, a „csak tiszta forrásból” és a „különbözőség mint az ihlet forrása”.

Az est sztárvendége Rost Andrea szopránénekesnő, de a fellépő művészgárda nemzetközi volt. Bogyay Katalin hangsúlyozta: elsősorban olyan művészeket kértek fel, akiknek hazája sokat küzdött a szabadságért, de például fellép ausztrál, dán, Srí Lanka-i művész is. Az ő országaik ugyanis annak idején részt vettek az 1956-os magyar eseményekkel foglalkozó különleges ENSZ-bizottság munkájában.

ensz-napi-gala-333

A koncertet ünnepélyes keretek között, az ENSZ főtitkárának és a közgyűlés elnökének jelenlétében, a közgyűlés termében tartották. Élőben közvetítette az ENSZ televíziója is.

A gálaesten az első beszédet Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár mondta el, aki annak idején, 12 éves gyermekként, levelet írt az ENSZ akkori főtitkárának, s arra kérte Dag Hammarskjöldet: segítsen Magyarországnak, hogy a szabadságért folytatott harcát sikerre vihesse.

ensz-napi-gala-375

Az egybegyűlteket köszöntő Dr. Szabó László külügyi államtitkár hangsúlyozta a gálakoncert jelentőségét, és azt, hogy Magyarország – amely 1955 óta tagja a világszervezetnek – elkötelezett híve a párbeszédnek, a nyitottságnak, a befogadó szemléletnek és a nemzetek közötti hidak építésének. Leszögezte azt is, hogy Magyarország számára különleges megtiszteltetés, hogy idén megszervezhette a gálakoncertet, és ennek köszönhetően a világszervezet is 1956 forradalmára emlékezik.