Véget ért az idei Színes Város Budapest Fesztivál – győzteseket hirdettek

Szeptember 21-én indult a falfestő fesztivál, amelyben a kültéri művészeté volt a főszerep idén harmadszor. Az egyhónapos időszak alatt 14 művész készített el 11 különböző falfestő projektet Budapesten város és a víz, valamint Olimpia témákban.

Élő tér, Pántya Bea, Fat Heat, Sas utca Arany János u. sarka - Fotó: Farkas András

Élő tér, Pántya Bea, Fat Heat, Sas utca Arany János u. sarka – Fotó: Farkas András

A magyar, lengyel, brit, spanyol, francia és orosz művészek részvételével zajló fesztiválon összesen 1800 m2 falfelület szépült meg, ennek több mint a felét hőszigetelték is a festés előtt, közel 2500 liter festék fogyott, valamint rendezvények is kísérték a sokszor több hétig is tartó festéseket.

– Nagyon fontos állomáshoz érkeztünk el idén – kezdte Nádudvari Noémi, a fesztivál művészeti kurátora -, mert végre egy olyan portfolió születhetett meg közel 50 ember munkájának eredményeként a falfestésekkel, amely jelentősen túlmutat a dekoráción, ezáltal sokkal inkább a művészet és az alkotók egyéni látásmódja, gondolatai és világképe köszönhet vissza a falakon. Köszönjük Budapest Főváros Önkormányzatának, a BVA Nonprofit Kft-nek, a Budapest 2024-nek, a WizzAir-nek, a Lengyel Intézetnek, és minden olyan szponzornak, akik hittek bennünk, és lehetővé tették azt, hogy az idei fesztivál létrejöhessen.

A fesztivál egyik érdekessége volt, hogy az országban elsőként animációt, és a BVA kezdeményezésére Augmented Reality-t, vagyis kiterjesztett valóságot készítettek a nyitó tűzfalfestményre, amelyet egy rendezvényen is bemutattak a belvárosi Sas utca Arany János utca sarkán.

– Nagy öröm volt számunkra csatlakozni ehhez a nem először megvalósuló programsorozathoz, hiszen olyan eredmény született meg a megfestett alkotásokkal, amire mindannyian büszkék lehetünk – folytatta Szalay-Bobrovniczky Alexandra főpolgármester-helyettes, majd hozzátette: a fesztivál immáron Európában is egyre ismertebb a népszerű külföldi alkotók meghívásának köszönhetően, ami különösen pozitívan hat a Budapest márkára, városimázsra. Ezért is támogatta a főváros, illetve annak Kft-je a rendezvényt és vállalta a fővédnökséget idén is Tarlós István főpolgármester.

Chazme és Sepe alkotása, Üllői út - Fotó: Farkas András

Chazme és Sepe alkotása, Üllői út – Fotó: Farkas András

Az idei év abban is különleges, hogy először kezdik el a festményekről készült grafikák további felhasználását, ugyanis kísérleti projektként együttműködik a falfestéseket szervező Színes Város Csoport a DRK márka csapatával.

– A DRK egy fiatal magyar márka, amely számára lényeges, hogy a magyar kortárs képzőművészet is megjelenhessen a ruhákon, ugyanis hisszük, hogy ezáltal is közelebb lehet hozni a művészetet az emberekhez, és a Színes Város remek partnernek bizonyult abban, hogy közös erővel indítsunk el egy ilyen irányt Magyarországon, amelynek lényege, hogy a falfestmények grafikáit ilyen módon is el lehessen érni.

Az Indexen futó közönség szavazás eredménye, vagyis az idei fesztivál legnépszerűbb alkotása e szerint az „Élő tér” című festmény, amely – magyarok, Pántya Bea és Fat Heat munkája – a belvárosi Sas utca Arany János u. sarkán található. A szakmai zsűri által legjobbnak ítélt mű pedig a lengyel művészeké, Chazme és Sepe alkotása az Üllői úton.

A szakmai zsűri tagjai voltak: Szalay-Bobrovniczky Alexandra főpolgármester-helyettes; Tolnai Viktória, a DRK marketing vezetője; Papp Regina főszerkesztő (WeloveBudapest); Böszörményi Nagy Gergely főigazgató (Design Terminal); Dévényi Tamás építész DLA;  Dr. Fürjes Balázs kormánybiztos; Pálfi György László egyetemi docens (MOME – Moholy-Nagy Művészeti Egyetem)

Forrás: Színes Város Budapest Fesztivál