Megnyílt a Dávid téri agora és a Forradalom előtt – A Magyar Képzőművészeti Főiskola 1945–1956 között című kiállítás a Képzőn

Október 20-án megnyílt a Magyar Képzőművészeti Egyetem eddig zárt kapuja: ezentúl élettel telik meg a mostanáig üresen rejtőzködő Dávid téri agora az Andrássy úti épületben. A Forradalom előtt kiállítást Marosi Ernő művészettörténész nyitotta meg. A kiállításmegnyitó előtt az 1956-os harcok során meggyilkolt képzős hallgatók emléktábláját is megkoszorúzták.

„Minden igazi egyetemen van táborhely (campus), ahol találkozni lehet” – mondta a Dávid téri agorát megnyitó beszédében Spiró György. Csanádi Judit rektor hangsúlyozta: az egyetem számára fontos, hogy megnyissa kapuit a város felé. Budapest ezután bejöhet a Képzőre, és a Képző kiléphet a városba: az egyetemnek a jövőben a környezetével szervesen együtt élő közösségként kell működnie. A Dávid téren ezentúl együtt alkothatnak, kávézhatnak a hallgatók, illetve munkáikat is kiállíthatják, esténként pedig beszélgetéseket, koncerteket és kiállításokat szervezhetnek.

A megnyitó alkalmából a rektor asszony által életre hívott OPEN ART alkotóhét keretében készült művek legizgalmasabb darabjait állították ki az új közösségi térben.

A megnyitóra több száz érdeklődő jött el, akik Spiró György beszéde után átvonultak az 1956-os harcok során életüket vesztett hallgatók emléktáblájához, és megemlékeztek a négy fiatal képzősről, akiket az épületbe menekülő négy kiskatonával együtt gyilkoltak meg az egyetem pincéjében 1956. november 7-én.

A FORRADALOM ELŐTT  ‒ A Magyar Képzőművészeti Főiskola 1945–1956 között című kiállítás az intézmény 1945 és 1956 közötti történetét dolgozza fel. A kiállítást, amely 2016. december 4-ig lesz látható, B. Majkó Katalin és Révész Emese művészettörténész jegyzi. A kiállítás szenzációs felfedezéseket is hozott: a kutatás során előkerültek évtizedekig lappangó alkotások is: többek között Csernus Tibor, Lakner László, vagy Kondor Béla munkája, amelyekkel most először találkozhat a nagyközönség. A tárlatot Marosi Ernő művészettörténész nyitotta meg.

Szilvásy

Szilvásy Nándor: Munkamódszerátadás, 1950

Dokumentumfilm az 1956-os és a mai képzősökről

Képzősök 1956–2016 címmel forgatott riport-dokumentumfilmet Sólyom András az Open Art 2016 projekt kiegészítéseként. A film főszereplői, az akkori Képzőművészeti Főiskola egykori hallgatói huszonévesek voltak 1956-ban. A ma már idős művészeket kérdező egyetemi hallgatók most huszonévesek; azonosságot keresnek a történeti múlt és az általuk ismert jelen között.

A film a Forradalom előtt ­­– A Magyar Képzőművészeti Főiskola története 1945–1956 között című kiállítás részeként megtekinthető a kiállítás nyitvatartási idejében. A film hivatalos bemutatója október 22-én, szombaton 15 órakor lesz az Egyetem vetítőjében a közreműködő művészek jelenlétében.

A kiállításhoz több kísérőprogram is kapcsolódik, a Képzőművészeti Egyetem tárlatvezetésekkel, szakmai konferenciával, beszélgetéssel, filmvetítésekkel és egy korabeli diplomavédések  jegyzőkönyvei nyomán írt dokumentumszínházzal  várja a látogatókat a nyitvatartás másfél hónapja alatt.

A kiállítást az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulójára létrehozott Emlékbizottság támogatja.   
Médiatámogató: ARTMAGAZIN
További támogató: NKA
,