Ékszerek Éjszakája Budapest – 2016. november 4-6.

A sikeres első év után 2016-ban már egy egész hétvégére a kortárs ékszerművészet fővárosává válik Budapest, hiszen ezúttal a fesztivál november 4-től 6-ig kínál programokat az érdeklődő közönségnek. Ékszerek Éjszakája Budapest idén új központi helyszínen, a KÉK-ben (Kortárs Építészeti Központ, Bartók Béla út 10-12.) mutatja be a szervező csapat (Dés-Kertész Dóra, Huber Kinga, Kecskés Orsolya, Kerékgyártó Szilvia, Stomfai Krisztina és Vékony Fanni) közös, SIX PACK című kiállítását valamint a  „Közelebb” című ékszerpályázatra beérkezett diák pályamunkák  legjobbjait.  2016. november 4-én 17:00-kor a KÉK-ben megrendezett ünnepélyes díjátadóval indul a 2016-os kiállítássorozat. A központi kiállítást és ezzel a fesztivált, az Ékszerek Éjszakája Budapest 2016 fővédnöke,  Grecsó Krisztián nyitja meg.

logo-ekszerek-ejszakaja

Az Ékszerek Éjszakája Budapest szervezőinek célja, hogy a kortárs ékszert, mint műfajt egy szélesebb publikum is megismerje, megszülessen Magyarországon is egy fogékony, hozzáértő és tájékozott közönség, akik értik, magáévá teszik, képesek viselni is ezeket a (mű)tárgyakat és ezzel az ékszerművészet a magyar kulturális és művészeti életben is elfoglalhassa méltó helyét.

A szervezők maguk is mind aktív ékszertervező művészek, a FISE (Fiatal Iparművészek Stúdiója Egyesület) tagjai. Egyénileg is számos kiállítást szerveztek már az elmúlt években.

www.instagram.com/doradesjewelry vagy www.dorades.com
www.huberkinga.com
www.kecskesorsolya.com vagy www.orsimunkanaplo.com
www.facebook.com/kirkejewelry
www.stomfaikrisztina.com
www.vekonyfanni.hu

A központi kiállításhoz kapcsolódóan, idén is város szerte több mint harminc helyszínen tekinthető meg a mintegy 50 kortárs ékszertervező kiállítása. A tervezők kiállításaikat különböző programokkal, workshopokkal, szakmai bemutatókkal, performanszokkal, kerekasztal beszélgetésekkel színesítik idén is.

Magyarországon az aranyműves szakmának és az ötvösművészetnek komoly hagyományai vannak, jelenleg is több neves intézményben folyik a képzés. Az Ékszerek Éjszakája Budapest fontos eredménye, hogy 2016-ban a tavalyi három bemutatkozó intézményen túl (Budapesti Komplex SZC Kézművesipari Szakképző Iskola, Képző és Iparművészeti Szakközépiskola és a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem) a debreceni Kós Károly Művészeti Szakközépiskola is csatlakozik a fesztiválhoz.

2016-ban külföldi alkotókkal is találkozhatnak a vendégek. Az Eventuell Galériában kolumbiai és spanyol meghívott művészek mutatkoznak be a hazai közönségnek, a Sterling Galéria pedig igazi nemzetközi „nagyágyúk” alkotásaiból rendez kiállítást a Váncza Villában, mely a fesztivál egyik legkiemelkedőbb eseményének ígérkezik.

Érdekességnek számít majd egy gyűjtői kiállítás is a Három Hét Galériában, mely Spengler Katalin, Horváth Béla és Simonyi István magángyűjteményéből mutatja be magyar tervezők alkotásait.

Rendhagyó módon idén egy vidéki helyszín is csatlakozik a fesztiválhoz: a pécsi Ezüstláz Galériában helyi művészek alkotásaiból nyílik csoportos kiállítás a program keretén belül.

www.ekszerekejszakaja.com
www.facebook.com/ekszerekejszakaja
www.fise.hu
www.kek.org.hu

A helyszínek:
Központi helyszín: KÉK – Kortárs Építészeti  Központ (Budapest XI. Bartók Béla út 10-12.)
Design boltok: MONO, Magma, Palmetta, The Velvet Chemistry,  Apli Design, Bor és Kézműves Galéria, Eventuell Galéria, Kamchatkadesign, Kamorka,
Ékszer galériák: Filter galéria, Wladis, Ezüstláz Ékszergaléria (Pécs), Hári Anikó Ékszergaléria
Műhely, műterem: Kredenc, Alkot Hass, Studio Progress, studio Aadaam, MadeByYou, NoomArt
Showroom: Eva’s Room, Balllon Galéria
Galéria: Három Hét Galéria, Biksady Galéria, Moró Antik, Neo Deco, Pintér Galéria (az Ezüstgaléria szervezésében), FISE Galéria, FUGA,
Kulturális intézmény: Cervantes Intézet
Kávézó, fagyizó: Puder Bárszínház, Café Gottier, Fragola Fagyizó
Iskolai tanműhely: BKSZC Kézművesipari Szakképző Iskola
Egyéb: Váncza Villa

Kiállító művészek: Abaffy Klára, Adriana Diaz, Ádám Krisztián, Bartl Dóra, Beliczay Zsófia, Beregi Edina (vizuális művész), Besnyői Rita, Bodor Bernadett, Börcsök Anna, Cser Boglárka Johanna, Darányi Piroska, Dávid Attila Norbert, Dés-Kertész Dóra, Edőcs Márta, Égi Marcell, Elena Astrici, Elisabet Moreno, Fejér-Székely Anna, Gaál Gyöngyvér, Gera Noémi, Huber Kinga, Imre Boglárka, Jermakov Katalin, Juhos Janka, Kaintz Regina, Kalmár Eszter, Kárpáthegyi István (képzőművész), Kárpáti Róbert, Kasler Andrea, Kecskés Orsolya, Kerékgyártó Szilvia, Király Fanni, Krámli Magdolna, Lázár Veró, Lenzsér-Mezei Kata, Majoros Kata, Marosi László, Menyárt Richárd, Németh Krisztina, Péter Vladimir, Rékassy Bálint, Simon Viktória, Stomfai Krisztina, Szilágyi Sapi, Szilos András, Tóth Zoltán, Varga János Gábor, Végh Sarolta, Vékony Fanni, Visy Dóra, Zámori Eszter, Zámori Zsófia, Zsabokorszky Lili, valamint a MOME, BKSZC Kézművesipari SzKI, a debreceni Kós Károly Művészeti Szakgimnázium és a Képző és Iparművészeti Szakközépiskola diákjai.

A Sterling Galéria  Reproduced Paradise című kiállításán az alábbi művészek alkotásai szerepelnek majd  a Váncza Villában:

Adam GrinovichArtemis ValsamakiBenczúr Emese, Bettina SpecknerBorsos LőrincBrückner János, Coco Sung, Csató József, Daniel KrugerFüsün IpekGesine HackenbergGisbert StachHelen BrittonHorváth TiborKarl Fritsch, Keresztes ZsófiaKeresztesi BotondKomoróczky TamásLisa WalkerLőrincz Réka, Marta Mattsson, Max SiedentopfPhilip SajetPintér GáborRobOtto-Szabó OttóRose StachSugár JánosSzabó Klára PetraSzvet TamásTed Noten, tothmartonemilUglár Csaba, ZEVS.

A KÉK-ben megrendezett „Közelebb/Closer” című kiállításon Beliczay Zsófia, Enyingi Kata, Fábián Veronika, Rémiás Szilvia, Édes-Kumli Orsolya, Németh Orsolya, Balázs Eszter, Báthory Ágnes, Mihályi Noémi, Félegyházi-Török Eszter, Kanizsai Tamara, Khirani Fanny, Kiss Evelin, Németh Franciska, Seres Eszter, Szabó Zita, Széles Dániel, Szokodi Ákos, Tóth Katalin Erzsébet, Tóth Enikő és Újvári Luca pályaműveit állítják ki a szervezők.

A pécsi Ezüstláz ékszergalériában  kiállító művészek: Burkus Judit, Gajcsi Blanka, Hajda Gáspár, Huszta Dóra, Miklya Gábor, Nagy Márta, Németh Pál, Nyári Zsolt, Pál Zoltán, Posta Veronika, Rezsonya Kata, Rózsa Béla, Sipos Marica

program-2016

terkep-2016-1

Forrás: Ékszerek Éjszakája Budapest
,