Legendák nyomában – AZ ÖRÖK SZINDBÁD – A József Attila Színház és az Újnyugat Irodalmi Kör közös irodalmi szalonja

Az örök Szindbád címmel, Rékasi Károly előadásában folytatódik október 20-án a József Attila Színház és az Újnyugat Irodalmi Kör közös sorozata, a Legendák nyomában.

Rékasi Károly

Rékasi Károly

Irodalmi művek, filmek, zeneművek sorának főhőse, egyben ihletője Szindbád. Az Ezeregyéjszaka titokzatos hajósával, kalandorával közösséget vállalt Dumas legendás „szabaduló művésze”, Edmond Dantes, avagy Monte Cristo grófja is. Szindbád Heltai verses mesejátékában éppúgy kulcsszereplő, mint Krúdynál. De mi a titka? És – Krúdyt idézve – „mégis, mit szeretett Szindbád?”

 „Szerette a nők lábát s a hófúvásos időjárást. A vidéki tánciskolát és a kis vendégfogadót, ahol ismeretlenül üldögélt, és a fogadósnénak szöktetést ígért. Az őszi liget vérfoltos faleveleit és az elhagyott szélmalmokat, ahol majd egyszer meggyilkolja azt a nőt, kit legjobban szeretett…”

Szindbád az örök nyughatatlan, ugyanakkor a megnyugvást is fáradhatatlanul hajhászó, parttól partig, lélektől lélekig vitorlázó magányos tengerész. Havas éjszakákon néptelen, zegzugos utcák kis ablakain bekandikáló kíváncsi fürkész. Szerelmek hajótöröttje. Szerelmi lélekvesztők fondorlatos hajóácsa. Fogadók, matrózkocsmák hedonista hőse. Szindbád birodalmában kalandozva megismerhetik a halhatatlan hőst, aki ma is itt él velünk – gondolatainkban, zsigereinkben. Igen, az újnyugatos alkotók műveiben, tudatalattijában is, így ezúttal sem marad el a Legendák nyomában előadásain megszokott/elvárt kortárs „válasz”.

(Az előadás után a Bolyhos Pálinkafőzde jóvoltából koccintás is vár a nagyérdeműre.)

Legendák nyomában – AZ ÖRÖK SZINDBÁD
A József Attila Színház és az Újnyugat Irodalmi Kör közös irodalmi szalonja
2016. október 20. (csütörtök), 18.00, József Attila Színház
Előadó: Rékasi Károly
Zene: Dóka Attila (gitár)
Rendező, művészeti vezető: Szabó Zoltán Attila

http://www.jozsefattilaszinhaz.hu/eloadasok/legendak-nyomaban—az-orok-szindbad

https://www.facebook.com/Nyugat-PLUSZ-F%C3%BCggetlen-Sz%C3%A9pirodalmi-Foly%C3%B3irat-310638039076226/?fref=ts

,