Jelentős sikerrel zárt az Art Market Budapest 2016

A hazai és nemzetközi érdeklődés tekintetében egyaránt megerősödött, látogatói és kiállítói számát és összetételét tekintve a korábbi éveket felülmúló sikerrel zárt az Art Market Budapest, így tovább stabilizálta pozícióját Kelet-Európa vezető és Európa egyik számottevő kortárs képzőművészeti vásáraként. A vásár négy napja alatt 27 ezer feletti látogatót, több mint húsz ország közel száz kiállítóját látta vendégül, ötszáznál több művész több ezer alkotását mutatta be a nemzetközi közönségnek. Az ezúttal hatodik alkalommal jelentkező esemény eddigi látogatóinak száma meghaladta a 125 ezret, és az idén jelentősen növekedett a kiállítók által realizált forgalom is, ami szintén a vásár iránti növekvő bizalomról árulkodik. Kiemelkedő sikert hozott a POLISH(ed) elnevezésű, a lengyel kortárs művészetet fókuszba helyező program, és komoly szakmai elismerésként visszatért a német főváros galériáinak választékát bemutató ART FROM BERLIN. Négy kontinens kiállítóiból válogatott a vásár fotószekciója, a világhírű díszvendég Magdalena ABAKANOWICZ vendégszereplése pedig a szabadtéri szoborkiállításra irányította a nemzetközi figyelmet. A Budapest Fővárossal kialakított stratégiai partnerség illetve a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivállal tovább mélyült szakmai partneri kapcsolat csakúgy, mint az Art Market Budapest által szervezett több mint ötven kísérőesemény közül olyan elemek, mint például a Pieczynski Gyűjtemény lengyel avantgárd anyagának egyedülálló kiállítása vagy David Seymour ’CHIM’ fotókiállításának világpremierje egyaránt jelentősen hozzájárult ahhoz, hogy az Art Market Budapest idején fővárosunk Európa legvonzóbb kortársművészeti fesztiválvárosa legyen.

Fotó: Hermán Fanni / forrás: Art Market Budapest

Fotó: Hermán Fanni / forrás: Art Market Budapest

KIÁLLÍTÓK 4 KONTINENS TÖBB MINT 20 ORSZÁGÁBÓL:
tovább bővülő globális és vonzó kelet-európai művészeti választék

A vásár kiállítási csarnokaiban látható művészeti tartalom és az épületek között felépült köztéri szoborkiállítás mintegy 6.200 négyzetméteren 20-nál több országból érkező közel 100 kiállítónak biztosított megjelenési lehetőséget az Art Market Budapest 2016 keretében, a kiállítók által képviselt 500 feletti művész több ezer alkotása vált közvetlenül hozzáférhetővé a közönség és a vásárlók számára. Az elmúlt években bemutatkozott mintegy 35 kiállító ország listája idén tovább bővült. Az Art Market Budapest 2016 kiállítói a következő országokból érkeztek Budapestre: Amerikai Egyesült Államok, Ausztria, Bosznia-Hercegovina, Egyesült Arab Emírségek, Egyesült Királyság, Franciaország, Koreai Köztársaság, Lengyelország, Magyarország, Namíbia, Németország, Olaszország, Oroszország, Románia, Spanyolország, Svájc, Szerbia, Szlovákia, Szlovénia, Törökország és Ukrajna.

Az Art Market Budapest Kelet-Európa művészeti választékát egyedülálló gazdagságban mutatta be, a régió művészeti szereplői a világon hagyományosan itt láthatóak a legnagyobb koncentrációban: ezúttal mintegy 60 kiállító, ezen belül 40 galéria érkezett a vásárra az egykori szocialista országokból, amely művészeti tartalmat napjainkban érezhetően növekvő nemzetközi érdeklődés kíséri. Magyarország valamennyi jelentős kortárs képzőművészeti galériája is a közönség rendelkezésére állt, a legnagyobb méretű standokon, 100-100 négyzetméteren például két vezető budapesti galéria, az acb és a Várfok.

Fotó: Mészáros László / forrás: Art Market Budapest

Fotó: Mészáros László / forrás: Art Market Budapest

POLISH(ed):
rendkívüli gazdagságban mutatkozott be a lengyel kortárs művészet

Az Art Market Budapest Kelet-Európa vezető nemzetközi művészeti vásáraként és a régió kortárs képzőművészetét rendszeresen bemutató jelentős platformként feladatának tekinti, hogy a poszt-kommunista régió kiemelkedő minőségű művészeti választékát a széles közönség előtt rendszeresen és széles választékban bemutassa.

A kortárs lengyel művészetnek szentelt, az Art Market Budapest 2016 keretében a vásár helyszínén bemutatásra került képzőművészeti tartalom köré épülő, POLISH(ed) elnevezésű program egyfajta kulturális fesztiválként, Budapest számos más művészeti helyszínét is bekapcsolva rendkívüli gazdagságban és mélységben adott ízelítőt Európa egyik legizgalmasabb művészeti szcénájáról. A POLISH(ed) program keretében az Art Market Budapest területén lengyel galériák (Apteka Sztuki, Czulosc, Leto, Propaganda, Starter) több száz négyzetméternyi területen, összesen 6 kiállítói standon mutatták be művészeti választékukat.

Szintén a vásár helyszínén megvalósuló látványos művészeti csemege, a kiállítási épületek között kialakított szoborpark teljes kiállítási anyaga ezúttal az oronskoi Lengyel Szobrászati Központ gyűjteményéből mutatott be válogatást: az 5 tonna szobor Oronskoból című kiállításon bemutatkozó 16 lengyel művész alkotásainak egy része kifejezetten a budapesti bemutatóra készült. A szoborválogatás keretében az Art Market Budapest 2016 díszvendége, a világhírű Magdalena ABAKANOWICZ alkotásai is a helyszínre érkeztek. A szoborpark egyébként az Art Market Budapest zárása után október végéig tekinthető meg a Millenáris parkjában.

Magdalena Abakanowicz - Fotó: Mészáros László / Forrás: Mészáros László

Magdalena Abakanowicz – Fotó: Mészáros László / Forrás: Mészáros László

A lengyel vendégprogramhoz a vásárt kísérő, az Art Market Budapest által vagy közreműködésével létrehozott kiállítások, szakmai programelemek járultak, a vásár helyszínén, a Millenáris előadótermében az Inside Art elnevezésű mini-konferencia egy teljes napját a lengyel művészethez kapcsolódó beszélgetéseknek szentelte. Mindeközben a varsói születésű David Seymour ’CHIM’ New Yorkból Budapestre érkező Children of war című kiállítása a belvárosi Deák 17 Galériában, illetve a neves lengyel magángyűjtő, Cezary Pieczynski fotókollekciójából összeállított különleges válogatás az A38 kiállítóterében volt megtekinthető Budapesten az Art Market Budapest idején.

A POLISH(ed) gazdag képzőművészeti választékát a CAFe Budapest Fesztivál számos lengyel társművészeti előadással egészítette ki: az így létrejövő, egyedülálló összművészeti programsorozat Lengyelország kortárs művészetét precedens nélküli gazdagsággal mutatta be a budapesti közönségnek: a CAFe Budapest zenei programjának fókuszában például a világhírű zeneszerző, Krzysztof PENDERECKI személye és munkássága áll.

Fotó: Mészáros László / fotó forrása: Art Market Budapest

Fotó: Mészáros László / fotó forrása: Art Market Budapest

ART FROM BERLIN és további német kiállítók:
különleges szakmai elismerés és német művészeti alap

Kiemelkedő szakmai elismerés volt az Art Market Budapest és Budapest számára, hogy Szöul, Isztambul és Miami után 2015-ben – Berlin városának döntése alapján – az Art Market Budapest láthatta vendégül azt az ART FROM BERLIN elnevezésű művészeti programot, amelynek keretében egy különálló, több száz négyzetméteres kiállítási blokkban a német főváros galériái vonultak fel. A tavalyi siker után Berlin és a program szervezője, a Berlini Galériák Szövetsége úgy döntött, hogy az ART FROM BERLIN, amely egyébként az idei évben New Yorkban is bemutatkozott, 2016-ban is visszatér Budapestre. A részvételre kiválasztott 5 berlini galéria (Bernheimer, Crone, Kremers, Tammen & Partner, Zellermayer) mellett az Art Market Budapest keretében további 5 kiállítási standot foglaltak el Németországból érkező galériák. Ezzel a budapesti esemény megerősítette pozícióját Németország kortárs művészetének legjelentősebb kelet-európai platformjaként.

Ezt a törekvést szolgálta annak a Magyarországi Német Művészeti Alapnak a létrehozása is, amely működése első évében, 2016-ban az E.ON és a B. Braun németországi központú vállalatok támogatásával, a Német Nagykövetség védnöksége mellett az Art Market Budapest német kiállítói által bemutatott alkotásokat vásároltak meg, és adományozzák majd az idei évben kiválasztott kedvezményezettnek, az Andrássy Gyula Budapesti Német Nyelvű Egyetemnek.

ART PHOTO BUDAPEST és BUDAPEST PHOTO WEEKEND:
továbbra is fókuszban a fotóművészet Budapest nemzetközi szerepének erősítésére

Budapestnek különleges viszonya van a fotóművészettel. Moholy-Nagy László, André Kertész, Robert Capa és más 20. századi klasszikusok örökségére építve Budapest jó okkal és kiváló adottságokkal törekszik központi szerepre a nemzetközi fotóművészetben. Az Art Market Budapest ezt a törekvést számos eszközzel támogatja: 2014-ben létrehozott, rendkívül népszerű fotóművészeti szekciója, az Art Photo Budapest például Közép- és Kelet-Európa egyetlen nemzetközi fotóművészeti vásáraként ezúttal is egy teljes kiállítási csarnokot töltött meg széles nemzetközi fotóművészeti válogatással. A kiállítási anyag ezúttal 4 kontinens művészeti anyagából táplálkozott, hiszen számos európai galéria és a hazai fotóművészet legjava mellett a Koreai Köztársaságból, az Egyesült Arab Emírségekből, az Egyesült Államokból és Namíbiából is érkeztek kiállítók Budapestre.

Az Art Photo Budapest kiállítási anyaga ezúttal Budapest Photo Weekend néven szélesebb fotóművészeti programmal és szatellit kiállításokkal egészült ki. A fotóművészetnek szentelt szakmai napon például Simone KLEIN, a világ legjelentősebb fotóügynöksége, a Magnum Photos európai vezetője tartott nagysikerű előadást a hamarosan 70 éves ügynökség múltjáról, jelenéről és jövőjéről, de az Art Photo Budapest kísérőeseményeként a helyszínen zajlott az idei Capa-nagydíj ösztöndíjasainak nyilvános prezentációja és nemzetközi zsűrizése is a Capa Központ szervezésében. Különleges csemegét jelentett továbbá az Art Photo Budapest sztárvendége, a dél-afrikai Gideon MENDEL számtalan díjat nyert Drowning world / Fuldokló világ című fotósorozatának bemutatója is, amelyet a művész személyesen is prezentált a helyszínen. Szintén rendkívüli esemény volt annak a különleges rövidfilmnek a premierje, amely a legendás angol művészpáros, GILBERT & GEORGE negyedszázaddal ezelőtti budapesti tartózkodása során készült, és korábban még soha nem láthatta a közönség.

Fotó: Hermán Fanni / forrás: Art Market Budapest

Fotó: Hermán Fanni / forrás: Art Market Budapest

Az Art Market Budapest lengyel tematikájú programjai között már említett Children of war / A háború gyermekei című kiállítás fotótörténeti szempontból külön említést is érdemel. David SEYMOUR, vagyis alkotói nevén CHIM, Robert CAPA lengyel születésű munkatársa és barátja az Unicef felkérésére 1948-ban különleges hangulatú fotósorozatot készített a háború sújtotta Közép-Európában, amely kiállítás formájában korábban sehol nem került bemutatásra: a budapesti esemény tehát világpremier! A tárlat anyaga New Yorkból érkezett Budapestre az Art Market Budapest New York-i partnere, az Alma on Dobbin alapítvány közreműködésével, a neves Carole NAGGAR kurátori és kutatómunkájának gyümölcseként.

A kiállítás megrendezéséhez Budapest Főváros biztosított helyszínt és támogatást, az Art Market Budapest idején megnyílt tárlat október végéig tekinthető meg a különleges adottságú belvárosi Deák 17 Galériában. A Főváros egyébként az Art Market Budapesttel kialakított stratégiai partnerség keretében több eszközzel is bizonyította a fotóművészet támogatása melletti elkötelezettségét. A CHIM munkáit bemutató tárlat mellett például a legfiatalabb hazai fotós generáció képviselőiből válogatott, szintén a Budapest Photo Weekend keretében, az Art Photo Budapest kísérőeseményeként létrejövő (How) I see you című kiállítás a Főváros népszerű Kossuth Lajos utcai kiállítóterében, a Projekt Galériában nyílt meg és várja a látogatókat október 27-ig.

A 2015-ben megteremtett hagyományt folytatva pedig az Art Photo Budapest szekcióban külön kiállítási standon szintén a Főváros biztosított bemutatkozási lehetőséget Budapest fotóművészete egyik újabb jelentős szereplőjének: a 2015-ben a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem fotográfiai mesterképzésének szentelt kiállítási területen ezúttal a Metropolitan Egyetem fotós hallgatói élhettek ezzel a különleges megjelenési lehetőséggel.

Fotó: Mészáros László / forrás: Art Market Budapest

Fotó: Mészáros László / forrás: Art Market Budapest

KÍSÉRŐPROGRAMOK:
jelentős nemzetközi személyiségek, különleges művészeti tartalmak

Az Art Market Budapest kiállítási anyagának bemutatását mintegy félszáz kiegészítő program kísérte, és tette ismert művészek és jelentős nemzetközi szakemberek találkozóhelyévé Budapestet és a művészeti eseményt.

Az Art Market Budapest által szervezett szakmai konferencia, az Inside Art keretében a már említett Simone KLEIN bemutatóján túl, egyebek mellett Adriano PICINATI DI TORCELLO, a Deloitte tanácsadó cég illetékes nemzetközi igazgatója személyesen mutatta be a vállalat 2016-os globális Art & Finance jelentését, NAVRACSICS Tibor, az Európai Bizottság kultúráért felelős biztosa a regionális kulturális együttműködés jelentőségéről tartott előadást.

A szakmai programok sikeréhez részvételükkel többek között olyan további szakemberek járultak hozzá, mint Stefan KOBEL ismert művészeti kritikus és műtárgypiaci szakíró Berlinből, Walter SEIDL, az ERSTE Csoport gyűjteménye és az ERSTE Alapítvány kurátora, a Kortárs Vállalati Gyűjtemények Nemzetközi Szövetsége (IACCCA) vezetőségének tagja Bécsből, Cezary PIECZYNSKI, a Piekary galéria tulajdonosa, a jelentős lengyel műgyűjtő Poznanból, Carole NAGGAR és Gary VAN WYK jelentős fotóművészeti szakértők New Yorkból.

Különleges művészeti élményeket hozott az ART+ elnevezésű kísérő programsorozat is, amelynek keretében kortárs tánc és színházi bemutatók, művészeti performanszok és prezentációk keretében többek között Ifj. KURTÁG György, a világhírű, Párizsban élő zeneszerző közreműködésével BÖRÖCZ András (New York), Gideon MENDEL (Johannesburg) és Bruno VEIGA (Rio de Janeiro) állt személyesen is a vendégek rendelkezésére.

Különleges és nemzetközileg is egyedülálló művészeti tartalmat biztosított az Art Market Budapest kiállítóterében az Autistic Art Alapítvány bemutató kiállítása, amely autista alkotók rajzai által inspirált különleges kiállítási enteriőr formájában volt látható a helyszínen.

KIEMELKEDŐ GYŰJTŐI, VÁSÁRLÓI ÉRDEKLŐDÉS:
kereskedelmi sikerek

Az Art Market Budapest iránt megnyilvánuló érdeklődés és bizalom tovább erősödött 2016-ban, a pozitív piaci tendenciák hatására a vásár kiállítói a részvételt minden korábbinál nagyobb sikerrel zárták. Az Art Market Budapest ugyan nem ír elő az értékesített műtárgyakra vonatkozóan jelentési kötelezettséget, de a kiállítók nyilatkozatai alapján a vásárt néhány új bemutatkozó kivételével valamennyi galéria eladással zárta. A hazai kiállítók mellett különösen népszerű és sikeres volt az Apteka Sztuki (Varsó), a Breinheimer (Berlin), a Koppelmann (Köln), a Zellermayer (Berlin) és a Zorzini (Bukarest) galériák kiállítási anyaga.

A Német Művészeti Alap működésének első évében Andreas BLANK (Brenheimer Contemporary), Ralph Ali ECKERT (ARTCO), Marion EICHMANN (Tammen & Partner), Ruprecht von KAUFMANN (Crone Berlin) és Andreas WENGEL (WHITECONCEPTS) német művészek alkotásait vásárolta meg.

A jelentős közép- és kelet-európai választékból egyebek mellett BODONI Zsolt (Art+Text, Budapest), Michele BRESSAN (Zorzini, Bukarest), EPERJESI Ági (Inda, Budapest), GYŐRFFY László (Várfok, Budapest), JOVANOVICS György (Zellermayer), KLIMÓ Károly (Koppelmann, Köln), Radenko MILAK (Duplex100m2, Szarajevó), Marcin OWCZAREK (ARTCO, Aachen) és számos más művész alkotásai találtak gazdára, közülük KLIMÓ Károly nagyszabású, muzeális jelentőségű, 45 darabból álló festménysorozata, a The Artaud Series című kompozíció is. Más régiók tekintetében az Olaszországból, Namíbiából és Svájcból érkezett kiállítók is eladásokkal zárták a budapesti vásári szereplést.

Klimó Károly - Fotó: Hermán Fanni / fotó forrása: Art Market Budapest

Klimó Károly – Fotó: Hermán Fanni / fotó forrása: Art Market Budapest

MŰVÉSZETI FOGLALKOZÁSOK, KIÁLLÍTÓI DÍJAK

Az Art Market Budapest 2016 és partnerei a vásár több résztvevőjének is kiállítói díjat ítéltek oda. Köztük az Artmagazin által összeállított zsűri döntése alapján a Legszebb kiállítási stand díját a genfi VIOLUK Contemporary vehette át.

A fiatal generáció művészetre nevelése az Art Market Budapest kiemelt törekvése, a díjmentes művészeti foglalkozások keretében 1,100 iskolás látogatott a vásárra, a művészetpedagógiai programban részt vett iskolai csoportok szavazatai alapján a B.Braun díját 2016-ban a budapesti NextArt galéria kapta kevéssel előzve meg az Apteka Sztuki (Varsó) és a TOBE (Budapest) galériákat.

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNEREK

Az Art Market Budapest arra törekszik, hogy a vásár helyszínén illetve a vásár vendégei számára különböző külső helyszíneken olyan szolgáltatásokat biztosítson, amelyek egyrészről a látogatók kényelmét szolgálják, másrészről Budapest kulturális tartalmaira irányítják a figyelmet. A művészeti partnerek, köztük a Capa Központ, a Design Terminál és a Mercedes Benz Fashion Week, a Ludwig Múzeum, a Magyar Nemzeti Galéria és a Kortárs Galériák Egyesülete mellett az Art Market Budapest szakmai partnere és kiemelt programeleme a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztiválnak. Az Art Market Budapest gasztronómiai partnere a Zsidai Csoport, a Veritas, a Vergnano és a Pastrami. A vásár különleges belső terveinek és tereinek kialakításában az Art1st Design Stúdió, a Hannabi Sofa és az Artlocator munkatársai működtek közre.

Az Art Market Budapest partneri és támogatói körének folyamatos bővülése a közönség magas színvonalú kiszolgálását segíti. A már említett partnerek mellett az Art Market Budapestnek az idei évben a B. Braun, a Deloitte, a Magyar Nemzeti Bank, a Magyar Telekom, az MVM, az Omorovicza és a Volvo nyújtott támogatói segítséget.

www.artmarketbudapest.hu
www.facebook.com/ArtMarketBudapest

Forrás: Art Market Budapest
,