Legendás művek zengenek mindenszentekkor a Müpában

Az egyik legjelentősebb magyar rockoperát, a Mária Evangéliumát tűzi műsorára a Müpa október 31-én. A bemutató 25. évfordulója alkalmából Tolcsvay László műve először csendül fel szimfonikus zenekari kísérettel oratorikus verzióban. A Budafoki Dohnányi Zenekart, a Budapesti Akadémiai Kórustársaságot és a Rotunda Énekegyüttest mindenszentek előestéjén Hollerung Gábor vezényli. November 1-jén az európai oratóriumdirigensek doyenje, Helmuth Rilling és a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara Mozart csodálatos dallamaival gyönyörködteti a közönséget.

Tolcsvay László (c) Szipál fotó, Szeghő Áron / forrás: Müpa

Tolcsvay László (c) Szipál fotó, Szeghő Áron / forrás: Müpa

Tolcsvay László Erkel Ferenc-díjas zeneszerző alapító tagja volt a rockzenét a magyar népzenével ötvöző Tolcsvay Triónak, valamint a Fonográf együttesnek. A szerző monumentális Magyar miséje (1987), valamint első musicalje, a Doctor Herz (1988) után Müller Péterrel és Müller Péter Sziámival közösen készítette Mária evangéliuma című alkotását. Az 1991-ben bemutatott rockopera az elmúlt huszonöt évben közel ezer előadást ért meg itthon és külföldön, számos jelentős színházban játszották, valamint filmre is vették. A Müpában Böhm György rendezésében Miksch Adrienn alakítja Máriát, Jézus szerepében Nyáry Zoltán lép fel, Haja Zsolt formálja meg János apostolt, maga a szerző, Tolcsvay László pedig ezúttal Józsefként tűnik fel.

Helmuth Rilling (c) Marco Borggreve / forrás: Müpa

Helmuth Rilling (c) Marco Borggreve / forrás: Müpa

November 1-jén napjaink egyik legjelentősebb oratóriumdirigense is tiszteletét teszi a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben, és a zeneirodalom legnagyobb remekművei közül kettő elevenedik meg pálcája alatt. A hazai közönség számára is jól ismert Helmuth Rilling rengeteget tett azért, hogy a kórusmuzsika embereket kössön össze, művek születtek felkérésére, fesztiválokat, kórusokat, együtteseket alapított, tanít és zenél, nyolcvanon túl is fáradhatatlanul. Mozart két alkotása csodálatos dallamaival gyönyörködteti a hallgatót, keletkezésük után bő kétszázhúsz évvel is. Utolsó kompozícióját, a Requiemet nagybetegen, az idővel versenyt futva igyekezett befejezni, már-már önmaga számára írva a gyászmisét.

Tolcsvay–Müller–Müller: Mária Evangéliuma

  1. október 31., hétfő, 20:00

https://www.mupa.hu/program/tolcsvay-muller-muller-maria-evangeliuma-2016-10-31_20-00-bbnh

Facebook-esemény: https://www.facebook.com/events/299264283782366/

Helmuth Rilling és a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara

  1. november 1., kedd, 19:30

https://www.mupa.hu/program/helmuth-rilling-es-a-magyar-radio-szimfonikus-zenekara-2016-11-01_19-30-bbnh

Facebook-esemény: https://www.facebook.com/events/564298677090276/

Forrás: Müpa