Közelebb hozták a tárlatok Győrt

A Mozaik Múzeumtúra Roadshow október 14-én Győrbe érkezett, ahol a délelőtt folyamán a Magyar Ispitában múzeumpedagógiai foglalkozásokkal várták a gyerekeket: a Csikóca Művészeti Műhely programjainak keretében az ifjúság megismerkedhetett a művészkönyvekkel, valamint a magasnyomású grafikai eljárásokkal.

img_8188

A délutáni programok sorát az Esterházy-palotában található Radnai-gyűjtemény megtekintése nyitotta. Kevesen tudják, de Dr. Radnai Béla nemcsak műgyűjtő volt, hanem az egységes magyar gyorsírás feltalálója, valamint az első magyarországi gyors-és gépíró magániskola alapítója és igazgatótanára is. Neve azonban sokunk számára leginkább képzőművészeti gyűjteménye miatt ismerős, melynek első darabjaihoz az 1930-as években jutott hozzá, és melyet 1951-ben nemzeti érdekű magángyűjteménnyé nyilvánítottak. Dr. Radnai Béla ezer darabot is meghaladó, páratlan gyűjteményének törzsét az 1920-as évektől szerveződő Gresham-kör tagjainak és művészbarátainak két világháború közötti festészeti, szobrászati és grafikai alkotások képezik. A gyorsíró olyan kiváló művészek munkáit szerezte meg, mint Egry József, Szőnyi István, Medgyessy Ferenc, Rippl-Rónai József, Derkovits Gyula, Kernstok Károly, Barcsay Jenő vagy Gulácsy Lajos.

img_8200

„Hát festek, mert ez az életem”, olvashattuk az Egry-műveket rejtő terem falán, ahol olyan alkotásokat csodálhattunk meg, mint a Zavaros Balaton, a Juliska a verandán, a Téli ablak, a Kertben, az Evezős vagy a Veranda. A gyűjtő nem szerette, ha balatoni festőként tekintettek Egry Józsefre, hiszen a kispesti alkotó nem ragadt le a Balaton témájánál, ugyanakkor igyekezett megörökíteni a tó környékének sajátosságait. A folyamatosan változó tárlat nemcsak a XX. század legnevesebb alkotóihoz vitte közelebb az érdeklődőket, hanem a műgyűjtőhöz is, aki örömmel maradt egyedül kiváló alkotók műtermeiben, ám „érdekes módon nem szerette, ha neki ajánlottak egy művet”- mesélte a tárlatvezető.

A Vastuskós-házban a Patkó-gyűjteménnyel ismerkedhettek meg a képzőművészet kedvelői. A múzeum rendhagyó művészettörténeti foglalkozással készült: három, Balatonhoz kapcsolódó műről tartott előadást Pápai Emese művészettörténész. Egry József Balaton, Borsos Miklós Aranyhíd és Bartha László Jégvilág című művei mind Magyarország legnagyobb tavához kapcsolódnak, stílusuk azonban különböző. Egry célja a lírai atmoszférateremtés, a nyári hangulat megörökítése, Bartha a téli Balaton felületét festi meg, Borsos Miklós pedig teljesen eltávolodik a valóságtól.

img_8215

A festészet iránt érdeklődők a múzeumtúra mostanra már hagyománnyá vált, PaintCocktail elnevezésű programján vehettek részt, ahol megfesthették Rippl-Rónai Csendélet maszkkal című alkotását. A Magyar Ispita pincéjét megtöltő társaság hatalmas lelkesedéssel készítette el a saját csendéletét, sokan pedig a zöld szín kikeverése közben már arról érdeklődtek, „mikor lesz hasonló program Győrben”. A Mozaik Múzeumtúra Roadshow természetesen a filmek szerelmeseiről sem feledkezett meg: őket a Rómer-ház felső termében Sós Ágnes sajátos hangvételű, a szerelemről és a vágyakozásról szóló, Szerelempatak című dokumentumtanulmánya várta.

img_8225

Az irodalom kedvelői a Rómer-ház pincéjét töltötték meg, ahol egy kellemes előadás keretében mutatkoztak be a győri Ambroozia folyóirat szerzői. A versek, szabadversek, novellák mind Győr városát idézték meg: olyan megható, elgondolkodtató és humoros műveket olvastak fel a szerzők, – többek között Villányi László, Sütő Csaba András, Falvai Mátyás, Szalai Zsolt –melyekben életre keltek Győr ismert terei, városrészei, és a sokszor áradó Rába is. Az elhangzó műveket a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum archív, Győrről készült fotográfiáinak vetítése, valamint Stummer Márton és Nemes-Jeles Judit (gitár-fuvola) koncertje egészítette ki. Az Ambroozia-bemutató pont olyan volt, mint egy séta Győr városában zenei aláfestéssel, emlékekkel, szívderítő és szívhez szóló történetekkel. A színes napot végül az egyik legegyénibb hangú népzenei hegedűs, Vizeli Balázs fellépése zárta: a Vizeli Trió húzta a talpalávalót, a táncház pedig méltóképpen zárta a napot, melynek a művészet és Győr volt a főszereplője.

Forrás: Mozaik Múzeumtúra