Koncertsorozat az 1956-os forradalom emlékére

A déli kulturális övezet kiemelt helyszínein, többek között négy európai fővárosban lép fel a Pannon Filharmonikusok október második felében. Nemzeti zenekarként a pécsi együttes a határon túli területeken is képviseli a magyar kultúrát. Október 18-e és 27-e között az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulójának jegyében a Délvidéken öt ünnepi koncertet ad az embertelen diktatúrával szembeszálló hősök emlékére.

Pannon Filharmonikusok (fotó forrása: Pannon Filharmonikusok)

Pannon Filharmonikusok (fotó forrása: Pannon Filharmonikusok)

Az ’56-os Emlékbizottság Európa számos országában ünnepi hangversenysorozatot rendez az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulója alkalmából. A Pannon Filharmonikusok az Emlékbizottság felkérésére a Pécsett álló Kodály Központ hangversenyterme mellett a déli kulturális övezet öt ugyancsak kiemelkedő helyszínén ad ünnepi koncertet.

2016. október 18. Lujubljana – Cankarjev Dom, Gallus Hall
2016. október 21. Eszék – Eszéki Horvát Nemzeti Színház
2016. október 23. Pécs – Kodály Központ
2016. október 24. Szarajevó – Szarajevó Nemzeti Színház
2016. október 25. Zágráb – Lisinski Hall
2016. október 27. Belgrád – Kolarac Concert Hall

Kevés zenekar mondhatja el magától, hogy egy hét leforgása alatt négy fővárosba látogatva ad ünnepi koncertet – emelte ki Páva Zsolt, Pécs város polgármestere a Pannon Filharmonikusok évadnyitó sajtótájékoztatóján a hangversenysorozat jelentőségét hangsúlyozva, valamint hozzátette, szeretné, hogy Pécs érdemben legyen a kultúra központja a régióban.

Lujubljana – Cankarjev Dom, Gallus Hall (fotó forrása: Pannon Filharmonikusok)

Lujubljana – Cankarjev Dom, Gallus Hall (fotó forrása: Pannon Filharmonikusok)

Az előadássorozat hangversenyein emblematikus magyar zeneszerzők – Bartók Béla és Liszt Ferenc – művei hangzanak el, többek között a Bartók-év tiszteletére a zeneszerző honvággyal átitatott Concertója és Beethoven Egmont-nyitánya, mely utóbb az 1956-os forradalom zenei jelképe lett. Ahogy Balassa Péter fogalmazott: „akkor, azokban a napokban belekerült egy közép-európai kisország forradalmi kontextusába, tehát új mű lett belőle”. A zágrábi emlékestre ugyancsak ikonikus magyar művek kerültek a műsorba – köztük Liszt Ferenc XV. magyar rapszódiája, Kodály Zoltán Magyar rondó című műve és Bartók Béla Divertimentója –, amelyek méltón reprezentálják majd a magyar kultúra és zenetörténelem kiválóságait.

A határon túli kulturális kapcsolatok építése, ápolása és elmélyítése évek óta fontos szempont a Pannon Filharmonikusok számára. Az együttes meghívására Horvátország vezető szimfonikus zenekara, a Zágrábi Filharmonikus Zenekar kiemelkedő horvát szólistákkal lép fel december 1-jén, a Kodály Központban, márciusban pedig a zágrábi Lisinski Hall meghívottjaként a pécsi együttes lesz a vendége a horvát fővárosnak.

Forrás: Pannon Filharmonikusok