Amerikát megjárt személyes vallomások táncban elmesélve – Tünet Együttes: Apropó 2.0

Tünet Együttes: Apropó 2.0
2016.10.19. 20.00 óra
Trafó Kortárs Művészetek Háza

A Tünet Együttes legszemélyesebb előadása, az Apropó 2.0 érkezik október 19-én a Trafóba. Egy ritkán játszott, Amerikát is megjárt vallomás a midlife-ról és a kapuzárási pánikról. Fiktív és valós emlékeket felvillantó, húsbavágóan személyes előadás táncosokkal és real-time videótechnikával. Ritkán játszott kuriózumok, személyes életleltárak, szókimondó élveboncolások csupán egyetlen este a Trafóban. Az Apropó 2.0-t legutóbb New Jersey-ben játszották.

clip_image002

„Ritkán láttam ezen a színpadon vagy bármely más színpadon ennyi lehetőséget egy előadásban (…) gyönyörű kivitelezés. Nem voltak félmegoldások. Minden 120%-os volt…” (Jedediah Wheeler, az  Alexander Kasser színház igazgatója, New Jersey)

A társulatra jellemző kendőzetlen őszinteség az Apropó 2.0-ban olyan erővel van jelen, hogy esélyünk sincs elbújni a nézőtéri félhomályban.

A darab egyik központi kérdése az emlékek között, az emlékek hézagaiban megbújó felejtés. Szabó Réka szólója, az Ez mind én leszek egykor kitörési kísérlet: „44 éves koromra úgy éreztem, hogy be vagyok zárva egy toronyba, ahol nincs lépcső. Rájöttem, hogy ahhoz, hogy ki tudjak szabadulni, újra kell értelmeznem magam. Így született meg a szólóm.” (Szabó Réka, kapcsolj.be) Produkciójában egyszerre van jelen a kislány, a középkorú nő és az öregasszony – minden emléke, amellyel szembe kellett néznie ahhoz, hogy elkészíthesse addigi élete leltárát.

Ezt az őszinte önvizsgálatot követi a darab második része, a Nem emlékszem, hogy így neveltek volna. A BBC 7 Up című dokumentumfilm-sorozata adta az előadás apropóját. A sorozat hét 7 éves gyermek sorsát követi immáron 49 éve. A stáb hétévente keresi meg őket, és forgatja le az egyes epizódokat életük alakulásáról.

Ez a program szolgált kiindulópontul ahhoz a workshophoz, amelyet Ardai Petra, a holland Space Színház alapító tagja tartott 2012 őszén a Tünet Együttesnek. Valós és fiktív emlékeiket gyűjtötték össze egészen az elképzelt 77 éves korig. A produkció első verziója a Tünet Együttes születésnapi fesztiválján került bemutatásra 2012 decemberében a Trafó Kortárs Művészetek Házában. Két éve real-time videótechnikával gondolták újra az előadást.  Az ebből született darab költői, szívszorító, humoros, egyszerre személyes és mindenkire jellemző.

Interjú Szabó Rékával
http://kapcsolj.be/post/151657268066/szaboreka-tunet

Kritikarészletek

Ez mind én leszek egykor

„(…) az odaadó Szabó metamorfózisai ámulatba ejtők.” (Horeczky Krisztina, Népszabadság)

„…A pillanatról, amikor az ember belelép a felnőttségbe, amikor eszmél, hogy benne áll abban, amitől hajdan – karnyújtásnyira tetsző időben – félt, irtózott, amibe, úgy remélte, soha nem keveredik bele. Ezt érezni itt is. Szembesülést, nekifeszülést, elrugaszkodást, jó és rossz beteljesedését. Mese és valóság bizarr párhuzamosát, egymásba csavarodását. A többi független alkotóval együtt mára kivéreztetett, de megtörhetetlennek érzett Szabó Réka nagy erejű, drámai szólója kivételesen személyes hangvételű híradás a mából.” (Halász Tamás, Táncélet.hu)

Nem emlékszem, hogy így neveltek volna

„Őszinte, hiteles és sallangmentes, akár egy romlatlan gyerekarc, amibe ha belenézünk, magunkról is többet tudhatunk meg. A szövegek, a színpadi létezés olyan egyszerű és könnyed, mintha nem is színházban lennénk, hanem egy baráti társaságban, úgy éjfél után, amikor hirtelen mindenkinek őszinteségi rohama támad. (…) Semmi megjátszás, semmi disszonancia, semmi fals hang. Jó hallgatni és jó nézni, ahogy a tünetesek tudnak és mernek önmaguk lenni.” (Králl Csaba, Élet és Irodalom)

„A beszédközpontúsága dacára elmés, játékos, eredeti est újból azt igazolta, hogy a függetlenek válságával derekasan birkózó Tünet Együttes a legszerethetőbb honi tánctársulat. Őszinteségük, (ön)iróniájuk, mély emberségük vigasztaló, méltóságteljes protestálásnak hat egy barbár, hiszterizált országban.” (Horeczky Krisztina, Népszabadság)

A Tünet Együttesről

A Tünet Együttes ma Magyarország egyik meghatározó előadó-művészeti társulata, mely 2002 óta van jelen a kortárs tánc- és színházi életben. 2002 óta a társulat 27 produkciót hozott létre, amelyeket folyamatosan játszott, illetve játszik a legfőbb független tánc- és színházi társulatokat bemutató fővárosi és vidéki helyszíneken. Működése alatt 17 díjat nyert el különböző belföldi és külföldi fesztiválokon, szemléken. Az együttes rendszeresen turnézik külföldön is, eddig Európa 30 városában, 15 különböző országban lépett fel, valamint 2014-ben a tengerentúlon, New Jersey-ben tett eleget egy 4 estés előadássorozatra való felkérésnek.

További információ: www.tunetegyuttes.hu

Jegyvásárlás: trafo.jegy.hu/

Forrás: Trafó Kortárs Művészetek Háza